Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Úgy fosztani ki az embereket, hogy közben velük fizettetik még a kifosztás költségeit is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, vidám hétfőt, lehetőleg zavartalan tavaszi időjárást kívánok mindenkinek! Az M1-esen történt tömegbaleset sérültjeinek pedig gyógyulást kívánok! Most megy a találgatás, történt-e mulasztás az útkezelő részéről, amennyiben nem korlátozta az autósforgalmat, holott órákkal a baleset előtt is sűrű por nehezítette a közlekedést azon a szakaszon. Gondolom az lesz, ami ebben az országban lenni szokott, ha valami nem jól alakul. Onnantól kezdve túltolják. Emlékezzünk csak vissza, mielőtt az az emlékezetes augusztus 20.-i viharban emberek veszítették az életüket, a meteorológia eléggé csínján bánt a vészjelzésekkel. Akkor adtak ki ilyet, ha az valóban indokolt volt. A tragédia után minden nyári zápor, minden kósza szél mindenféle színű riasztásra ösztönözte az OMSZ-t, és ez még mostanra sem normalizálódott teljesen, bár kétségtelenül enyhült. Valami hasonlóra számítok most is, alighanem sűrűbben lesznek útlezárások. Holott eddig is voltak enyhébb-súlyosabb porátfúvások, aki szokott közlekedni, biztosan találkozott néhánnyal. Nem vagyok szakember, de felteszem, ezek a jelenségek nem a semmiből jönnek. Talán lehetne a veszélyeztetett területeken porvédő sáncokat, esetleg erdősávokat, vagy a fene tudja mit telepíteni, építeni, ami legalább szétszórná, eloszlatná a port, és nem egy kicsi területre koncentrálná ilyen veszélyes módon. Ami megtörtént, azon már nem lehet változtatni, de talán lehetne belőle tanulni, és megelőzni a hasonló tragédiákat.

Indokolatlan és hibás döntés, hogy a magyar kormány megvonta a támogatást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) erdélyi Demokrácia-központjainak hálózatától – jelentette ki szombaton Kolozsváron Tőkés László, a szervezet elnöke.

  Az EMNT-elnök a szombati nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt erről, elmondva, hogy a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága „indoklás és hivatalos közlés nélkül, egyik napról a másikra” bontotta fel az EMNT-vel kötött együttműködési megállapodást.
    Ezáltal felszámolta a szervezet által 2010 óta működtetett erdélyi Demokrácia-központok hálózatát. A számos erdélyi városban működő irodák munkatársai a magyar állampolgárság megszerzésében segítették az erdélyi magyarokat, a könnyített honosítási folyamat előkészítését, a dossziék összeállítását végezték.
Tőkés László elmondta: azért tartja indokolatlannak az irodák felszámolását, mivel az ott dolgozók jó munkát végeztek, amit az adatok is bizonyítanak. „Politikai hibának tartom, és emögött az RMDSZ háttérlobbija és aknamunkája keresendő. Sajnos meg tudták győzni az illetékeseket, hogy megvonják tőlünk a támogatást” – forgalmazott a volt európai parlamenti képviselő a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre utalva, melynek Eurotrans Alapítványa ugyanezt a munkát végzi Erdélyben.
Tőkés László szerint az EMNT kész volt az együttműködésre az RMDSZ-szel, de a szövetség politikusai „sajnálatosan magyar-magyar ellentétet gerjesztettek”. (MTI)

Úgy tűnik, Tőkés Lászlónak még nem sikerült megértenie az Orbán-rezsim lényegét. Addig kell nekik az ember, ameddig hasznukra válik. Amint ez nem így van, egyszerűen megy a kukába. Nem vagyok jártas a külhoni magyarok egymásnak ugrasztásában, de ha jól értem, ott is működik az oszd meg és uralkodj elv. Összeugrasztani az EMNT-t és az RMDSZ-t, amikor már eléggé utál mindenki mindenkit, akkor a gyengébbet, kevésbé hasznosat elengedni. A magam részéről már attól is meg vagyok döbbenve, hogy az MTI lehozta ezt az anyagot. Az igazi csoda lenne, ha Orbán Viktor meghatódna Tőkés László hozzá intézett levelétől, és visszakapnák a támogatást, amit nem egészen mellesleg a magyar adófizetők pénzéből volt szíves folyósítani a kormány eddig is. Holott én például ezernyi sokkal fontosabb célra költöttem volna az adómat. Tudnám esetleg javasolni mindazoknak, akik eddig az adónkból éldegéltek, hogy próbálkozzanak az úgynevezett munkával. A legtöbben azzal keressük meg a pénzt, amiből az adó – és így az állami támogatás – származik. Az erdélyi magyarság a saját érdekérvényesítő képességéről mondott le akkor, amikor elfogadta Orbántól a baksist. Sokkal többet veszítettek összességében, mint amennyit néhány kiválasztott nyert az üzleten. És mi is sokkal többet veszítettünk, mint amennyit pénzben ki lehet fejezni. Ez nagyon megy a NER-nek. Úgy fosztani ki az embereket, hogy közben velük fizettetik még a kifosztás költségeit is.

A TEK meg ugyan nem válaszolta a Népszava kérdéseinek többségét – például azt, hogy hivatalos ügyben szaladgált-e Polt Péter egy térképboltban, netán magánvásárlásról volt szó, ám egy kérdésre méltóztattak választ adni. Nekik védeniük kell Polt Pétert, amit kék villogóval tudnak megtenni, és kék villogós autóval akkor parkolnak a buszsávban, amikor csak akarnak. Az pedig nem az ő dolguk, hogy villogás és forgalomakadályozás közben a nagyon védett személy magántérképet, vagy munkaköri térképet vásárol. Minden egyéb mellett én azt sem igazán értem, hogy mi indokolja bárkinek az ilyen fokú védelmét ebben az országban. Miért kell ennek az egy – a miniszterelnöknek tett felbecsülhetetlen szolgálata ellenére tökéletesen jelentéktelen – figurának két autóval járnia, és legalább öt embert foglalkoztatnia minden alkalommal, amikor a nagyon védett lábát kiteszi otthonról? Kicsoda, micsoda fenyegeti őt, vagy bárki mást az országban? Az például hogy van, hogy Orbán idehaza rengeteg testőrrel, mindentől és mindenkitől elzárva mer csak utcára lépni, külföldön pedig testőrök nélkül gurul a felesége után a cekkerrel? Ha belegondolok, hány sofőr, testőr, diszpécser, mifene sürgölődik tökéletesen feleslegesen néhány alak körül, és összevetem azzal, hány munkás kellene az épülő akkumulátorgyárakba, akkor egyszerű a megoldás. Azon pedig jobb el sem gondolkodni, hogy hány embernek okoz bosszúságot egy forgalmas útvonalon a buszsávban várakozó két autó, ameddig a bosszúság okozója szemrebbenés nélkül vásárolgat a boltban, és fel sem merül benne, hogy súlyosan visszaél a helyzetével. Akkor is, ha papíron minden szabályos.

Veszem a búcsúmat, mielőtt megütne a guta. Jó ébredezést, szép tavaszt kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.