Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A celebkedés lényege nem maga a tett, hanem annak aprólékos dokumentálása

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép szombat reggelt kívánok mindenkinek! A hétvégén szunnyad a forint menetelése, szárnyalása, csodás erősödése, de ez egyáltalán ne gátoljon meg senkit abban, hogy azokra a boldog időkre gondoljon, amikor majd csak 370 forintot kell adni egyetlen euroért. Siker, győzelem, ájulat! És ha ehhez hozzátesszük a példátlanul csodás 0,2 százalékos infláció-zuhanást, valamint azt, hogy Orbán Viktor nem engedett minket belePRÉSelni  a háborúba, máris hihetetlen boldogság sodorhat minket. Le a lábunkról. Ne is foglalkozzunk mondjuk Spanyolországgal, ahol 3,2 százalék az infláció, mi örüljünk a 25,4 százalékról 25,2 százalékra zuhant magyar inflációnak! Azzal se foglalkozzunk, hogy más országokban nincsen háborús veszélyhelyzet, sem covidos, sem migránsos izé, mégsem keveredtek bele ők sem a háborúba, ellenben nyugisan élik a maguk kis életét, nincsenek tele az utcák hergelő plakátokkal, a közmédiában a köz tájékoztatása zajlik, a kormány tagjai nem állnak ki óránként hörögni, gyűlölködni és hergelni. Vannak persze szélsőséges barmok mindenhol, csakhogy mindenhol elenyésző kisebbségben, véletlenül sem kormányon. Nagy különbség ám ez!

A KSH legutóbbi adatai alapján élelmiszerből ugyan 8,6 százalékkal kevesebbet tudtak eladni a boltok februárban, a vásárlók összességében mégis 121 milliárd forinttal több pénzt hagytak az élelmiszerüzletek pénztáraiban. Ezt a költési tempót azonban az inaktívak, azaz a valamilyen okból nem dolgozók (tanulók, háztartásbeliek) nem tudják tartani. Ők a Publicus mérése szerint egyre kevesebbet – decemberben még 95 ezer, április elején már csak 82 ezer forintot – költenek havonta élelmiszerre. (Népszava)

Ebben a néhány mondatban benne van minden nyomorúságunk. Miközben száguld az infláció, eljutottunk oda, hogy bizonyos társadalmi rétegek elkezdtek kevesebbet költeni élelmiszerre. Gyanítom, hogy eddig sem azok jártak élen az élelmiszerpazarlásban, akiknek minden fillért be kellett osztani. Ebből számomra az következik, hogy két módon oldható meg, hogy a folyamatosan emelkedő élelmiszerárak ellenére jóval kevesebbet költsenek ezekre a termékekre. Az egyik opció az, hogy a minőségből engedtek. Nem feltétlenül arra gondolok, hogy a drága holland és francia sajtok helyett az olcsó (ami nem olcsó, de sokszor legalább eléggé szar. Ami nem eléggé. az meg drága) magyart vásárolják, hanem arra, hogy bármilyen sajt – friss zöldség, gyümölcs, hal, tejtermék – helyett krumplit és száraztésztát vesznek. Mert azzal is meg lehet tömni a bendőt, legalább nem éheznek. Az meg úgyis későbbi probléma lesz, hogy a szervezet elkezd reagálni a minőségi éhezésre, felszínre kerülnek a különféle hiánybetegségek, bekopog a cukorbetegség, túlteng a koleszterin, a magas vérnyomás, az elhízás miatt kopnak az ízületek. A spórolás másik módja, hogy az ember elkezd aktívan éhezni. Az már önmagában is elborzasztó, hogy egy országban az emberek a jövedelmük túlnyomó részét kénytelenek élelmiszerre költeni. Ez azt jelenti, hogy hónapról hónapra él a többség, hiszen aki megeszi a fizetésének zömét, a maradékból fizeti a rezsit, gyakorlatilag vegetál. Nem telik pihenésre, kikapcsolódásra, nem tud feltöltődni, nem jár színházba, moziba, múzeumba, koncertre, nem tud könyveket vásárolni, nem jut el nyaralni, nem láthat más országokat. Eszik, alszik, dolgozik. Ez nem élet, ez csak létezés. De hát ugye az a fránya háború, meg a háborús infláció és a dollárbaloldal. Azon agyalok, ha valóban véget fog érni a háború, amikor végetér, Orbánt is viszi magával? Akkor mivel fogja hülyíteni a hülyéket? Ki lesz a hibás mindenért? Eddig ugye volt Gyurcsány, a liberálisok, a migránsok, Brüsszel, Soros, a járvány, most a háború. Erősen töprenghetnek észkombájnék, hogy találjanak valami szívből gyűlölhető ellenséget. Nem féltem őket szívből, biztosan fognak találni. Egyelőre az atomháborúval ijesztgetik a népet, de az is ki fog merülni egy idő után.

