Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pedig mennyivel egyszerűbb lenne eltörölni a választás intézményét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már megint nem találtak senkit, akinek mélyebb lett volna a hangja, és akinek a szép nagy orcájára ráfért volna benyögni, hogy

„úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel indul a választáson”,

úgyhogy ha csak nem egyenesen a Rogán-központ mondta tollba az udvari propagandamédiának a soros jó hírt, akkor valóban úgy történt, hogy a messzire világító intellektussal felvértezett Kósa Lajos közölte: a Párt még a jövőre esedékes választások előtt belematat a választási törvény pártfinanszírozást érintő részébe. Az valószínűleg nem volt szempont, hogy a beszélő ne röhögje el magát, miközben arról lamentál, hogy a korrektséghez minden körülmények között ragaszkodó teljhatalom azon izzad, hogy elérje:

„külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek a választáshoz”.

Kósa Lajos teátrális vergődésének előzménye, amiből a guruló dollárok és a dollárbaloldalazás fröcsögő propagandája szárba szökkent, mindenkinek ismerős lehet: a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom és más szervezetek mintegy 4 milliárd forint támogatást kaptak Amerikából, az Action for Democracytól a tavalyi választási kampányban. Ugyan ezekről a pénzekről olyan nyilvános adatbázisokból, sajtóból összeollózott, híresztelésekkel nyakon öntött nemzetbiztonsági vizsgálati anyag készült, ami politikai pamfletnek is gyenge, ami semmivel nem támasztja alá azokat az állampárti rágalmakat, hogy a támogatást nyújtó szervezetnek köze van az amerikai titkosszolgálatokhoz, vagyis ordít róla, hogy nem a döntés- és törvényhozóknak készült, de nem is ez a lényeg. A kormányzati propaganda, a Fidesz hatalmi céljait kiválóan szolgálja. Erre és a baloldallal szemben kilóra nem megvehető nemzeti jobboldal világhírű erkölcseire hivatkozva úgy módosítják a törvényt, hogy a választásokon a jelölő szervezetek – se civilek, se pártok – külföldről ne kaphassanak kampánytámogatást. Vagyis Kósa Lajos elmondása alapján csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást minden olyan egyesület, párt vagy egyéb szervezet, amely hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni valamelyik választáson.

Szerintem akkor se röhögött az állampárt alelnöke, minden csengeri háziasszonyok és sertéstelepet tulajdonló édesanyák védőszentje, amikor világossá tette, hogy a javaslat ráadásul egyéni képviselői indítvány formájában kerül majd az Országgyűlés elé, és ők, a tisztesség és becsület pártja, igencsak bíznak abban, hogy teljes konszenzus övezi majd a nemes kezdeményezésüket a törvényhozásban. Hát hiszen ezeket a célokat valamennyi demokratikusan gondolkodó politikus csak támogatni tudja:

„Legyen világos, ki kit és milyen szándékkal támogat a kampányban”.

Bűbájos, ahogy a teljes transzparencia, a soha semmit nem titkosítás, a minden körülmények között átlátható, tisztességes működés, a közérdekű adatok soha vissza nem tartásának, valamint a jogerős bírósági ítéletek feltétel nélküli betartásának pártja, amelyik tizenhárom éve nem korlátlan és számolatlan közpénzből kampányol választástól választásig, amelyik nem álcázza közérdekű tájékoztatásnak a saját büdös pártpropagandáját, amelyik nem másfél nap alatt égeti el azt a nyomorult 4 milliárd forintot, ami a nem mellesleg földbe állt komplett ellenzéknek tavaly a kampányban rendelkezésére állt, a zsinórban negyedik kétharmada idején nekiáll aggódni, hogy úristen, itt nem minden szereplő indul azonos feltételekkel a választáson. Az külön cuki, hogy annyira aggódnak, hogy ezt a döntést sem a törvényhozás részét képező egyéb szereplőkkel egyeztetve hozzák meg, hanem egyéni képviselői indítvány formájában nyújtják be, a rothadó jogállamuk dicsőségére.

