Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Minden a legnagyobb rendben van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az állami intézmények többsége – a létező 572, a központi költségvetés alá tartozó intézményből 406-nak volt lejárt tartozása – komoly adóssággal küzd, mivel alulfinanszírozza őket a kormányzat. Ennek oka, hogy olyan magas az államháztartási hiány, mint talán még soha korábban. 1525 milliárd forintos hiányról van szó, amihez hozzátartozik az, hogy Orbán még a választások előtt ezt megközelítő pénzösszeget szórt szét a nép körében, hogy bebiztosítsa a választási győzelmet. Ez különböző formákban történt meg, amelyeket most nem szeretnék ismételten felidézni, hiszen vélhetően már a többség is pontosan tisztában van ezekkel. De az egy dolog, hogy kiürítették a kasszát Orbánék, az elképesztő infláció és az élelmiszerek árának emelkedése hatására sokkal nagyobb adóbevételre tehetett szert az állam tavaly is és idén is, de ennek ellenére növekedett a hiány, ami azt mutatja, hogy ha csak ki nem talál valamint a kormány, a helyzet csak tovább fog romlani.

Már Matolcsy és Varga is összekapott azon, hogy kinek is van igaza, hiszen egyikük sem ért igazán egyet a kormány gazdaságpolitikájával, de különböző módokon oldanák ezt meg. De ez nem érdekli a vezetést, szerintük minden a legnagyobb rendben van, a gazdaság erős és nem kellene annak a halálhírét kelteni, hiszen az csak ront a forint értékén. Kérdés viszont, hogy ha a gazdaság valóban olyan erős, akkor mégis mi indokolja, hogy lényegében minden más uniós ország jobban viseli a válság okozta károkat? Miért nálunk a legmagasabb az infláció? Miért itt emelkedett a leginkább az élelmiszerek ára? Miért itt értéktelenedett el legnagyobb mértékben a dolgozók bére? Értem én, hogy tudnak mutogatni mindenféle számokat, amivel a saját igazukat próbálják alátámasztani, de a valóság az, hogy a fontos mutatók szerint rosszabb ma Magyarországon élni, mint az utóbbi években. Minden drágább, miközben a fizetések jócskán lemaradtak.

Ráadásul a kormány ott próbál spórolni, ahol nagyon nem kellene. Kórházakat, fontos intézményeket hagy eladósodni, hogy aztán persze majd idővel konszolidálják őket, hiszen ha ez nem történik meg, vélhetően tömeges felmondásokra számíthatnak majd. Az állami intézményekben dolgozók már így sem lehetnek túl boldogok – kivéve a rendőröket, akiknek a fizetését sikerült megemelni – de a mostani helyzet még nehezebbé teheti az életüket. Lázár Jánost rászabadította Orbán a különböző beruházásokra, hogy állítson le lényegében mindent, ami nem feltétlenül szükséges, hiszen akkor apránként, de komoly pénzeket spórolhatnak meg. Emiatt már három korábbi kormányzati szereplő is beadta felmondását, de ez nyilvánvalóan nem fogja Orbánt felzaklatni, hiszen majd jönnek mások a helyükre, akik képesek ezt a „munkát” ellátni anélkül, hogy megkérdőjeleznék a döntés értelmét.

A lényeg, hogy nem a lopás mértékén változtatnak, hanem inkább arra koncentrálnak, hogy másoktól vegyék el azt a pénzt, amire egyébként nagy szükség lenne. Tiborcznak, Rogánnak, vagy Mészárosnak ezentúl is lesz miből luxusutat fizetnie, mert hát az elő sem fordulhat, hogy a NER-elit ne költhessen elképesztő pénzeket luxusra, a fontos az, hogy ott történjenek megszorítások, ahol ez a haverokat nem érinti.

De nemcsak a kórházak, hanem a kormányhivatalok, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és az közoktatás is halmozza a lejárt adósságokat. A büntetés-végrehajtás lejárt, kifizetetlen számláinak összege február végén 3,7 milliárd forint volt, ebből az egyhavi növekedés 2,2 milliárdra rúgott. A rendőrség 4,4 milliárd forint értékű számlát nem fizetett ki szállítóinak, ebből a februári ugrás 3,7 milliárd forintot tett ki. A tankerületi központok összesen 14 milliárd forintot nem fizettek ki a szállítóknak, ebből csak a februári ugrás 8,7 milliárd forint volt.

De persze majd ezt is megoldja a kormány, gond egy szál sem. Minden a legnagyobb rendben van, hiszen Orbán azt mondta, pláne Gulyás Gergely, aki azzal a feladattal lett megbízva, hogy lényegében minden negatívnak tűnő hírt álhírnek állítson be és letagadjon. Pedig ezek olyan nyilvánvaló problémák, amelyekkel azért csak kellene valamit kezdeni, de mivel sem az oktatás, sem az egészségügy nem tartozik Orbán szívügyei közé, ezért sok jót nem érdemes várni. Előbb fog felépülni egy újabb stadion, vagy templom, mint hogy esetleg megemeljék a kórházak támogatási összegét. Évről-évre veszteséggel zárnak a hazai kórházak, mivel szándékosan alulfinanszírozzák őket, amit minden évben elmagyaráznak az újságok is, de a társadalom egy része egyszerűen nem akarja megérteni. A kormány benyögi, hogy nem megfelelően gazdálkodnak a kapott pénzzel, és év végén „megoldják” a problémáikat. Csak hát a valóság az, hogy Orbán sem tudná beosztani a havi fizetését, ha az mondjuk 100 ezer forint lenne és nem több millió forint.

Orbán többet költ propagandára, mint az oktatás fejlesztésére. Az utóbbi időben az egyetlen „fejlesztés” is az volt, hogy a haverjaikat tették be az alapítványi finanszírozás alá vont iskolák élére, ami nem tetszett az EU-nak. Emiatt ezek az emberek kiszálltak az alapítványokból – vagy ha jobban megérte ott maradni, akkor kormányzati pozíciójukról mondtak le -, de helyükre Mészáros, vagy épp Tiborcz-közeli figurák kerültek. Ez az egész ország egy hatalmas pénzmosoda, ahol tényleg csak arra nincs pénz, amire valóban kellene. De nem gond, a kórházak és más állami intézmények is ki lesznek segítve, de ezt a kormány majd úgy fogja feltüntetni, mintha ők szívességet tettek volna, miközben ha normálisan végeznék a munkájukat, erre a „szívességre” nem is lenne szükség. Ilyen a megfelelő gazdaságpolitika, ahol minden a legnagyobb rendben van. Az államháztartási hiány közben folyamatosan növekszik és naponta dönt új rekordokat, de a lényeg, hogy a Vodafone már magyar kezekben van, az egyházak pedig szépen birtokukba veszik a friss szerzeményeiket, amelyet a kormány adott nekik ingyen és bérmentve. Ez csak egy áltagos nap az unorthodox magyar demokráciában, semmi több.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.