Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Luxusban dagonya, erkölcsi világítótorony és egyéb okosságok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Az Origo megint lerántotta a leplet a luxusban élő ukrán elnökről, mégpedig nem is saját hatáskörben, hanem egy lengyel bulvárlapra hivatkozva.

Fényűző vasúti szerelvényen utazik Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij luxuskörülmények között utazott Lengyelországba – írta meg a lengyel sajtó.A FÉNYŰZŐ VASÚTI SZERELVÉNYHEZ FOGHATÓT LENGYELORSZÁGBAN SEM TALÁLNI– fogalmaztak, és számos fotóval illusztrálták. Hangsúlyozták azt is, hogy noha Zelenszkij öltözködése „szerény” – itt nyilván az ukrán elnöktől megszokott látványos alulöltözöttségre utaltak –, a luxust mégsem veti meg. (Origo)

Ilyenkor általában nem árt egy picit legalább ellenőrizni az információt, már csak az olvasók iránti tiszteletből is. A lengyel lapban fotók is megjelentek a luxusról, ezekből bőven elég csak egyre rákeresni, hogy kiderüljön az igazság:

forrás: fakt.pl

Sőt, különösebben rákeresni sem kell, a forrásként hivatkozott lengyel bulvárlap is megírta – amire az Origo elfelejtette felhívni az olvasók figyelmét -, hogy a luxusvagon az ukrán vasút tulajdonában van (pontosabban luxusvagonok, mert 10 darab van belőlük). A háború előtt újították fel ezeket a vagonokat azért, hogy a Krím-félszigetre szállítsa azokat a nyaralni vágyókat, akik utazás közben sem óhajtanak lemondani a legnagyobb kényelemről, és meg is tudják fizetni azt. Tehát véletlenül sem Zelenskij számára építették, még csak nem is ő az, aki általában utazgatni szokott vele. A háború kitörése óta az országba érkező külföldi politikusokat szokták ezzel a vonattal szállítani. Ugyanez a vonat vitte Kijevbe Janez Jansa szlovén miniszterelnököt, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt, Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettest és Petr Fiala cseh miniszterelnököt.

Nem véletlenül lamentálok ilyen hosszasan egy teljesen jelentéktelen hírecskén. Az bosszant, hogy a pártsajtó milyen gátlástalanul tolja az orosz propagandát változatlanul, fékezés nélkül. Még ilyen átlátszó, pillanatok alatt ellenőrizhető csúsztatásokat is simán bevetnek, a szektatagok úgysem ellenőrzik, az ország többi lakója pedig eddig is le volt szarva, most is le van. Valójában még csak nem is hazudnak, csupán elhallgatnak ezt-azt, helyette utalásokkal operálnak, az olvasóra bízva, hogy ő mit gondol erről az egészről.

Szakértők szerint több ilyen szerelvény is útra kel Zelenszkij utazásaival egyidőben, de

AZT TERMÉSZETESEN NEM LEHET TUDNI, HOGY AZ UKRÁN ELNÖK VALÓJÁBAN MELYIKBEN MÚLATJA AZ IDŐT LUXUSKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT. (Origo)

Az már biztos, hogy több ilyen szerelvény is útra kel, mivel ezek a luxusvagonok kívülről pontosan úgy néznek ki, mint az összes többi ukrán vagon. Zelenszkíj pedig aligha az idő múlatása és a luxus kedvéért van ott, hanem azért, hogy az országa számára létfontosságú támogatókat meglátogassa. Különösen dühítő ez az ocsmány manipuláció egy olyan országban, ahol három darab katonainak hazudott luxusgép hurcolja a három legnagyobb magyar kerozinégetőt egyik felesleges látogatásról a másikra, és ez még csak apróság ahhoz a rengeteg pénzhez képest, amit a kormányfő, a kormánytagok, a köztársasági elnök, és még néhány kiemelten fontos rezsimszolga kényelmének érdekében eléget az állam közpénzből. És akkor még bőven csak a hivatalosan is látható pénzszórásról beszéltünk, ami szinte nem is tétel ahhoz képest, ami pénz eltűnik a közösből. Erre valahogy nem repül rá sem az Origo, sem más pártlap. Vajon miért?