Nagy nap a mai Szijjártó Péter életében! Orbán Viktor őt nevezte ki  a Magyar-Tunéziai Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság magyar társelnökének, az előző társelnököt, akit tök mindegy, minek hívnak, leváltotta. Hihetetlenül jelentős poszt ez, remélhetőleg a külügyminiszter úr bokorcsoportos teendői ellenére itt is meg tudja majd állni a helyét. Tegnap még Sierra Leonéból posztolgatott (a személyzet), ahol az ottani kormány valamelyik tagjának valami folyosón adott át egy szatyorból előkotort pólót. Roppantul elegáns gesztus volt, szó se róla. Viszont – és ez semennyire nem függ össze Szijjártóval – most látom, hogy a másik nemzeti nagyságnak, Novák Katalinnak lett női testőre. A szabolcsi lődörgés közben több fotó (pontosabban rengeteg fotó, hiszen a celebkedés lényege nem maga a tett, hanem annak aprólékos dokumentálása, és a közvélemény elé terítése) az emberek asszonya – vagy nem tudom, majd mi módon kell tisztelni az alezredesnét – a rá jellemző közvetlenséggel megmártózott az egyszerű népben, és ott ácsorgott a háta mögött egy daliás testőrlány. Fiútestőr is volt persze, de az már nem feltűnő, őrizni kell a nemzeti kincset, nehogy lerohanják a bennszülöttek.

Lázár Jánosra bezzeg egy árva testőr sem felügyelt, amikor szobafórumot tartott – ő nevezte így, nem én -, ahol a résztvevők megállapodtak arról, hogy a béke a legfontosabb, és ők ebből nem engednek, ha fene fenét eszik, ha közben a lábuk alól kilopják a földet, a gyerekük kezéből a kenyeret, akkor sem.

Senki kedvéért nem engedünk a békepárti álláspontból. A tegnap esti szobafórumon is rengeteg szó esett a szomszédunkban zajló háborúról, szankciókról és annak a mindennapi életünkre gyakorolt hatásairól. Egyetértettünk abban, hogy a békében vagyunk érdekeltek és senki kedvéért nem szabad háborúpárti álláspontra helyezkednünk. (Facebook/Lázár János)

Dicséretes dolog ez, csak azt nem értem, hogy ebben az esetben mit keres a magyar kormány Putyin seggében. Hiszen az egyetlen háborúpárti álláspontot Oroszország képviseli. Sőt, Oroszország kezdte, és most is folytatja a háborút. Ha a magyar kormány annyira békét akar, szólniuk kellene Putyinnak, hogy legyen kedves befejezni a háborút. Már jó ideje házal a kormány ezzel, gondoltam szólok, hogy rossz helyen mondogatják. Pedig lenne mód célba juttatni az üzenetet, hiszen Szijjártó szinte hazajár Moszkvába. Legközelebb majd kellene esetleg szólni erről is. Puszika!

Jó ébredezést, jó pihenést, kikapcsolódást kívánok a hétnek az ő végére. Az idő állítólag pocsék lesz, de hátha mégsem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.