Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Hallgassátok Koppány vezért!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Nem kérdem én anyád hol szült világra, nem kérdem én apád ki volt, csak annyit kérdezek a válaszra várva, rabok legyünk vagy szabadok…”

Pár hete hallottam a rádióban ezt a számot, és azóta e körül forognak a gondolataim. Mindig lenyűgözött, hogy az István, a királyt, a szerzők, – ki tudja milyen koncepció alapján, – úgy írták meg, hogy Koppánynak drukkoljunk. A műben ő a tragikus hős, aki az életével fizet a kiállásáért. Ezért aztán rabok lettünk!

Érdekes, hogy a magyar történelemben már Szent Lászlóval kezdődően, a mostani rezsim szemléletében aztán különösen, István a legnagyobb hős. Azt szokás állítani, hogy Koppány a múltat képviselte (konzervatív?), István a jövőt (előre megy, nem hátra). Ő nyerte meg a magyarokat a kereszténységnek, és emiatt maradhattunk meg mind a mai napig, mint önálló nép, nem úgy, mint a hunok, avarok, stb, akik legfeljebb beolvadtak mások közé. Ez a típusú érvelés nekem mindig sántított, és pont arra emlékeztet, amikor Fideszék azzal érvelnek, hogy ha Gyurcsány lenne hatalmon, akkor milyen rossz lenne nekünk, sőt már nem is léteznénk. Ennyi erővel azt is lehetne állítani, hogy jó döntés volt szövetségre lépni a náci Németországgal és a végsőkig kitartani mellettük, hiszen még mindig itt vagyunk és létezik Magyarország. Tisztázzuk ezt! Nem Koppány lázadt és fordult Vajk ellen. Koppány képviselte a rendet, a folytonosságot, a hagyományos kultúránkat és értékeinket, Vajk volt az, aki a saját népe és családja ellen fordult, és idegen katonákat hívott segítségül. Ez kicsit olyan, mint amikor Kádár behívta a szovjeteket az országba. Orbán, aki folyamatosan azt nyomja, hogy az EU el akarja törölni a magyar kultúrát, és ránk akarják erőltetni az LMBTQ-t, meg ilyeneket, valójában a Koppány által képviselt vonalon kéne lennie, mégis Szent Istvánt teszi meg a saját ősképének. Ebből is látszik, hogy mennyire össze van szegény kavarodva. Ebből az is következik, hogyha a kereszténység megjelenik a politikai térben, abból, mindig csak zavar és ellentmondások lesznek.

Nekem az a benyomásom, hogy Istvánnak (valójában inkább az apjának) köszönhetően nem a magyarok, hanem inkább a katolikus egyház maradt fenn. Mi voltunk a demo-projekt, ami arról szólt, hogy egy fékezhetetlen sztyeppei népet hogyan lehet konszolidálni és befolyásolni a vallás segítségével. Utánunk már könnyebb volt ugyanezt megtenni a csehekkel és a lengyelekkel, illetve a többi, kisebb-nagyobb germán törzsekkel. (Ha ehhez hozzávesszük Heribert Illig: Kitalált középkor címen megjelent könyvét, amiben a középkori naptár kiigazításból kiindulva, kifejti, hogy 300 évet elcsaltak (a sötét középkor, ami ugye azért sötét, mert nincsenek nagyon írásos emlékek), ez alapján a Nagy Károly sztori teljesen kamu, akkor még jobban látszik, hogy a pápaság és az Ottó-féle germán birodalom egyetlen esélye a túlélésre az volt, hogy a vallás segítségével megosztják és egymás ellen fordítják a vad magyarokat.)  

Nos, visszatérve Koppányra és a magyar, illetve sztyeppei hagyományokra, már a szkítáktól kezdve egészen a mongolokig és a türkökig egy kiválóan működő öröklési rendet láthatunk. A vezető halála után a családból a legidősebb férfi rokon örökölte a hatalmat, aki alkalmas volt rá, azaz nem volt süket, vak vagy nyomorék vagy gyengeelméjű. Ők tudták, hogy az egyenes ági öröklés nem jó megoldás. Egy gyereket, vagy egy tapasztalatlan fiatalembert nem teszünk meg vezetőnek, hiszen nincs élettapasztalata, viszont befolyásolható, ellentétben a sokat megélt harcosokkal, akiknek van tekintélyük, tapasztalatuk, jobb esetben bölcsességük, nem utolsósorban bírják a többiek megbecsülését. Koppány esetében nem tudom mi történt, lehet nem észlelte a rendszer elleni fenyegetést. Lehet, hogy túl magabiztos volt, adottnak vélte, hogy ő lesz a fejedelem, hogy a törzs- és nemzetségfők őt fogják támogatni, lehet nem számolt a megvesztegetésekkel, illetve lehet, hogy nem volt tisztában bizonyos belső ellentétekkel, viszályokkal a törzsszövetségen belül. Úgy érzem, a magyar történelemtudomány se foglalkozott túl sokat ezzel a problémával. 