Másik vicces hírecske is volt tegnap. Az Index hozta le – vagyis én ott láttam – a döbbenetes hírt, hogy Finnország is csatlakozott az Európai Bizottság magyar kormány ellen indított peréhez. Az Index csak finoman utalt rá, a cikk végén, mintegy mellékesen szúrták oda a hírhez semmiféle módon nem kapcsolódó információt, hogy Finnország április 4-én csatlakozott a NATO-hoz. Ez azért pikáns, mert a pernek az égvilágon semmi köze nincs a NATO-hoz való csatlakozáshoz, ám azt minden újságolvasó ember tudja, hogy Magyarország beleegyezésére volt szükség, hogy a csatlakozás megtörténhessen. Finom utalás ez arra, hogy mennyire hálátlan Finnország. Menczer Tamás már távolról sem finoman célozgatott, hanem konkrétan ki is mondta, mennyire fogalmatlan ő maga is, a magyar kormány is:

A finnek lépésén kiborult Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára, az M1-en azt mondta, hogy szerinte az, hogy a finnek a NATO-tagságuk magyar elfogadása után csatlakoztak a Magyarország elleni perhez, azt mutatja, hogy

„finn barátainknak a tisztesség dolgában még van mit tanulni. Pitizni, amíg el nem érek valamit, és utána rögtön hátat fordítani, ilyet tisztességes ember nem csinál, ezzel nem rólunk, hanem magukról állítottak ki bizonyítványt.” (HVG)

Azigen! Tehát ha Magyarország méltóztatik hozzájárulni a NATO bővítéséhez, ezzel Európa (benne Magyarország) védelméhez, az akkora nagy kegy, hogy a csatlakozó országnak ezután kuss van, nem lehet véleménye a pedofíliát a homoszexualitással szándékosan összemosó törvényről. Akkor sem, ha az a törvény szembemegy mindennel, amit az uniós polgárok akarnak és elvárnak, például a nemi diszkrimináció tilalmával. Igazán pöpec. A stílusról már szót sem érdemes ejteni (de igen, érdemes), felelős politikus mindenképpen pitizésnek titulálja a csatlakozási kérelmet, ami után nem a finnek jöttek ide kuncsorogni, hanem Hende Csaba és bajtársai trappoltak el Finnországba, hátha ki tudnak kuncsorogni valami kis hasznot abból, ha támogatják a csatlakozási kérelmet. Szánalom.

Végezetül – bár nagyon szerettem volna nem mondani véleményt Böjte Csaba akciójáról, amikor ismeretlen okból gyerekekkel együtt óhajtott imádkozni Budaházy Györgyért – egy kis színes a napfényes oldalról. Nem ítélkezett – imádkozott – állítja Pilhál György, nehogy véletlenül kimaradjon az aktuális csatából. A cikkből:

Böjte Csaba ferences szerzetes a címzett, aki nemrég arra kérte néhány leánygyámolítottját, imádkozzanak az „ártatlanul börtönben lévő Budaházy Györgyért és társaiért”, hogy minél hamarabb szabadulhassanak.

Tényleg nem ítélkezett, hanem konkrétan ítéletet hirdetett. Az ártatlanul börtönben lévő, az. A cikkecske utolsó mondata:

Meg aztán nagyhét van. Hitünk hete.

A kérdésem így néz ki: na és akkor mi van? Csaba testvér fogja Romániában eldönteni, hogy a magyar bíróság ártatlan embereket ítélt el? Talán célszerű lenne a demokrácia és a jogállamiság után egyszerűen megszüntetni a bíróságokat. Majd Csaba testvér megmondja, ki bűnös, ki ártatlan. Vagy aki erre éppen felhatalmazást kap a főnitől. Tényleg nem értem, mi lehet az ítélkezés, ha nem az, hogy egy erre senki által fel nem hatalmazott alak kijelenti: Budaházyt ártatlanul ítélte el a magyar bíróság. Ha a kormánynak vagy a NER-nek ennyire fontos Budaházy szabadon engedése – ha nem így lenne, nem csinálnák körülötte ezt a cécót -, akkor elég lenne, ha Orbán utasítaná Novák Katalint, hogy adjon elnöki kegyelmet neki. Akár mártírrá is avathatják, ha akarják, ahhoz is megvan minden eszközük. Minek kell ekkora hűhőt csapni körülötte?

Záró gondolatként egy szolgálati közlemény következik. Ha ez lenne a cél, akkor sem tudnánk nem értesülni a húsvét közeledtéről, Orbán Viktor és kispajtásai úgy osztják az áldást, hogy képtelenség kimaradni belőle. Ezért aztán magunk is pihenőre vonulunk három – reményeink szerint szép – napra, abban a reményben, hogy olvasóink sem óhajtanak ez idő alatt hallani sem a politikáról. Aki hívő, annak azért fontosak ezek a napok, hogy megélhesse a hitét, aki nem hívő, az egyszerűen csak ünnepli a tavaszt (amiből most még semmi nem látszik, de majd hamarosan), pihen, kirándul, olvasgat, kikapcsolódik, a szeretteivel van, mindenesetre kizárja a politikát ezekből a napokból. Így teszünk mi is, kedden azonban ismét itt leszünk, és talán kicsit több energiával folytatjuk azt, amit nyolc éve csinálunk folyamatosan.

Kellemes ünnepeket, jó pihenést kívánunk mindenkinek! Ma még minden a megszokott rendben folyik, aztán három nap szünet, és kedden reggel találkozunk ugyanitt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.