Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hát hogyne, kedves Katalin

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Üdvözlöm a magyar kormány azon döntését, hogy visszahívja képviselőit a Nemzetközi Beruházási Bankból, és kilép onnan. Az ukrajnai háború árnyékában a bank működése értelmét vesztette; lépésekre van szükség, hogy közelebb kerüljünk a békéhez.

Novák Katalin fideszes káder és államelnök üdvözli a haverjai döntését, miszerint az orosz kémbankból kiléptetik Magyarországot. Novák szerint ez egy nagyszerű döntés, mivel az ukrajnai háború árnyékában értelmét veszítette a bank működése. Nem arról van szó, hogy több mint jelzésértékű üzenetet kapott a magyar kormány az amerikai kormánytól, amely szankciós listára tette Laszlócki Imrét, a bank alelnökét, aki mellett az amerikai külügy szankciós listára tette az orosz állampolgárságú Georgij Nugzarovics Potapovot, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) kormányzótanácsának elnökhelyettesét és Nyikolaj Nyikolajevics Kosovot a Nemzetközi Befektetési Bank orosz állampolgárságú elnökét is. Nem, pusztán véletlen egybeesés az, hogy alig egy nappal a büntetőintézkedés bejelentését követően a magyar kormány úgy döntött, hogy akkor kilép az orosz kémbankból.

Nem arról van szó, hogy az amerikaiak esetleg újabb szankciókat kívántak volna bevezetni, ha a magyar kormány nem tesz lépéseket a felmerült problémával kapcsolatban. Dehogy, hiszen mint tudjuk, nekünk a hanyatló Nyugat nem parancsol, mi szuverén módon vagyunk hülyék, mi saját döntéseket hozunk, akár van ezeknek értelme, akár nincs. Novák Katalin pedig ugyancsak teljesen függetlenül nyilvánította ki a véleményét, hiszen mint tudjuk, ő már nem fideszes pártkatona, hanem egy ország pártoktól, oldalaktól teljesen független köztársasági elnöke. A pillanat töredéke alatt le tudta vetkőzni a párthűségét, és a fideszes fülbevalót a sarokba hajítva lett ennek az országnak a következő jelentéktelen köztársasági elnöke. Ezt mondjuk nem nehéz teljesítenie, hiszen olyan nagy neveket kell követnie, mint Schmitt Pál vagy Áder János, akik másra sem voltak jók, mint hogy aláírják az eléjük tolt papírokat.

De térjünk vissza a kormány döntéséhez, amelynek értelmében utolsóként akkor kilépünk a kémbank igazgatóságából, nem akárhogy: nemzetközi nyomásra. Itt sem ismeri be a kormány, hogy hibát követett el és azonnal kilép, dehogy. Itt kérem szépen logikus, átgondolt döntésről van szó. Olyan ez, mint ahogy annak idején nem kivágták a Fideszt a Néppártból, hanem egy átgondolt, logikus döntést követően lépett ki az állampárt a legnagyobb európai párcsaládból. Ezek mindent is meg tudnak magyarázni, hiszen olyan nem létezhet, hogy ők valamit benéznek, veszítenek, vagy simán rossz döntést hoznak. Kizárólag olyan van, hogy más hibázik, és más volt a hülye, amihez kénytelenek néha alkalmazkodni, ezért meghozzák a megfelelő döntést. Most is nyilván ez történt. Persze a saját szavazóik be fogják kajálni ezt a marhaságot, mint ahogy bekajálták korábban is, de a nemzetközi közösségben ezen már csak egy jót nevetnek. Az mondjuk igaz, hogy Novák angolul írt Twitter-posztjait a kutya sem olvassa, amit jól mutat, hogy az angol kommentek nagy része, – ha nem is mindegyik – magyaroktól származik, akik szerették volna megvillantani a nyelvtudásukat.

Akinek van egy kis esze, az pontosan tudja, hogy mi a magyar kormány döntésének oka. Akármennyire is szívesen nyalják az orosz vezetés valagát, azért azt nem szeretnék, ha az amerikaiakkal még rosszabbá válna a kapcsolat, hiszen már régen nem Donald Trump terpeszkedik a Fehér Házban, és ahogy most a történet kinéz, vélhetően a jövőben sem ő lesz az, akivel a magyar kormány tárgyalhat majd. Trump vélhetően meg fogja úszni a börtönt – nyilván nem azért, mert ne lenne bűnös, hanem azért, mert volt elnököt egyszerűen nem szokás börtönbe zárni -, de feltételezhetően esélye nem lesz arra, hogy valódi vetélytársa legyen DeSantis republikánus elnökjelöltnek.

De addig is: most még egy ideig egészen biztosan demokrata elnöke lesz az Egyesült Államoknak, ami azt jelenti, hogy annak ellenére sem fog javulni a helyzet, hogy a republikánus vezetéshez dörgölőzik a teljes magyar politikai „elit”. A döntéseket nem ezek az emberek hozzák és könnyen lehet, hogy majd a jövőben sem ők lesznek azok, akiknek a véleménye számítani fog. Úgy tűnik, ezt figyelmen kívül hagyta Orbán és csapata, és csak akkor fogta át a tudatuk, hogy mi történik, amikor az amerikai vezetés nem csak udvariasan figyelmeztetett, hanem valódi döntést hozva szankciós listára tette az orosz kémbank teljes vezetőségét. Egy valódi lépés elég ahhoz, hogy a szavakban és hőzöngésben nagyon bátor magyar kormány egy lépést tegyen meg hátrafelé és fülét, farkát behúzva meneküljön. Mindenki látja, hogy pontosan ez történt, még akkor is, ha Novák egy alternatív valóságot szeretne felvázolni, amelyben a kémbankból való kivonulás egy meggondolt döntés eredménye. Meg a francokat, kedves Katalin.