Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A posvány, amiben olyan jól érzik magukat, hogy muszáj mindenki mást is magukkal rántaniuk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Üdvözlöm a felkelőket, jó reggelt kívánok mindenkinek! Péntek van és akárhányadika, bár ennek nincs semmi jelentősége a NER-ben, meg úgy egyébként se, ha az ember a NER-közélet töményhíg fekáliáját lapátolja, talicskázza és megpróbálja megérteni az olykor szinte bántóan kiszámítható összefüggéseket, amelyek annyira kiszámíthatóan abszurdak, hogy éppen ezért nehéz ép ésszel felfogni őket. Úgy döntöttem, hogy sem Galambos Lajos börtönbe nem vonulásának kétségtelenül sokakat érdeklő szappanoperáját, sem Várkonyi Andrea jó munkásasszony imázsának kínos bulvárépítgetését, sem azt nem fogom ebben a kontextusban kommentálni, hogy az állampárti Médiatanács szerint a ValóVilág nevű bulvárszennyműsor megszégyenítő és emberi méltóságot sértő. Pedig ez utóbbiban van azért önmagán túlmutató hírérték. Főleg ha onnan szemléljük, hogy annak a rendszernek, ami itt szorgos munkával, rohadt sok közpénz törvényesnek mondott lenyúlásából felépült, éppen az az egyik legmocskosabb jellemvonása, hogy naponta szégyenít meg és rongyol, tapos bele emberek méltóságába. Ha nem tévedek, ez az állampárt érdekeit szolgáló Médiatanácsot nem (sem) szokta olyan nagyon zavarni, szóval szerintem hagyják a dagadt ruhát másra.

A politikai szinte bulvár tárgykörében arról essen azért pár szó – bár hihetetlen is, abszurd is, ép ésszel nem is könnyű felfogni, de legalább nem hazugság -, hogy a (N)erkölcs, a kereszténység, és a patrióta alapokon álló konzervatív jobboldaliság nyikorgó szekere már megint frontálisan ütközött a legközelebbi betonfallal. A csattanás fület siketítő zajában azt valószínűsítem, hogy egyáltalán nem sült le cafatokban a bőr a pofájukról azoknak, akiknek egyáltalán eszükbe jutott, hogy időszerű volna a prostituáltakkal szextúrázó és sajnálatos módon lebukó Borkai Zsolt nevű példás fideszes családapát Győr díszpolgárának jelölni. Nem tudom, hogy Széchenyi István gróf vagy Jókai Mór, Győr díszpolgárai mennyire lájkolnák ezt, de ezt már nem fogjuk megtudni. 

Jó, az tény, hogy emberünk nemcsak saját magát, a feleségét, az egész családját, pláne az állampárti moralitást járatta le azzal, ami a 2019-ben nyilvánosságra került jachtozós szexvideóján látható (bárcsak tudnám feledni), de odatette a magát rendesen akkor is, amikor polgármestersége örök dicsőségére felpakolta Győr városát az országot keresztül kasul átszövő, rendszerszintű korrupció térképére. Az Átlátszó éppen a minap azonosította ezt a csodálatos várost, ahol 3 cég szinte minden közbeszerzést megnyert, amin indult, természetesen verseny nélkül. Márpedig a szexbotrány óta tudjuk, hogy Borkai ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán mellett például a Strabag területi igazgatója is gyakori vendég volt Borkai kiruccanásain. A G7.hu ezért vizsgálta meg akkoriban a város közbeszerzéseit, és arra jutott, hogy „a Győr által kiírt közbeszerzések 37 százaléka, a nem egészen 50-ből 18,3 milliárd forint landolt a Borkai-botrányban érintett szereplőknél, beleértve a Strabagot is.” Körbeértünk, ahogy szoktunk, ez is egy tökéletesen kerekded sztori erről az erkölcsi posványról, amiben olyan jól érzi magát a fideszes politikai elit, hogy muszáj mindenki mást is magukkal rántaniuk. 

Ez ugyanaz a napos oldala a politikának és a kurvaéletnek, ahol Varga Judit jó miniszter asszony is virul. Tegnap reggel tettem fel a kérdést röviden, hogy vajon hogy szolgál az ő egészsége, nem függetlenül a végrehajtási maffia körüli korrupciós botránytól (értsd: az elvetélt rendszerváltás utáni évtizedek legsúlyosabb igazságügyi korrupciós botránya), amelyet éppen megúszni készül, holott szügyig érintett benne: a politikai felelősséget kötelező lenne vállalnia, akár tudott róla, akár nem. Ma például ott tart a szivárgás (és tényleg minden irányból ömlik a szemét, miközben Kenőpénzes Pálnak, Varga lehallgatásokat intéző helyettesének véget érne a meghurcoltatása, ha ma mindent beismerne) a végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán Bűnöző Antal vezette propagandaminisztériumba is bejárása volt, míg Schadl bizalmasa Nagy Ádámnak, Rogán kabinetfőnökének vitt el egy autót a nyomozati anyagok szerint, ám a vádiratba ez már nem került be.

