Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A béke csak egyféleképpen lehetséges

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már igen régóta halljuk a magyar kormánytól, hogy egyedül ők békepártiak az egész EU-ban és egyszerűen nem értik, hogy miért dolgozik a háború eszkalálásán mind az EU, mind pedig az Egyesült Államok. Állítják, hogy ők békepártiak, hogy szó nincs arról, hogy oroszpártiak volnának és Vlagyimir Putyin seggét nyalnák, szemenszedett hazugság, hogy a magyar történelem során sokadszorra ők is a rossz oldalra állítják az országot. Nem, dehogyis, mi békepártiak vagyunk, mi nem akarunk szankciókat, mi működő gazdaságot és békét szeretnénk, bármi áron. Ennek ára lényegében az lenne, hogy Ukrajna mondjon le egyes, jelenleg orosz megszállás alatt álló területéről, hiszen a béke fontosabb, mint hogy Ukrajna újra az az ország legyen, ami korábban volt. Mondja ezt úgy a magyar kormány, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nyilvánvaló politikai megélhetési okokból mai napig nem hajlandó túltenni magát a több mint 100 évvel ezelőtt kötött trianoni békeszerződésen. Amennyiben Ukrajna belemenne egy olyan békeszerződésbe, amely végső soron az oroszok győzelmét jelentené, akkor az mégis mennyiben különbözne az egyértelműen igazságtalan trianoni szerződéstől? Vagy a fájdalom csak akkor fontos, ha minket ér?

Hozzám hasonlóan sokan mások is próbálták már érvekkel alátámasztani, hogy mekkora hazugság azt állítani, hogy az EU vagy az Egyesült Államok ne lenne békepárti, azzal jönni, hogy azért dolgoznak, hogy a háború tovább tartson, de ezzel kapcsolatosan túl sok fajsúlyos politikai vezető nem sűrűn szólalt meg. Tudható volt, hogy a háttérben már a háború kezdete óta folyamatosan próbálkoznak valamiféle diplomáciai megoldással, de jól láthatóan ezek eddig zátonyra futottak, hiszen a tűzszünet közelébe sem kerültek még a felek, miközben már legalább 300 000 ember életét veszítette az eddigi harcokban. Az orosz fél veszteségei vélhetően jóval nagyobbak, de ettől még nem mondható az, hogy ne élne át éppen óriási tragédiát az ukrán nemzet, amelynek tagjai közül már több mint 10 millióan elhagyták az országot. Gyermekek, anyák és apák, nagyszülők és testvérek ezrei lelték halálukat ebben az értelmetlen háborúban, amelynek egyetlen okozója Vlagyimir Putyin. Ezért sem kérdés, hogy az agresszornak meg kell fizetnie az általa elkövetett bűnökért, már csak ezért sem lehet opció egy olyan béke megkötése, amelynek révén az orosz fél bármiféle győzelmet arathat.

Békét kell tehát kötni, de feltételekkel. Mert jelenleg az orosz megszállók a teljes Krím-félszigetet birtokolják, illetve Kelet-Ukrajnában is ott eszi őket a fene. Ezekről a területekről ki kell vonulniuk, ha valóban békét szeretnének. Ezt mindenki pontosan érti Orbán Viktoron az ő kormányán és propagandistáin kívül, aki szerint békére van szükség, lehetőleg bármi áron. Sem az EU, sem pedig az Egyesült Államok nem ért ezzel egyet, hiszen az orosz fél nem úszhatja meg a büntetést az általa elkövetett háborús bűnökért és az elképesztő pusztításért, amit véghez vitt. Nem lehet csak úgy legyinteni ezekre a tényekre és elfogadni, hogy háborúban bármi megtörténhet. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne dolgozna azon a teljes Nyugat, hogy valamiféle békeszerződést hozzon tető alá. Viszont ha az orosz fél nem hajlik erre, annak ellenére sem, hogy elképesztő emberveszteségeket könyvelhettek el már mostanáig is, akkor nem nagyon tudnak mit kezdeni a felek.

Ma, amikor a bucsai orosz tömeggyilkosságok felfedezésének évfordulójára emlékezünk, az EU legfőbb prioritása és érdeke, hogy Ukrajnában azonnal béke legyen. A békéhez azonban két oldalra van szükség, és Oroszország eddig egyetlen egyszer sem mutatott hajlandóságot a békére – fogalmazott a szóvivő. Emlékeztetett: az EU már jóval az illegális orosz agresszió kezdete előtt is igyekezett tárgyalni Oroszországgal „az összes biztonsági kérdésről” és többször tett javaslatot az orosz aggályok enyhítésére, ám ezeket a Kreml egytől-egyig figyelmen kívül hagyta vagy elutasította.

Oroszország egyetlen válasza a diplomáciai kapcsolatfelvételre, a látogatásokra, telefonhívásokra és békejavaslatokra az volt, hogy a tovább eszkalálta helyzetet, újabb és újabb brutális atrocitások hajtott végre – jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője.

Ezt már csak azért is tettem ide, hogy ne csak arról legyen szó, hogy én mit gondolok. Ezek a tárgyalások – logikus módon – a háttérben történnek, nem véletlenül nem tudunk ezekről egészen addig, ameddig valamiféle előrelépés nem történik. Nyilvánvalóan rossz az egész világnak az, ami Ukrajnában folyik több mint egy éve, ezért minél előbb béke születik, annál jobb lesz mindannyiunknak. A gazdasági válság valószínűleg hamarabb véget érne, és nem kellene többé az orosz agresszió miatt aggódni, hiszen amint vége lesz a háborúnak, és az oroszok beismerik a vereséget, egy teljes generáció szembesülhetne végre azzal, hogy Oroszország többé nem egy jelentős, Európa és a világ békéjére veszélyt jelentő hatalom. Az orosz területszerző, imperialista mentalitásnak meg kell változnia, mivel sokak fejében továbbra is az él, hogy egy olyan katonailag és gazdaságilag jelentős országról beszélünk, amelytől tartania kell a világnak. Ez többé nem lenne igaz és ezt meg kell értenie az orosz vezetésnek is. Tudom, hogy ezt nem akarják, de vagy elfogadják ezt most és kisebb emberveszteséggel zárja le a háborút Oroszország, vagy még évekig kitart, és halálba küldi fiai százezreit egy tévképzet miatt.

Peter Stano felidézte, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtöki beszédében is világosan kifejtette a testület álláspontját. – A béke csak akkor lehet igazságos, ha Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának fenntartásán alapul. Ukrajna fogja meghatározni az igazságos béke feltételeit, amely megköveteli a megszálló csapatok kivonását. Bármilyen béketerv, amely valójában az orosz annexiókat szilárdítaná meg, egyszerűen nem életképes terv.

A fenti sorok tökéletesen összefoglalják, hogy pontosan mire van szükség. Oroszország már elveszítette a háborút, ebből győztesként már sehogy sem lesznek képesek kijönni, kérdés, hogy ezt mikor ismerik be maguknak is. A világ az áldozat, vagyis Ukrajna oldalán áll, még akkor is, ha a magyar kormány és a magyar társadalom jelentős része szánalmas módon ismételten a rossz oldalra állt. De ez sajnos nem jelent semmiféle újdonságot, a történelmünk másról sem szól, mint rossz döntések sorozatáról. A mostani is csak egy a sok rossz döntés közül.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.