Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Házhoz a pofonért

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Valahogy így kell ezt csinálni. Ahogy a derék finn kollégák csinálják, tegnap óta mi is tudjuk: a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke, Erkki Tuomioja nem a magyar parlament, hanem a Fidesz-frakció látogatásának tekinti a Hende Csaba vezette fideszes képviselőcsoport közelgő helsinki látogatását, ami szerinte Orbán Viktor belpolitikai játszmájáról szól. Világossá tette, hogy Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia az orbánista delegációnak. 

Azt hiszem, körbeért, aminek körbe kellett érnie. Van az a híres mondás miszerint sem terroristákkal, sem hisztis gyerekekkel, sem zsarolókkal nem tárgyalunk. Ez nem lehet alapja semminek. Orbán pedig most beleszaladt abba, amibe nem kellett volna. Nagyon helyes! Ezekkel nem kell és nem is szabad tárgyalni. Miről? Alapvető közös politikai és biztonsági kérdésekről, értékekről, jogállamiságról, tiszteletről? Miről? Ezen nincs mit tárgyalni, vagy fene tudja, milyen feltételeket teljesíteni egy olyan fasiszta állam vezetésének, amelyik naponta köpi le a közös európai értékeket. Mit kell tárgyalni egy win-win helyzetről? Maximum annyit, hogy minél előbb nyélbe kell ütni, mert már tegnap is késő lett volna. Amikor Európa versenyt fut az idővel és az orosz agresszorral, akkor egy szövetséges nem teheti meg azt, amit ezek hét hónapja művelnek. Ha csak nem azért teszi, mert az az érdeke, hogy ne jöjjön létre a finn és a svéd NATO-csatlakozás.

Szégyen? Az. Orbán egy putyinista kollaboránsként és árulóként viselkedik, amikor próbál keménykedni olyan országokkal, amelyek már csak azért sem tudják komolyan venni, mert pontosan látják, hogy mit művel a pénzükön. Ha másképp nem megy, akkor így kell eljárni vele szemben: megalázni, lejáratni az egész világ előtt. Ahogy ő teszi velünk, magyarokkal, az országunkkal, a külpolitikai kapcsolatainkkal, amelyekre talán soha nem volt akkora szükségünk, mint ezekben a háborús időkben. Egy nárcisztikus, korrupt kisember próbál egy őt meghaladó diplomáciai színjátékot megrendezni azon a színpadon, ahova már nem engedi fel a társulat kellékesként sem, mert a végén még ellopja a díszletet is. Ebben a finn nyilatkozatban benne van minden, és őszintén szólva azt kell mondanom, hogy a Hende vezette delegáció házhoz ment a pofonért, ami a faszerdőn keresztül vezetett, a senki által nem tisztelt delegáció tagjai pedig nem először az állampárt történetében tátott szájjal sétáltak bele abba. Azt kell mondanom, hogy minden arra utal, hogy visszaszorították a falovat a karámjába, és rácsukták a pajta ajtaját. Vége, ennyi volt. Marad az a legelő, ami már le lett zabálva, amin már csak bogáncs és kóró nő. Kéne a zab és a takarmány, de az se fog jönni. Csak szólok, bármit is hazudoznak ezzel kapcsolatban is ezek a lótolvajok: a jelek szerint az uniós pénzeknek egyelőre legalábbis harangoztak.

És ha ez sem lenne elég, akkor még itt van Putyin elcseszett háborúja és annak valószínűsíthető kimenetele. Mégpedig az, hogy ha vége is lesz ennek a borzalomnak, az oroszok jó időre elveszítették a státuszukat a világban. Vlagyimir sem lesz fiatalabb és az orosz nép is egy idő után talán ráébred, hogy nem hullazsákban szeretné viszontlátni a gyermekét, hanem élve. A XX. század elmúlt, már 2023-at írunk. Sok minden változott és ezt tudomásul kéne venni. Putyinnal ellentétben Orbán nem háborús bűnös, de egy olyan autokrata vezető, aki évtizedekkel visszavetette az országát gazdaságilag, miközben elgáncsolta a szövetségeseit. Mindenkit hátba szúrt, elárult és illiberális (értsd: antidemokratikus és diktatórikus) rendszert épített ki egy olyan szövetség keretein belül, ahol ez nem menő, ahol ez nem fér bele. A tagoknak ezért is kell mindenféle emberi, demokratikus jogi feltételnek megfelelniük ahhoz, hogy támogatásokban és egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Ezért is nonszensz, hogy mit hitt és mit tett ez az ember. Akinek nagyon sokszor lett volna lehetősége reszetelni és újratervezni, de nem. Csak azért sem tette. Az ember egy két lábon járó nemzetbiztonsági kérdőjel, aki fogalmam nincs, hogy bírt átcsúszni bármilyen átvilágításon. Hogy lehet az, hogy egy olyan közveszélyes ember vezeti az országot, aki jóskártyákból, ráolvasásokból, sámánoktól vagy egyenesen ördögűző papoktól kapott tanácsok alapján vezetgeti ezt az országot és a benne lakókat úgy, hogy semmiféle kontroll nincs felette. Aki összeesküvés-elméletekkel és egyházi fantazmagóriával nyakon öntött vádakkal illet mindenkit, aki átlát a manőverein. Akinél alap a megbélyegzés, aki kritikát senkitől nem fogad el, és aki bírálni merészeli őfelségét, azt abban a pillanatban levadásszák a pitbulljai. Aki Brüsszelben mindent megszavaz és aláír, majd itthon előadja, hogy ő nem támogatja azokat az intézkedéseket és szankciókat, amelyeket rendre megszavaz és aláír.

És azt hiszi, hogy mindezt nem látják az Európai Unió vak vezetői, vagy a Biden vezette amerikai adminisztráció. Vagy ha látják és szóvá teszik, akkor az ő szuverenitását támadják. Nem pedig a gyomruk fordul ki attól, hogy plakátokon uszítja ellenük a híveit. Szóval szerintem szarul áll a helyzet, fel lehet készülni a legrosszabbra, mert a hullámvasút ha nehezen is, de elért a holtpontra. Mostantól ha nem is zuhanni, de rohadt nagy sebességgel száguldunk lefelé a civilizált világ megvetésétől kísérve, és ki tudja, hogy meg lehet-e állítani ezt az elszabadult szerelvényt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.