Csak 2021 decemberéig nem kevesebb mint 300 ponton írták át az egyébként is torz és antidemokratikus választási törvényüket, azaz fúrták, faragták, fércelték a kizárólag a saját érdekeiket szolgáló rendszert, de sajnos még mindig nem tökéletes, még mindig ráfér egy újabb meg újabb finomhangolás. Közben teljesen nyilvánvaló, hogy semmi nem fenyegeti az esélyeiket a jövő évi választáson, mégsem fér bele egyetlen repedés se a pajzson. Bármennyire stabil a kóceráj, nem megengedhető, hogy bárki felemelje a fejét, pláne bárki, aki friss levegőt és reményt tudna hozni ebbe a bűzölgő reménytelenségbe. Nem fér bele, hogy ne akarjanak teljesen ellehetetleníteni mindenkit, akinek eszébe jutna eszmélni.

Lehet rezignáltan legyinteni, és azt mondani, hogy ezek az újabb és újabb álmoralizáló gazemberségek nem osztanak, nem is szoroznak, hisz mint az elmúlt ezerévben annyiszor, a felmentést most is csak valamilyen külső változás hozhatja el e nyomorúságos ország életében. Ahogy időben távolodunk 2010-től, egyre kevésbé mondhatjuk, hogy a választásoknak van még bármilyen tétje. Hogy van reális esély szaros 4 milliárd forint kampánypénzből megdönteni az évente több mint százmilliárd forint közpénzből fideszes pártmédiává züllesztett egykori közszolgálati médiát uraló állampártot. És akkor Rogán propagandára elköltött egyéb tíz és százmilliárdjairól nem is beszéltünk. Pedig nagyjából ez a helyzet. Ha minden szereplő azonos feltételekkel indulna a választáson, ahogy Kósa hazudja, akkor a Fidesz nem kampányolhatna tizenhárom éve büntetlenül és ellenőrizetlenül az adófizetők pénzéből, közpénzből kilóra megvásárolt médiamunkásokkal, kormányzatinak álcázott pártpropagandával, tudniillik ez bűncselekménynek minősülne.

Ha a választás vonatkozásában valóban a mindenkit megillető egyenlő, átlátható és tisztességes feltételek megteremtése lenne a célja Kósa pártjának, jóval hitelesebb volna, ha ők, az erkölcsi világítótornyok nem turkálnának könyékig az államkasszában, nem teherautóval hordanák a magyar adófizetők milliárdjait a határon túlra nyilvánvaló szavazatvásárlási célzattal, ha az egész országot beterítő uszítókampányaikat nem hazudnák közérdekű tájékoztatásnak, vagyis ha a köz pénzét nem az állampárt hatalmának bebetonozására használnák. És végképp hitelesebb volna ez az aggodalom a választások tisztaságáért, ha az összes, minden józan megfontolás szerint a Fidesz érdekeit szolgáló kamupárt és kamujelölt visszafizette volna már az állami támogatást, amit a korábbi választások előtt felvett, és ha Orbán Viktor nem a strómanja nevére íratott bank magánbefektetőinek pénzéből támogatta volna meg egy laza tízmilliárdos hitel formájában a francia szélsőjobbos Marine Le Pen kampányát.

Kósa óbégatása tényleg sokkal autentikusabb volna, ha nem lenne ennyire pofába mászóan irritáló, hogy a közpénzes kassza kulcsának tulajdonosai azoktól féltik a választások tisztaságát, akik nemhogy hozzá se férnek a kassza tartalmához, de a kulcsot se látták lassan tizenöt éve. Lehet, hogy se nem oszt, se nem szoroz ez az egész vergődés, de valószínűleg arra mindenképpen jó, hogy még kevesebb embernek jusson eszébe az állampárt által uralt terepen labdába rúgni. Azok meg, akik eddig is legfeljebb a biodíszlet szerepét játszhatták el Orbán áldemokratikus cirkuszában és bábszínházában, azok egy újabb gyomrost kapnak ezzel, cserébe a továbbiakban is legitimálhatják az autoriter rendszert, mintha annak bármi köze lenne a mindenki számára azonos feltételeket biztosító választási demokráciához. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne eltörölni a választás intézményét, hogy legalább ne kelljen bohóckodni ezekkel az átlátszó, néphülyítő módosításokkal, de arra még egy kicsit várni kell. Ez itt még nem Türkmenisztán, ahol ellenzéki jelöltekre egyáltalán nem lehet szavazni a választáson. Az irány viszont határozottan jó.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.