Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az egyház, mint a kultúra gazdagítója és továbbadója

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az egyház természetéből fakadó erkölcsi kötelessége részt venni a kultúra gazdagításában és továbbadásában, és e kötelességének mindig eleget is tett.

Kiemelte: ahogy annak idején az őt tanító szerzetesek tették, ma is arra van szükség a katolikus iskolákban, hogy formálják a diákok keresztény világlátását, meghagyva közben egyéni szabadságukat a keresztény világnézet melletti döntésben.

Veres András a katolikus iskolák vezetőinek szervezett konferencián mondta el sok egyéb mellett a fenti gondolatot. Hogy ezzel mi is a baj? Az, hogy tévedés azt hinni, hogy az egyház eleget tett annak a „kötelességének”, amely szerint célja a kultúra gazdagítása és továbbadása. Ez a történet már ott nevetségessé válik, ha megnézzük a legalapvetőbb, ma már tisztán egyházi ünnepségeket, amelyek a sok esetben korábban pogány ünnepek voltak, amelyekre szánt szándékkal rászerveztek egy frissen kialakított ünnepséget, ezzel is elnyomva a korábbi tradíciót. Hogy az egyház egyéb, elmúlt évszázadokban végrehajtott pusztítását és rombolását ne is említsük. Tény persze, hogy adtak is a kultúrának, mint ahogy mondjuk a megszálló vikingek, vagy éppen a törökök is adtak, de kérdés, hogy ezt mennyire fogadták örömmel az érintettek?

Az egyház háborúk sorát indította azért, hogy elterjessze Jézus igéjét világszerte, amivel idővel elérték, hogy ma már a kereszténységet követik a legtöbben világszerte. A misszionáriusok jó munkát végeztek, és rá tudták erőszakolni elég népre a saját akaratukat. Évszázadokkal ezelőtt nem csak háborúkat indítottak a vallás és az egyház nevében, de embereket élve elégettek, vagy épp különféle módszerekkel kínoztak halálra. Az egyháznak az elmúlt évszázadokban óriási befolyása volt a világpolitikára, ami ma már egy kicsit mérséklődött, noha Magyarországon ez pont egy ellentétes irányt vett. A világ legtöbb országában az egyházat és az államot elválasztották, de idehaza Orbán azt a döntést hozta, hogy újra fel kell emelni azt az egyházat, amely sokszor hazug és korrupt, csak úgy, mint maga a kormány. Lehet, hogy ezért is találtak ilyen jól egymásra a felek?

Kis túlzással: lassan már keresve is nehéz olyan iskolát találni Magyarországon, amely ne lenne az egyház tulajdonában és nehéz olyan oktatási intézményt találni, ahol nem kell például hittanórákra járnia a gyereknek. Orbán ráerőszakolja a magyar társadalomra az egyházat, a vallást, amelynek iszonyatos vagyont adott át az elmúlt években. Ingyen adott át milliárdokat érő ingatlanokat, de templomok ezreit is felújította, vagy felépítette, amelyekre már csak azért sincs túl nagy szükség manapság, mert egyre kevesebben járnak templomba. Sokan nem magától a vallástól fordultak el, csak az egyháztól, amelyet szétfeszítenek az egymást érő botrányok, hol pedofíliáról, hol bántalmazásról van szó, a legtöbb esetben azt a vezetés egyszerűen eltussolta. Ezek után nehéz nem magát az egyházat hibáztatni azért, mert képtelen arra, hogy megtisztítsa saját magát.

Erre itt van Veres és az egyház, amely a kultúra gazdagításáról és annak továbbadásáról papol. Milyen kultúra? A hazugság, a korrupció, a pedofília kultúrája? Tudom persze, hogy ez a kisebbség bűne, de amikor az egész egyház, akár a bíborosai és mindenféle magas funkcióban lévő vezetői által is megvédi ezeket a bűnözőket, akkor nehéz nem arról beszélni, hogy az egész egyház bűzlik. Mert ha nagyon akarták volna, megtisztíthatták volna a szervezetüket világszerte, de fontosabb volt fenntartani annak a látszatát, hogy ők bűntelenek, ők mutatják meg, hogy miként is kell erkölcsös életet élni. Ez persze sokaknál a mai napig működik is, nem véletlen, hogy még mindig a kereszténység a leginkább követett vallás világszerte. Azonban ha a dolgok továbbra is így haladnak, akkor könnyen lehet, hogy ez meg fog változni. Mert az embereknek kezd elegük lenni abból, amit ezek a palástos férfiak művelnek világszerte.

Veres szerint arra van szükség a katolikus iskolákban, hogy formálják a diákok keresztény világlátását, meghagyva közben egyéni szabadságukat a keresztény világnézet melletti döntésben. Az egyik nem zárja ki a másikat? Amikor a katolikus iskolákban – amelyet sok szülő nem akarattal választ, hanem muszájból – az a cél, hogy formálják a diákok keresztény világlátását, akkor már hogyan lehetne arról beszélni, hogy meg akarják hagyni az egyéni szabadságukat? Egy gyermek a legritkább esetben képes eldönteni, hogy hisz-e Istenben, vagy sem, hiszen meg sem érti a helyzetet. Pont ezért veszélyes az, ha indoktrinálják a fiatalokat, akik közül sokan idővel hű szolgái lesznek az egyháznak. Véleményem szerint ezért sincs semmi keresnivalója sem a vallásnak az iskolákban. Sem zsidó, sem keresztény, sem muszlim vallásnak. A gyermek választhassa meg magának azt a világlátást, amit csak akar és akkor, amikor erre készen áll. De ha már az iskolában belenevelik a keresztény tanításokat, akkor mégis milyen egyéni szabadságról, vagy szabad akaratról beszélünk?

Az egyház célja nyilván az, hogy minél több hívet gyűjtsön maga köré, amire tökéletes bizonyíték az is, hogy az újszülötteket megkeresztelik, pedig szerencsétleneknek fogalmuk sincs mi is ez az egész. Nem tudnak nemet mondani, ezért szépen megkeresztelik őket a szülők, akik ezzel tagjává teszik az egyháznak a saját gyermeküket. Ha ez szabad választás, akkor én vagyok a brit trónörökös.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.