Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Idő van arra, hogy az ellenzék változtasson. Kérdés, hogy erre van-e képessége és igénye?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy friss elemzés szerint a leginkább támogatott párt a 40 év alatti magyar szavazók körében az MKKP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ami még akár jó hír is lehetne. Ám ha belegondolunk abba, hogy ez azt jelenti, hogy egy magát deklaráltan viccpártként definiáló pártban többen bíznak ma Magyarországon, mint egy többszázmilliós költségvetésből gazdálkodó, valódi politikusokkal telipakolt parlamenti ellenzéki pártban, akkor igen nagy gondban vagyunk mindannyian. Persze azt már idáig is tudni lehetett, hogy a hazai ellenzéki pártokban már a kutya sem bízik meg, de ez véleményem szerint egy tökéletes üzenet mindazoknak, akik még mindig azt hiszik, hogy van érdemi lehetőség a DK-ban vagy mondjuk az MSZP-ben. Az is igen súlyos probléma, hogy a Mi Hazánk Mozgalom 14 százalékot ért el, ami mindössze 5 százalékkal kevesebb, mint amennyien az MKKP-t támogatják. A Fidesz a maga 22 százalékával azonban még mindig vezet a fiatalok között is, ami ugyancsak elborzasztó.

Itt nem csak rezsim-, de ellenzékváltásra is szükség lenne, amit a 40 év alattiak kvázi meg is üzentek ezzel a felméréssel. De túlságosan kényelmes ott a Parlamentben ülni, felvenni a milliós fizetést, ingyen laptopot és telefont használni, szolgálati autót és benzint kapni mindehhez. Nehéz dolog feladni ezt azért, hogy valami érdemit cselekedjenek is, mint ahogy mondjuk azt megteszi Hadházy Ákos. Ő nem csicskult be a kormánypártnak, ő nem adta föl a harcot a korrupt rezsimmel szemben, ő bizony a mai napig megdolgozik a fizetéséért. Lehet, hogy nem a Parlamentben ül a bársonyszéken és szólalgat fel teljesen értelmetlenül – mint ahogy ezt megteszi az ellenzék a Parlamentben – hanem az országot járva leplez le súlyos korrupciós ügyeket, de ha választani kellene, hogy véleményem szerint melyik a hasznosabb tevékenység, akkor én bizony az utóbbit választanám.

Nekem egyáltalán semmi bajom sincs az MKKP-vel, sőt. De ha egy magát viccpártnak nevező párt a hatalom egyik kihívója, akkor nekünk sok reményünk nem maradt. Persze ez nem a Kétfarkúak hibája, nem őket hibáztatom ezért, hiszen ők csinálják azt, amit célként tűztek ki, attól el nem térve dolgoznak és tesznek sokszor sokkal többet a társadalomért, mint sok ellenzéki párt tett valaha is. De ettől függetlenül az a véleményem, hogy nem kormányzóképesek, hiszen ez soha nem is volt céljuk. Lehet, hogy tele vannak fiatalokkal, és valóban komoly a támogatottságuk, de hány szakembert tudnának csatasorba állítani, ha mondjuk minisztereket kellene jelölni? Még egyszer hangsúlyozom: ez nem az ő hibájuk, ők tudomásom szerint soha nem is akartak vezető pozícióba kerülni, ők azt csinálják, amiben hisznek és amit ígértek, az már a társadalom felelőssége, hogy esetleg bennük komoly lehetőséget látnak arra, hogy megszorítsák a kormánypártot.

Lehet persze, hogy a Momentum Donáth Anna érkezésével meg fog erősödni, de ehhez teljesen át kell alakítani a pártot és annak üzenetét. Az ígérgetés nem elég. Nekem, mint fiatal szavazónak például arra lenne igényem, hogy olyan politikusokat lássak az ellenzéki oldalon, akik komolyan vehető, beszélni képes szakemberek, nem pedig olyan figurák, akik vicceskednek, ugyanazokat az üzeneteket ismételgetik, de  semmiféle, három mondatban összefoglalható alternatívát nem kínálnak. Egy sor ellenzéki párt politikusainak üzenete ugyanaz, mintha egymástól vennék el a sablonszövegeket és azokat ismételgetnék. Kevés olyan ellenzéki politikus van, akire azt lehetne mondani, hogy egy komolyan vehető, szaktudással rendelkező, európai politikus, akire jó szívvel szavaznék. Ez még nem azt jelenti, hogy ne lenne jobb bármi annál, mint amit a Fidesz képvisel, mert de. Néha az az érzésem, még egy majom is kevesebb problémát okozna ennek az országnak, mint ezek az ország érdekeit szándékosan háttérbe szorító tolvajok, de nem mindenki hajlandó csak ezért az ellenzékre, azaz bárki másra szavazni.

Ha valamit akar kezdeni a három év múlva esedékes parlamenti választásokkal az ellenzék, akkor most kell változtatnia. A felmérés pedig egy jó irányt mutathat ezzel kapcsolatban. A 40 év alatti szavazóknak az, vagy ahhoz hasonló kell, amit az MKKP képvisel, ami alatt nem a vicceskedést, hanem az átláthatóságot értem. Azt, hogy ők elszámolnak a költéseikkel és nem ígérgetnek ökörségeket, hanem inkább tettekkel bizonyítják azt, hogy komolyan is gondolják azt, ami elhangzik a szájukból. Lehet, hogy viccpártnak indultak, de mára jól láthatóan sokak számára egy alternatívát nyújtanak, egy olyan alternatívát, amely például már több ismerősömet is meggyőzött arról, hogy melléjük tegye le a voksát. De még van idő felébredni, van idő arra, hogy a teljes ellenzék felfogja azt, hogy vagy mutatnak – és nem csak ígérnek – valamiféle alternatívát a fiatalabb választóknak, vagy elfelejthetik azt, hogy 3 év múlva a tavalyinál több szavazatot fognak kapni. Lehet persze, hogy sok politikusnak ez is elegendő, hiszen a fizetéséből szépen eléldegél, de aki magát legalább egy kicsit is komolyan veszi, az változtatni kényszerül. Idő még van, kérdés, hogy van-e erre hajlandóság és képesség az ellenzéki oldalon.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.