Május 1,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Hosszabb volt a sor a debreceni ételosztáson, mint a 60 millióért épült erdő nélküli lombkoronaösvény

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Tiszta ágyat és tiszta asszonyt
Álmodik s vígan fölkacag,
Kicsit több bért, egy jó tál ételt,
Foltatlan ruhát, tisztességet
S emberibb szavakat.”

/Részlet, Ady Endre: Álmodik a nyomor című verséből/ 

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete vendégül látta a nehéz sorsú debrecenieket, szokásos ingyenes ételosztásán, a hónap utolsó vasárnapján. 

Hazánkban, így Debrecenben is mind többen élnek egyik napról a másikra, a forintokat számolva. Rajtuk egyes termékek árának a maximalizálása nem segít, hisz’ eddig sem dőzsöltek. Ilyenkor, hó végén már kenyérre sem igen futja. Egykor az a mondás járta, hogy a csirke farhát a nyugdíjasok lazaca. Ma bizony már sok kisnyugdíjas számára a farhát is elérhetetlen luxus, kicsinyke járandóságából erre már nem futja. A zöldségekről, gyümölcsről álmodni sem mernek, számukra megfizethetetlenek.

Sok vendégünk volt, sajnos mind többen érkeznek. Egyre többen kérik, ne látszódjanak a fotókon, mert szégyellik a szegénységüket. Sok új arc volt a vendégeink között, akik eddig próbáltak valahogy a szegénységgel megküzdeni, de mára már csak a remény maradt számukra egy jobb életre.

Már jóval az ételosztás kezdete előtt gyülekeztek az ételre várók. Zömmel kisnyugdíjasok, de jöttek olyanok is, akik életét a Holdról is látható óriási infláció roppantotta meg. Vendégeink többsége – elmondásuk szerint – jóval havi 120 ezer forint alatti nyugdíjból próbál nem éhen halni. A nyugdíjas kosárba tartozó áruk inflációja bőven 50 százalék felett van, vajon ezt a Karmelita kolostorból miért nem látják? 

Szomorú látni a szüleikkel érkező gyermekeket, akik számára természetes, hogy nem kirándulni megy a család, hanem meleg ebédért állnak sorba. 

Sokan elmondták, megdöbbenve hallották, hogy Hajdú-Bihar vármegyében három lombkoronaösvényre is jutott 60-60 millió forint közpénz. „Ez most az országnak a legfontosabb? – kérdezte egy kerekesszékes férfi. Mi éhezünk, a tűzhöz közel állók pedig lenyúlják a közpénzt. Érdekes, hogy mindhárom támogatás a hatalom embereihez érkezett. Jöjjön ide el a képviselő úr, és győződjön meg arról, miképpen élnek a választókerületében az emberek. Csak egyszer ebben az életben ne csak a saját zsebére gondoljon”-tette hozzá. 

A mondandóját azzal egészítjük ki, hogy az ételosztásainkon a sor jóval  hosszabb, mint a lombkorona ösvények. Az egyesület adományokból tartja fenn magát, kicsinyke pénzből gazdálkodunk. 13 év alatt több ezer vendégünk volt. Valószínűleg ma is többen voltak, mint ahányan kimentek vasárnap a lombkorona ösvényekben „gyönyörködni”. Azokra mégis jutott 180 millió „aprópénz”. 

A sorban állt egy egyedülálló édesanya három gyermekével. Visszatérő vendégeink, tudjuk, nehéz körülmények között él a család, az édesanya tisztes szegénységben gondoskodik gyermekeiről. A két nagyobbik már iskolás, és mindketten kitűnő tanulók. Az anyuka elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyermekei jól tanuljanak, szeretné, ha többre vinnék az életben, mint ő, vagy az elvált édesapjuk. 

Az ételosztás végére kiosztottunk 150 adag töltött káposztát friss kenyérrel, péksüteménnyel és édességgel. Repetát már nem tudtunk adni, az utolsó morzsáig minden elfogyott. 

A teljesítőképességünk határán vagyunk, sajnos igen korlátozottak a lehetőségeink. Támogatóink száma megcsappant, hisz’ a válság az ő életüket is megnehezíti. 

Tisztelettel köszönjük a támogatását a Pro Filii Alapítványnak, a pékségeknek, külön is a hajdúszováti pékségnek.
Az egyesület legközelebb 2023. április 30.-án  várja vendégeit meleg ebéddel, szeretettel.

Itt, a mi térségünkben is sok ezren várják a segítő kezet, az emberi szót, szeretnének emberhez méltó életet élni. Hívunk mindenkit, aki segíteni szeretne, két kézzel, vagy anyagi támogatással.

Várjuk a debreceni lakosok adományait is, elsősorban TARTÓS élelmiszert  gyümölcsöt, burgonyát. Örömmel várunk gyermekjátékokat, könyveket is.
Aki szeretne segíteni, támogatást adni, az alábbi telefonszámon jelezheti.

Mobil (a hét minden napján): +36 30 9841 963


Átutalással:


Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma:


Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802

A közleménybe kérjük beírni: ételosztás, 2023

Mi, a Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesületének a tagjai tudjuk, csak  egy csepp a tengerben a  hozzájárulásunk, de a sok-sok kis „csepp”, akár csodákra is képes lehet. 

Mert adni jobb, mint kapni. Ha már egy embertársunkon segíthetünk, akkor megérte. 

Megszívlelendőnek tartjuk Ferenc pápa által mondottakat: 

„Kevesek bőségben lakomáznak, miközben sokaknak még az életben maradáshoz sincsen kenyerük.”

 
Tukoráné Kádár Ibolya
az egyesület vezetője

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.