Ez is éppen elég durva, de most ne menjünk bele, belemegyünk máshol majd, ami most fontos: a jó miniszter asszony a lehallgatási botrányban is szügyig benne áll, de azt is megúszta eddig a haja szálának görbülése nélkül. Ott tart az ügy, hogy az Európai Parlament illegális megfigyelésekkel foglalkozó különbizottsága tegnap a Pegasus-botrány két magyarországi áldozatát hallgatta meg, a szaktestület küldöttsége jövő héten kétnapos tényfeltáró látogatást tesz Magyarországon, az eszmecsere az erre való felkészülést szolgálta. A hétfőn érkező delegáció Budapesten találkozni szeretne Varga Judittal is, de négy nappal a tervezett vizit előtt drága jó miniszter asszony válaszra sem méltatta az illetékeseket, hogy akkor hajlandó-e fogadni őket, vagy sem. Vargáék Juditja akkora nagy asszony, hogy természetesen ezt is megteheti, pedig az ügy kiemelkedően súlyos: nem tudni, hogy pontosan kik és miért vetették be a Pegasus kémszoftvert egy rakás ember ellen. Az állampárt mindent titkosított az üggyel kapcsolatban, amit lehetett, a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálata pedig nem talált semmi törvénysértőt abban, hogy a Pegasust felhasználták újságírók, üzletemberek és politikusok ellen.

És itt érünk körbe újra, ma reggel már másodszor: az az adatvédelmi hatóság, amelyik szerint rohadtul semmi látnivaló nincs abban, hogy a Pegasust tisztességes magyarok ellen vetették be a nem tudjuk, hogy kik, aggályosnak tartja (!!!), ami a Schadl-ügyben történik. Az egy dolog, hogy a függetlennek maszkírozott pártújságban a Völner-Schadl-ügyből lemaradt a fideszes pártkatona neve. De az tényleg egészen csodálatos, hogy Péterfalvi Attila nertárs azért van kétségbe esve, mert „(…) médiumok nyomozati anyagokat hoznak nyilvánosságra”, pedig szerinte a nyomozóhatóság által készített telefonlehallgatások nem a nyilvánosságnak szólnak. Szó szerint idéznem kell:

„Aggályosnak tartom a szivárogtatást azért is, mert nem vagyok meggyőződve arról, hogy a sajtó tájékoztatta az érintetteket, mielőtt a telefonbeszélgetéseket nyilvánosságra hozta. Kétlem, hogy a médiumok betartották volna a GDPR szabályait” – mondta Péterfalvi Attila, aki szerint a sajtónak mérlegelnie kellett volna, hogy a magánszféra szentségét tartja tiszteletben, vagy egy közérdeklődésre számot tartó eseményről szivárogtat.

Még nem tökéletes, de már majdnem az. Tehát Péterfalvi Attila, aki magasról letojja, hogy a pártállam hatóságai magyarokat figyelnek meg, hallgatnak le alighanem jogtalanul, és emiatt egyáltalán nem aggódik, most sem azt a kérdést teszi fel magának, hogy kinek volt lehetősége, eszköze, illetve kinek állt esetleg érdekében, hogy ezek a telefonbeszélgetések a sajtó birtokába kerüljenek, hanem a médiát állítja pellengérre, amiért nem tartja tiszteletben bűnözők magánszféráját. Erre még habogni is nehéz bármit is.

Mindeközben a naponta húsba vágó valóságban a helyzet úgy áll, hogy kinek mit intézett a kormánya. Olvasom, hogy ugyan az egész kelet-közép-európai régiót mélyebb válság éri el 2023-ban, mint a kontinens nyugati felét, a legnagyobb bajban viszont Magyarország lehet a Fitch Solutions elemzése szerint, tekintve, hogy a magas infláció, az uniós források késése és a hitelek drágulása olyan erős lefelé mutató kockázat, ami egész éves zsugorodást valószínűsít. A Portfolió szerint keresztet vetettek Magyarországra, kettős recesszió radírozza le a növekedést. Lehet, hogy ez így kattintásbarát költői túlzás, de azért van ebben valami, tekintve, hogy a legnagyobb kockázati tényezőről még szó sem esett. A legnagyobb kockázati tényező márpedig szerintem az, hogy az államvezetés nem óhajt szembenézni a valósággal, hanem ezt a nagyon is valóságos – azaz kivételesen nem saját maga által mesterségesen generált – válsághelyzetet is valósághajlító, valóságtagadó propagandával kívánja orvosolni. Már az is előrelépés lenne, ha legalább zárt ajtók mögött (igen, a félisten megint a zárt ajtók mögül tervezi megváltani a világot, a holnap délutáni túl sokadik évértékelő beszédet követően Orbán Viktor február 22-én, szerdán zárt körben ad politikai stratégiai helyzetértékelést a Fidesz és a KDNP képviselőinek a kormánypártok kétnapos, Balatonfüredre kihelyezett, ún. frakciótanácskozásán) egymás között elismernék, hogy valóban nyakig ér a szar. Sajnos ilyet elképzelni se tudok, úgyhogy valószínűleg folytatják. És mi is majd valahonnan.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.