Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem jönnek be a trükkök, blöffök, hazugságok, zsarolások, vétók

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Nem tudom, ki hogy van ezzel, de én tegnap óta képtelen vagyok kiheverni a kéretlenül is az arcomba ömlő információt: valaki valahonnan ellopott egy 4,5 millió forintos sportcipőt. És nem ám attól ér annyit ez a cipedli, mert Pelé belerágta a talpába a saját arcképét, hanem mert csak. Az én hozzá nem értő látószervem szerint ez egy pont olyan ronda cipő, mint az összes többi. Ehhez képest – vagy bármihez képest – fel nem fogom a gyenge agyammal, ki és miért fizet ennyit egy pár kalucsniért? Nem az irigység beszél belőlem, esküszöm! Ha telne rá, akkor is pont úgy nem érteném, mint most. Mindezektől függetlenül száradjon le a keze annak, aki lop. Bárhonnan, bármit.

Jut eszembe a lopásról, vagyis nem arról, hanem arról, hogy felháborodtak az alapítványokba kiszervezett egyetemek, mert az egyetemi polgárokba taposott bele páros lábbal a gonosz izé. Brüsszel. Ezért aztán 21 egyetem 21 rektora megírt 1 (egy) darab levelet Ursula von der Leyennek, azt követelik, hogy azonnal vegyék vissza őket az Erasmus programba, sőt, kérnének némi jóvátételt is az elszenvedett veszteségért. Hiszen:

A 21 magyar felsőoktatási intézmény vezetője szerint példa nélküli, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján kihirdetett, és azonnal hatályba is léptetett tanácsi határozat – amely kizárja az egyetemek 182 ezer hallgatóját és 18 ezer oktatóját, kutatóját az Erasmus+, Horizont Európa és további direkt uniós finanszírozású programokból – modellváltott egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése, véleménykérése nélkül született meg. (Magyar Nemzet)

Tényleg? Meg sem kérdezték őket előzetesen? Nem is hiszem el, mert ilyet még soha nem láttunk. Sem a magyar önkormányzatok, amikor reggelre elvették a bevételeik jelentős részét, sem a katások, sem az egészségügyben dolgozók, sem a pedagógusok, sem a MOK, sem bármelyik random állampolgár, hogy reggel arra ébred, az éjjel valaki beadott egy módosítót, amit még a reggeli kávé előtt el is fogadott a független magyar parlament, már ki is hirdették, és mire az ország ébredezni kezd, már hatályban is van. Szóval ezen az égövön merőben szokatlan az ilyesmi, az egyeztetés nélküli döntés, meg is értem teljesen, hogy rektor uramék nem értik. Bár nekem úgy tűnik, nem csak ezt nem értik, de a lényeget sem. Azt írják ők a közös használatú levelükben, hogy:

Kijelentik továbbá azt is, hogy az új működési modellben a fenntartó alapítványok részéről politikai nyomásgyakorlás nem merül fel.

Amennyire én tudom, az Európai Bizottságnak nem csak a politikai nyomásgyakorlással volt baja, bár az egyetemi autonómia bedarálása nem igazán passzol az uniós alapelvek közé, hanem elsősorban azzal, hogy a felfüggesztett két programba pumpált uniós adófizetői pénz nyomonkövethetetlen. Az uniónak amúgy sem szokása magánalapítványokat finanszírozni. Ha ilyen alapítvány a fenntartó, és nem az állam, akkor oldja meg a finanszírozást elengedett kézzel. Senki nem tiltott ki senkit sehonnan, csak pénzt nem ad a programokhoz az EU, mert vannak neki szabályai, és ez a típusú modellváltás pont nem tartozik a támogatott lehetőségek közé. Ez most meglepi? Komolyan tetszettek gondolni, hogy nagy látványosan beültet Orbán a kuratóriumokba kormánytagokat, amiről már az első perctől tudni lehetett, hogy mindenki felkapja a fejét, majd nagyvonalúan felállnak a miniszterek, mondván, most eleget teszünk Brüsszel hisztijének, aztán minden rendben lesz? Elkalkulálta magát a vezér – ez mostanára szokásává vált neki -, ez az unió már nem az az unió, ami az elmúlt 12 évben volt. Nem jönnek be a trükkök, blöffök, hazugságok, zsarolások, vétók. Modellt kellene váltani. Az egyetemek esetében nagyon bejött, hátha a kormánynál is sikeres lesz.

Apropó, politikai nyomásgyakorlás! Érdekelne, a 21 egyetem rektorai közül ki volt rektor 14 évvel ezelőtt is. Ez csak szimpla kíváncsiság persze. Ahogy az is, hogy vajon mit szólnak a rektorok a kormánynak ahhoz a nagyszerű, a szakmával, az érintettekkel és általában mindenkivel egyeztetett ötletéről, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak még a saját számítógépét is szeretnék megfigyelni. Márpedig sem a kormány, sem az oktatáshoz és az egészségügyhöz is egyformán értő olajszőke rendőrminiszter nem szokott megállni a vágynál, azt keresztül is verik mindenen és mindenkin. Az is igen érdekel, hogy miként fog reagálni erre a pedagógustársadalom, de az is, hogy a nagyon független egyetemek mit szólnak ehhez. Mert ahogy az orvosok és az egészségügyben dolgozók, szakápolók munkáját és problémáit nem lehet különválasztani (mégis megpróbálják), úgy az egyetemekre is a közoktatásból kerül az alapanyag. Tehát elméletben nekik sem mindegy, mi történik. Igaz, senki másnak sem mindegy, mégsem látok különösebb mocorgást a társadalomban. Biztosan jólvanazúgy. Pedig minden mindennel összefügg. Ameddig ezt nem értjük meg, nem jutunk előbbre egy lépéssel sem.

Veszem én a búcsúmat. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek. Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.