Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Görögország felébredt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Görögországban nemrégiben bekövetkezett az, amitől már évek óta tartottak, vagyis két vonat egymásnak ütközött, amelynek következtében legalább 57-ten életüket veszítették és további legalább 50 embert a mai napig eltűntként tartanak nyilván. Ennek oka nem más, mint hogy a menetrendszerint közlekedő, főleg diákokat szállító vonat első három kocsija a tehervonattal való ütközést követően azonnal kigyulladt és az akár 1300 fokot elérő tűzben, amely ezekben a kocsikban kialakult, az ott utazók egyszerűen porrá váltak. Ezeket a többségében fiatalokat már soha nem fogják megtalálni, ha szerencséjük van, legalább a fogazatuk alapján be tudják majd őket idővel azonosítani és a szüleik legalább valamit visszakapnak gyermekeikből. A halálos baleset, amely sokkolta egész Görögországot előrelátható volt, a politikusok mégsem tettek semmit sem annak érdekében, hogy azt megelőzzék.

Évek óta tudni lehet, hogy a baleseteket figyelő rendszer – egy elektronikus rendszer, amely jelzi, ha két szerelvény ugyanazon a sjnen halad megegyező irányba – nem működik, ezért lényegében az egyes állomásmestereken múlt az, hogy eddig nem történt tragédia. A mostani balesethez az vezetett, hogy valamiért nem észlelte az állomásmester, hogy két vonat egymással szemben halad, amiért már bjróság elé is állították a napokban. A kormány megpróbálta személyes hibaként beállítani a tragédiát, noha legalább a közlekedési miniszterben volt annyi, hogy a balesetet követően azonnal lemondott posztjáról. A görög miniszterelnök viszont úgy tesz, mintha személyi hiba történt volna, ami érthető okokból haragot váltott ki nem csak a gyászoló családoknál, hanem azoknál is, akiknek elegük van már abból, hogy a kormány nem megfelelő döntéseket hoz és a saját zsebét tömi ki ahelyett, hogy az ország helyrerakásával foglalkozna.

Hamarosan választásokat tart Görögország, de mivel a miniszterelnök úgy döntött, hogy időre van szükség ahhoz, hogy megtalálják a szerencsétlenség felelőseit, ezért elhalasztotta a voksolást legalább 1 hónappal. Nyilvánvalóan nem a felelősök keresésével vannak elfoglalva, hanem megpróbálja menteni a bőrét, mivel a tragédiát megelőzően még győztes helyzetben voltak, de azt követően már úgy néz ki, hogy a szavazók bizalma olyan szinten megrendült a kormányzó koalíciós pártokban, hogy inkább a kommunista pártot segítenék hatalomhoz, mintsem egy olyan pártszövetséget, amelyet felelőssé tettek egy ilyen katasztrófáért. A teljes görög politikai harctér megváltozott, mivel a görög társadalom nem olyan, mint más balkáni ország, vagyis nem kussol akkor, amikor oka lenne tüntetni. Fiatalok – mint szinte minden esetben – tízezrei vonultak és vonulnak ma is Görögország utcáin, hogy elérjék azt, hogy a mostani kormány biztosan megbukjon.

Nyilván nem ez az alapvető cél, hanem az, hogy megmutassák a mindenkori politikai vezetésnek, hogy ilyen hibát csak egyszer lehet elkövetni, soha többet. A kormánypártok ugyanis megjgérték a hatalomrakerülésük előtt, hogy rendbe fogják tenni a görög vonatközlekedést és arról beszéltek, hogy az előző kormányok hagyták azt leromlani, ami teljességgel elfogadhatatlan. Ehhez képest az elmúlt években lényegében semmit sem tettek azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. Tipikus politikusokhoz híven ígérgettek, hiszen azt hitték ráér még az, hogy modernizálják az évtizedek óta ramaty állapotban lévő görög vonatközlekedést. Igen ám, de a várakozásnak az lett az eredménye, hogy vélhetően több, mint 100 ember életét veszítette, és családok tucatjainak élete változott meg örökre. Ezt a hibát már nem lehet jóvátenni és annak ellenére sem menthetik a saját bőrüket, hogy most belengették, hogy azonnal nekikezdenek a modernizálásnak.

Csak már túl késő, a görög társadalomnál elszakadt a cérna és többé nem kíváncsiak ezekre a bohócokra, akik vélhetően legalább 100 ember haláláért felelősek. Mert lehet, hogy kemény szavak ezek, de végső soron ki a felelős a balesetért, ha nem az a kormányzat, amely beígérte ugyan a fejlesztéseket, de soha nem tett a valóságban semmit sem azért, hogy ezek meg is történjenek? Sokszor elég egyetlen tragédia ahhoz, hogy egy békésnek vélt társadalom észbe kapjon és fellázadjon az elnyomóvial szemben. Itt is pontosan ez történt és vélhetően szemtanúi lehetünk majd annak, hogy a görög politika 180 fokos fordulatot vesz majd. Nem mondom, hogy feltétlenül jobb lesz minden egyik napról a másikra, de ha valamikor, akkor most meg kell mutatniuk a görögöknek, hogy egyetlen iylen esetet sem úszhatnak meg.

Az ember azt hinné, hogy a görögök egy fejlettebb társadalomban élnek, mint mi idehaza, de látva azt, ami abban az országban történik, egyre inkább kétlem ezt. Az egyik volt görög egyházi előkelőség ma azt találta mondani, hogy a vonabaleset azért következett be, mert ez a büntetés istentől a görögök által is ünnepelt farsangra. Amikor ilyen emberek a társadalom meghatározó figuráivá válhatnak akkor valamin változtatni kell, méghozzá sürgősen. A tragédia viszont az, hogy ehhez több tucat görög fiatal halála kellett.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.