Ha Anonymusból indulunk ki (csak az ő krónikájában szerepel a vérszövetség története), akkor elmondhatjuk, hogy a magyarok, a honfoglalás időszakában létrejött friss alakulat volt. A nomád hagyományokhoz híven, mindig a vezértörzsről kapta a nevét az egész szövetség. A történet szerint a Megyer törzs vezérét, Álmost választották fejedelemmé, ami azt mutatja, hogy a hét törzs közül ők voltak a legerősebbek. A történtek fényében ez a szövetség alig száz év alatt szétesett, legalábbis széthúzott, különben esélye se lehetett volna Vajknak Koppány ellenében. 

Érdekes látni, hogy a sztyeppei nomád, illetve félnomád kultúrát nyugaton a kereszténység, keleten az iszlám tette tönkre.

Nálunk a rendszert Géza bontotta meg, aki egyezkedett a germánokkal, az udvarába hívta a papokat, pozícióba helyezte őket, rájuk bízta a gyermeke nevelését, akik aztán örömmel mosták át a kis Vajk agyát. Géza már jó előre komoly PR-tevékenységet folytatott le, hogy megnyerje a fia számára a törzs- és nemzetségfőket. Feltehetően a germán papoktól tanulta meg azt is, mivel és hogyan lehet ezt tevékenységet eredményesen bonyolítani, pozíciók, birtokok ígéretével, megvesztegetéssel, fenyegetéssel, stb. Akit nem sikerült átállítani azok ellen a germán lovagokat vetette be, akiknek amúgy esélyük se lett volna, ha a magyarok egységesen léptek volna fel.  A kis Vajknak az egészben feltehetőleg nem volt egy önálló döntése sem, a haláláig azt tette, amit a ezek a „szemforgató, hamis papok” mondtak neki. És ez az ember a mi legnagyobb hősünk és történelmi példaképünk.

Ok, most hogy már az is kiderült, hogy Orbán Viktor valójában maga Jézus, simán lehet, hogy még Vajkot is elhomályosítja a jövő történelmi emlékezetében. Kicsit sajnálom Viktort, mert olybá tűnik, hogy ő legfeljebb már csak a világ második legjobb gitárosa lehet, lásd: második eljövetel, ráadásul a honalapítóból már elkelt a második hely is (IV. Béla, szintén egy érdemtelenül kiemelt király). Mindig úgy láttam, hogy azoknak, akik a magyar keresztény kultúra irányából próbálják az ősi hagyományainkat a keblükre ölelni, valahogy nem jön össze a dolog, mindig fals lesz, ami nem csoda, pont a fentiek, illetve a továbbiak miatt. Ez a tőlünk eredetileg idegen vallás, amennyire tudta legyalulta mind az ősi kultúránkat, mind az önazonosságunkat, mind a hagyományainkat. Most, Krisztus születése után több, mint 2000 évvel mimagyarok a keresztény kultúránkat féltjük és a keresztény egyházakat támogatjuk, melyek a történelem során még soha nem képviselték Jézus tanításait, ellenben politizáltak, vagyont harácsoltak, hatalmat gyűjtögettek és folyamatosan manipuláltak társadalmakat. Hagyományt, kultúrát, értéket pusztítottak el, rátelepedtek az ünnepeinkre és persze rengeteg embert öltek meg, naná, hogy Jézus nevében (Jézusom!).

Ráadásul a Koppány szájába adott fenti idézethez képest ott tartunk ma, hogy Orbán szerint a lakosság 17%-a számít magyarnak (a legutóbbi nemzeti konzultáció alapján), plusz még hozzávehetjük a Kövér bemondását, azaz, csak az a magyar, akinek az unokái is magyarok. A Koppány-féle ősi magyar hozzáállás kiterjesztő volt, toleráns és hagyománytisztelő. A politikai kereszténység hozzáállása viszont álszent, kirekesztő, leszűkítő, intoleráns és öncélú. Gézánál és Istvánnál és Viktornál is.

CHF Scarface 

Címlapkép: Szomor György Koppány szerepében Szörényi Levente – Bródy János István a király című rockoperájában (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.