Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megint onnan érkezik a dicséret, ahonnan nem kellene

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Milorad Dodik boszniai szerb vezető Szijjártó Péterrel való találkozása előtt a Vijesti.ba nevű bosnyák lapnak beszélt arról, milyen viszonyt ápol a magyar kormány bizonyos tagjaival, valamint az Egyesült Államok vezetésével. Dodik úgy fogalmazott, hogy egy szolidaritási közösség létrehozásának az elején vagyunk, ez állítása szerint Magyarország, Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság szükségleteinek keretére épül. 

Dodik elmondása szerint a magyarok mindenképpen szeretnének a projektben és a beruházásokban részt venni. A Boszniai Szerb Köztársaság vezetője úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy újra találkozik Szijjártó Péterrel, akiről azt mondta, nagyon kedves és jó szándékú ember.

Szavai szerint a magyar diplomácia vezetőjével lehet beszélgetni, nem úgy, mint az amerikaiakkal, akik szerinte arrogánsak. 

Újabb olyan vezető dicsérte meg a magyar külügyet, pontosabban Szijjártó Péter külügyminiszter, akinek a dicséretére máshol aligha lennének büszkék. Miközben a fél világ semmibe veszi a Szijjártó-féle magyar diplomáciát, addig olyanoktól kapunk dicséretet, akikkel szemben más, nyugati országok szankciókat vetnek ki. Miközben Magyarország volt az egyetlen uniós tagország, amelyik nem írta alá a Vlagyimir Putyin ellen kiadott nemzetközi körözéssel kapcsolatos közös uniós nyilatkozatot, és ezzel blokkolta, hogy ez a közös nyilatkozat ebben a formában megszülethessen – mondván, ameddig Ukrajna nem vonja vissza a nyelvtörvényt, addig mindent is meg fog vétózni a magyar külügy -, illetve miközben Törökország mellett Magyarország az egyetlen ország, amely nem támogatta eddig hivatalosan a svéd és finn NATO-csatlakozást, addig wannabe diktátorokkal ápolunk nagyszerű kapcsolatot. Putyin, Erdogan és jól láthatóan Dodik is jó barátja a magyar kormánynak, miközben a fél világ nagy ívben kerüli őket.

Ez a két politikus szándékosan aláássa a nehezen kivívott bosznia-hercegovinai békét. Vlagyimir Putyin orosz elnök által bátorított meggondolatlan magatartásuk a stabilitást és a biztonságot fenyegeti az egész Nyugat-Balkánon.

Ezt például még Liz Truss korábbi brit külügyminiszter, majd későbbi brit miniszterelnök mondta Milorad Dodikról és és Zeljka Cvijanovicról, ez utóbbival, aki Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnöke, Szijjártó főnöke januárban találkozott a Karmelita kolostorban. Orbán jól láthatóan boldogan dörgölőzik Dodikhoz és támogatja azon tevékenységében, amely valóban aláássa a békét a Nyugat-Balkánon. Pedig ha valamire, hát egy újabb balkáni háborúra most egészen biztosan nincs szüksége senkinek, hiszen pont elég nekünk az, hogy Oroszország fegyveres konfliktust vív Ukrajnában, ami a világgazdaságot is térdre kényszeríti. Jelenleg a nyugati világ azon van, hogy támogatásával elérje, hogy Ukrajna megnyerhesse a háborút az orosz agresszióval szemben, de ennek azért megvan az ára. Nemcsak gazdaságilag került igen nehéz helyzetbe sok ország, de ha megnézzük, hogy micsoda elképesztő fegyverarzenált küldtek már eddig is és még fognak a jövőben is küldeni az ukránoknak, akkor feltételezhetjük, hogy ha egy újabb balkáni háború törne ki, nem nagyon lenne eszköze arra a Nyugatnak, hogy segítséget ajánljon fel az egyik, vagy másik oldal számára.

Most arra lenne a legnagyobb szükség, hogy stabil legyen a balkáni helyzet és ahelyett, hogy olyan vezetőket támogatnánk, aki a stabilitás aláásásán dolgoznak, inkább azon kellene fáradozni, hogy a békés együttélést támogassuk. De nem, mi jól láthatóan minden olyan esetben, ahol van egy jó és egy rossz oldal, a rossz oldalt választjuk, mert Orbán unortodox politikájával szembe óhajt menni a fél világgal. A történelemből is pontosan tudhatjuk, hogy ez a különutas gondolkodásmód mennyit segített eddig az országon. Trianon sem véletlenül történt meg, még ha azzal mindenki mást is megvádolunk, azért a magyar politikai vezetésnek is igen sok köze volt hozzá. Ne lepődjünk hát meg azon, ha a jövőben meglesz még a böjtje annak, hogy a magyar államvezetés lényegében azon dolgozik, hogy minél nagyobb feszültséget szítson a régióban. Már azt sem nézi tétlenül az Európai Unió és úgy általában Európa, hogy a magyar kormány szemmel láthatóan az oroszok mellé állt, hiszen a magyar külügy elérte, hogy már semmibe veszik őket. Mert annak ellenére, hogy vétózni akartak, egyszerűen lehetetlenné tették ezt számukra, hiszen a magyar aláírás nélkül is elfogadták a Putyin körözésével kapcsolatos állásfoglalást, és a magyarok beleegyezése nélkül is meghívják Ukrajnát a legközelebbi NATO-csúcsra.

Az Európai Parlament harminc képviselője Cseh Katalin kezdeményezésére levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben arra kérik, hogy vizsgálják meg Várhelyi Olivér EU bővítési biztos szerepét a bosznia-hercegovinai elnökség tagja, Milorad Dodik bosznia-hercegovinai „szeparatista tevékenységének” segítésében, jelentette a Beta szerb hírügynökség a boszniai Klix.ba portálra hivatkozva.

Sorolhatnék még számtalan a témában született cikket és hírt, de úgy vélem, csupán ezek alapján is kiderül az, hogy a magyar kormány nem véletlenül állt Milorad Dodik mellé. A kérdés csak az, hogy mi fog történni, ha ez a szeparatista vezető eléri, hogy egy újabb konfliktus alakuljon ki a Balkánon? Mert ha ehhez bizonyíthatóan köze van a magyar kormánynak, akkor minket is felelősség terhel, az alól már nem húzhatjuk ki csak úgy magunkat. Nagy a pofája most az országvezetésnek, de azért egy konfliktus igencsak megváltoztatná a dolgokat, amivel remélem, azért számolnak az érintettek. Akkor ugyanis nem lehet majd hüppögni, akkor valódi kérdésekre kell majd válaszolni és arra, hogy mit is tettek a magyar nép nevében. Amennyiben tettek valamit, persze.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.