Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezt a személyzet így gondolta jónak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Állítólag hamarosan akár még hóembert is építhetünk. Már alig várom! Remélem, drágaszép miniszterelnök úr nem fog megfázni Petőfi Sándor szülőházának megtekintése közben. Mert mint tudjuk, csak egészség legyen, a többit megvesszük. Most még majd talán pénz is lesz rá, mert bizonyára marad egy csomó suska Demeter Szilárdnál. Merthogy a kultúrára kiosztható pénz teljhatalmú ura jó alaposan felhúzta magát. Azzal szembesült ugyanis, hogy a keze alatt ténykedő Petőfi Kulturális Ügynökség fordítástámogatási kuratóriuma pénzt adott a Meseország mindenkié című könyv fordítására, és a fordítások már meg is jelentek. Ezt a könyvet darálta le rendkívül hazafiasan Dúró Dóra. De most nem ő az érdekes, hanem Demeter Szilárd, aki mérgében azon nyomban feloszlatta az imént emlegetett kuratóriumot, ezzel is ékesen bizonyítva, mennyire hisz ő a szabadság eszméjében. Mármint ami szerinte az, mert ami nem, azt egy ökölcsapással porrá zúzza.

A személyes álláspontom évek óta nyilvános, számtalan alakalommal elmondtam, leírtam: a gondolat-, vélemény- és szólásszabadság, tehát az alkotói szabadság híve vagyok. De van egy határa annak, amire közpénzt áldozhatunk, ezt is többször leszögeztem: és ez az Alaptörvény értékhorizontja. (Mandiner)

Az, nem is kérdés. Az Alaptörvény értékhorizontja, mert többek között az is van neki. Meg is zavarodok nyomban! Nem azért dühödött fel őszilárdsága, mert mondjuk szar a könyv (nem állítom, hogy az, mert még nem olvastam), ezért méltatlan a közpénzre, hanem mert ütközik az alaptákolmány értékhorizontjával. Amit évente legalább egyszer átírnak, és aminek az eredetijét Szájer József alkotta meg vonatozás közben. Nyilván Orbán Viktor és a saját értékhorizontját szem előtt tartva, tehát alighanem a padlón hasalva született a nagy mű.

 1. A PKÜ szakmai bizottsága – tagokat delegáltak: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, Műfordítók Egyesülete, Magyar PEN Club, Petőfi Kulturális Ügynökség – hibázott a támogatás odaítélésénél. Ezért a fordítástámogatási kuratóriumot jelen formájában megszüntetjük, és újragondoljuk az irodalmi export kérdését is. 

2. A Petőfi Kulturális Ügynökség a nemzetközi könyvvásárokon a magyar kiadók számára csupán lehetőséget biztosít a bemutatkozásra és tárgyalások lefolytatására. Eddig minden kiadó maga döntötte el, hogy milyen könyveket tesz ki az ablakba. Ezután előzetesen bekérjük a kiadványok listáját alkotmányossági vizsgálatra.

A magam részéről a továbbiakban sem szeretnék cenzúrát – de gyakorló apaként gyermekeink védelmét mindennél fontosabbnak tartom. 

Demeter Szilárd
a Petőfi Kulturális Ügynökség
vezérigazgatója

Szóvalhogy rendkívül demokratikusan addig van gondolat-, vélemény- és szólásszabadság, ameddig az adott gondolat, vélemény és szólás nem ütközik Demeter Szilárdéval. Mert ha igen, akkor él ő teljhatalmával. Ebből is lehetne egy izgalmas mesekönyvet írni, bár aligha adna rá pénzt Demeter. Nem elég sorscsapás nekünk Mészáros Lőrinc, aki saját véleménye szerint okosabb, mint Mark Zuckerberg, de van egy Szilárdunk, aki egymaga okosabb, mint az MMA, a Magyar Írószövetség, a  Szépírók Társasága, a Műfordítók Egyesülete és a Magyar PEN Club által delegált összes tag. Azt pedig gyakorlott szülőként igen magabiztosan merem állítani, hogy amennyiben Demeter Szilárd gyereke egy mesekönyvtől kerül veszélybe, akkor ott a szülők valamit kegyetlenül elrontottak. 

Ha már szóba került a másik zseni, ne suhanjunk el szó nélkül a hír mellett; leállt egy vasútfejlesztési projekt, mert az állam nem fizetett Mészáros cégének, Mészáros cége nem fizetett az alvállalkozónak, az alvállalkozó pedig nem fizetett az ő alvállalkozóinak – akik lényegében a munkát végzik, amit Mészáros cége nyert el, csak a fővállalkozók zsebelik be a nagy hasznot, az alvállalkozó alvállalkozójának alvállalkozója baksisért dolgozik, és ő fog tönkremenni elsőként -, és már körbe is értünk. Illetve még nem egészen, mert részben uniós finanszírozású a projekt, a határidő hamarosan lejár, akkor pedig lehet lemondani erről a pénzről is. Ha semmi mást, csak ezt a két nagyszerű hazafit és ezt a két gyönyörű történetet mutatnánk be egy oktató-jellegű mesében, már ebből meg lehetne érteni a NER lényegét.

Facebook/Orbán Viktor

Nem ám hogy feltörték a csúti Facebook-fiókját és beletrollkodtak. Ezt a személyzet így gondolta jónak. A sas leszállt… édes jó Istenem! Amikor a Rákosi-éra kommunikációját teherbe ejti Hollywood dohos szelleme. Gondolom, nem az azonos című amerikai film ihlette a személyzetet, már amennyiben Orbán nem óhajtja megmerényelni Macron elnököt (Churchill már nem él, őt nem lehet), hanem az akciófilmekben, a zs-kategóriásokban szokták a testőrök így jelezni egymásnak, hogy megjött az Amerikai Egyesült Államok elnöke, akit ők (többnyire) lábasok és tepsik között védenek mindhalálig. Lehet még ez a mondat utalás arra, hogy leszállt az ember a Holdra. De tudtommal (és igen nagy bánatomra) Orbánt nem lövik ki sehová, legfeljebb majd hazafelé jövet elkanyarodik a gép Texas felé, mert állítólag ott sütik a legfinomabb steaket. Mi örömmel finanszírozzuk a kitérőt is, a zabálást is. Hiszen eddig is ezt tettük. A lényeg, hogy holnapra itthon legyen drágaszép miniszterelnök úr, és hallhassuk egyenesen az ő szájából, hogy mennyire keresztény és nemzeti minden fideszes, és milyen ócska, hazaáruló buzi minden ellenzéki. Mert ilyenek a nemzeti ünnepeink mostanában, ebből nem engedünk.

Addig is jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek. Mi szokásunk szerint hamarosan jövünk vissza.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.