Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lassan már nem lesz kikből válogatni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik, kicsit elszaladt a ló a britekkel, kiderült ugyanis, hogy a Brexitet követően odáig sikerült jutni, hogy ma már van, hogy konkrétan önéletrajzot és fotót kérnek azoktól, akik érdeklődnek egy-egy lakás iránt, amelyet kibérelnének. Még jó, hogy nem kérnek erkölcsi bizonyítványt, noha ami késik, az jön, ugye. Persze nem egyedi az, hogy egy ország ingatlanpiaca teljesen megbolondul, hiszen nagyon sok országban fordult elő az, hogy egyes tulajdonosok nevetségesen magas összegeket kérnek, borzasztóan elavult, rossz állapotban lévő, picike ingatlanokért. Háziállata nem lehet az embernek, de az is előnyt jelent, ha mondjuk nincs még családja. Emellett jó, ha nincsenek barátai – tehát nem fog hangoskodni -, lehetőleg fehér bőrű, keresztény és nem diák. Persze lehetne még sorolni azokat az elvárt jellemzőket, amelyek pluszt jelentenek egy-egy lakásbérlés esetén, de aki bérelt már lakást, az pontosan tudja, hogy sokszor milyen teljesen nevetséges ökörségeknek kell megfelelnie annak, aki bérelni szeretne.

De a britek most egy még betegebb irányba mozdultak el, és kérdés, hogy ennek mégis mi lehet az oka. Sokan elhagyták a szigetországot, mivel a Brexitet követően számtalan joguktól fosztották meg őket, és inkább olyan ország irányába mentek el, amelyek barátságosan viselkednek velük és tárt karokkal várják őket. Hiszen az EU országai szinte semmiféle korlátot nem állítanak azok elé, akik máshol szeretnének szerencsét próbálni, ellentétben a Brexit után teljesen megváltozott Angliával, Wales-szel és Skóciával. Pedig ha azt szeretnék, hogy a helyzet ne romoljon tovább, akkor szerintem sokkal jobban tennék, ha inkább pozitív változásokat eszközölnének, és nem azon dolgoznának, hogy miként lehet még jobban elijeszteni az odaérkező potenciális adófizetőket. Mert most ott tartunk, hogy a francia és német turisták százezreit veszítették el a britek, mivel útlevélhez kötik a látogatásukat, annak ellenére, hogy a franciák és németek millióinak nincs útlevele, csak személyi igazolványa.

Persze mindenki érti, hogy a Brexitet követően a britek többé már nem az EU tagjai, és ahogy egyébként azt mondani is szokták, többé nem Európa részei. Mondjuk Európa egy kontinens, nem pedig egy politikai unió, sajnálatos módon több embertől is hallottam már ezt, ami számomra azt jelzi, hogy a britek sokszor a mai napig úgy tekintenek magukra, mint egy nem európai országra. Magukat persze a történelem során sokszor próbálták különbnek beállítani, ami talán az egyik igen fontos oka a Brexit-népszavazás végeredményének is. A britek ugyan számtalan előnyét élvezték az uniós tagságnak, de sokan már évtizedek óta elégedetlenek voltak a kialakult helyzettel és azzal, hogy nem ők azok, akik az EU-t irányítják, így pedig nem volt megfelelő számukra. Aztán évekkel ezelőtt egy népszavazáson óriási meglepetésre azok győztek, akik ki szerettek volna lépni az EU-ból, ezzel pedig egy történelmi, visszafordíthatatlan lépésre sarkallták a brit sziget lakóit.

Sokan állították, hogy innentől kezdve minden jobb lesz, végre visszaveszik az irányítást, több pénz lesz az NHS-re, és lehetne még sorolni. Ehhez képest ami igazából történt, az nem más, mint hogy több százezer, ha nem millió olyan európai adófizetőt veszítettek el, akiknek a munkája elengedhetetlen volt az ország működés szempontjából. Persze nem omlott össze a szigetország gazdasága, de a helyzetet jól jelzi az is, hogy kormányválság követett kormányválságot, és noha most már pár hónapja Risi Sunak élvezheti a miniszterelnöki pozíciót, ki tudja ez meddig lesz így? A helyzet messze nem rózsás Nagy-Britanniában, és szerintem senki nem tudja megmondani, mi várható a jövőben. Például a skótokkal vagy épp az észak-írekkel kapcsolatban, akik nem túl boldogok a jelenlegi helyzettel. Nem tudom, mit nyertek a britek a Brexittel, de hogy elképesztően sokat veszítettek, az egészen biztos. Mert sokak számára ma már lehetőségként sem merül fel az, hogy egyszer a szigetországban vállaljanak munkát és ott kezdjenek új életet, hiszen a brit kormány lényegében lehetetlenné tette ezt minden külföldi számára.

Annak idején több évet éltem Angliában, és egy olyan országot ismertem meg, amely multikulturális és büszke lehetne arra, amivel rendelkezik. Noha az tény, hogy két olyan városban éltem, amelyek híresen liberálisok és tele vannak külföldiekkel, de mégis úgy érzem, hogy ezek is részeit képezik Angliának. Itt igen kevesen szavaztak a Brexitre, mivel ha ezt megtették volna, akkor az ellen szavaznak, aminek a mindennapjaikat köszönhetik. Azért lehetett annyi spanyol, francia, olasz vagy épp német lakosa a brit szigeteknek, mert az EU erre lehetőséget adott. A szövetség nélkül egyszerűen nem éri meg egyik EU-s ország lakójának sem, hogy a britekhez menjen szerencsét próbálni. Persze ha valamilyen nagyobb cég csábítja ide őket, nem lesz probléma a munkavállalással, de orvosok, nővérek, pincérek, kamionsofőrök, targoncások és még lehetne sorolni kik azok, akik a Brexitet követően már biztosan nem fogják a brit szigetet választani új országuknak.

Az elképzelés az volt, hogy ezekre a megüresedett pozíciókra majd a britek jelentkeznek, és rögtön kevesebb lesz a munkanélküli, de aki találkozott már átlagos brit munkanélkülivel, az pontosan tudhatta, hogy ez nem fog csak úgy bekövetkezni. Sokan azért sem vállalnak el munkát, mert bőven megéri nekik, hogy az államtól felveszik a havi juttatásukat, és nem kell dolgozniuk. Egész nap ihatnak, drogozhatnak és szidhatják a mocskos menekülteket, akik elveszik a munkájukat, miközben ők azok, akik a közösbe befizetve lehetővé teszik azt, hogy ezek az emberek munkanélküli segélyt kapjanak. A mocskos külföldiek jó része elhagyta az országot, tehát lehet élni a lehetőséggel. Lehet epret szedni 12 órában, targoncázni, vagy épp nővérként három műszakban megszakadni. Már nem tartja ezeket az emberek vissza senki sem, itt az ideje annak, hogy végre éljenek a lehetőséggel azok, akik korábban a külföldiek miatt nem tudtak kiteljesedni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.