Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az igazság az, hogy Karácsony Gergelyt nem sikerült kicsinálnia a hatalomnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Karácsony Gergely jogállamisági (rule of law) (ejtsd: rúl of ló) konferenciát szervezett Brüsszelben. A főpolgármester nem aprózta el, ilyen emelkedett gondolatokat mondott például: »Budapest számára a jogállamiság nem egy elvont fogalom, hanem élet és halál kérdése. A városok világszerte a jogállamiság védőbástyái.« (Ezek szerint a Fideszes vezetésűek is?).

Felháborító, hogy miközben Budapesttel nem törődik, a főpolgármester többnapos, vonatos kirándulásra indul. Egy városvezető elsősorban az általa vezetett várossal kéne törődjön, ne a hazája ellen hergelje hazug vádakkal a nemzetközi közvéleményt. Az ál-Klicskós szomorúan-nevetséges akciója után, most ismét a magyar érdekek ellen küzd. Igen érdekes, hogy ő beszél korrupcióról, miközben a tele van korrupciós ügyekkel a Városháza.

Hiperpasszív értelmezése alapján reméljük nem a ló fontosságának gondolatát hozza haza a jogállamisági konferenciáról és nem fogalmazódik meg az a gondolat, hogy a körúton a kihasználatlan biciklisávok mellett lósávokat is ki lehetne alakítani, és a lócitromok pedig légy pihenőkké alakíthatók, hogy ne csak a méhek legeljenek.

Szóval ideje lenne a kátyúkkal, a dugóval, a parkokkal, a szemét eltakarításával, a beruházásokkal, a metróval foglalkozni, a várost vezetni facebookozás, pótcselekvés és hazaárulás helyett!”

Ezek bizonyos Zsigmond Barna Pál fideszes pártkáder, parlamenti képviselő szavai, aki szerint Karácsony Gergely főpolgármester konkrétan hazaáruló azért, mert elment Brüsszelbe, hogy egy konferencián részt vegyen. Elment azért, hogy beszámoljon a problémákról és arról, hogy milyen helyzetben van a főváros. Ez ezek szerint ez így simán hazaárulás, hiszen neki Budapesten kellene maradnia, a fővárossal kellene foglalkoznia, nem pedig Brüsszelbe vonatoznia. Ahova honvédségi luxusgéppel is repülhetett volna, és nem lenne semmi probléma, mármint ha ő lenne a miniszterelnök. Ezen az alapon mit keres Orbán más városokban, hiszen nem ő a külügyminiszter? Mit keresett annak idején Moszkvában, vagy mit keresett Bakuban és más virágzó diktatúrák fővárosaiban? Miért nem azzal törődött, hogy az ország elkerülje a recessziót, hogy csökkentse az inflációt, hogy minden lehetséges módon érdemi segítséget nyújtson a bajbajutottakon? Nyilván Orbán Viktor nemcsak képes arra, hogy egyszerre több dolgot is csináljon, de joga is van hozzá, ellentétben Karácsony Gergellyel, aki mint tudjuk, alkalmatlan, és egy főváros polgármestere különben is üljön a seggén.

Zsigmond Barna Pál azon siránkozik, és azt nehezményezi egy kínosan izzadságszagú poénkodás kíséretében, hogy Karácsony miért nem a kátyúk betömésével, a dugókkal, vagy a szemét eltakarításával foglalkozik inkább. Derék dolog ez az aggodalom, rögtön fel is vetődik a kérdés: ki miatt nincs ezekre pénz? Ki az, aki csökkentette a főváros támogatását? Sőt, ez nem is támogatás, hiszen az ott élő lakosok befizetett adóit az állam egyszerűen átirányítja máshová, ami még érthető is, de az, hogy annak csak elenyésző töredékét – és évről-évre egyre kevesebbet – adják vissza mindenféle mondvacsinált okokra hivatkozva, az nem oké. Nem oké, mert látszik, hogy a stadionok és templomok mellett nem sok minden újul meg, vagy épül fel a fővárosban, ha csak nem a Várnegyed, amely Orbán Viktor rezidenciájának számít, mióta felköltözött a Várba. Arra vannak milliárdok, de valóban szükséges, fontos fejlesztésekre már kevésbé. Már csak ezért is vicces, pontosabban felháborító számon kérni azt Karácsony Gergelyen, ami nem tőle függ. Mert hány alkalommal számolt már be arról, hogy a főváros csődközeli állapotban van a kormányzati elvonások miatt? Hányszor kongatta már meg a vészharangot amiatt, mert fejlesztések tucatjait kell leállítani pénzhiány miatt?

Igenis fontos az is, hogy komoly ellenzéki szereplőként, akinek a legnagyobb demokratikus legitimitása van, akire a legtöbben szavaztak közvetlenül egy választáson, megmutassa azt Brüsszelben, hogy nemcsak illiberális, autoriter, tolvajnak kinéző politikusok vannak ebben az országban, hanem olyanok is, akik változást szeretnének elérni, és akikkel normális kommunikációt is fenn lehet tartani. Nem véletlen az, hogy a régió fővárosainak polgármesterei időnként találkoznak, tárgyalnak, tapasztalatot cserélnek és igyekeznek egymástól tanulni, hiszen országaik élén populisták vannak a legtöbb esetben, akik azt szeretnék, ha az ellenzéki vezetésű fővárosok polgármesterei elbuknának, és ezzel bebizonyítanák, hogy egy várost csak az tud jól vezetni, aki a regnáló hatalom szolgája. Mostanáig ezt a Fidesz nem igazán tudta demonstrálni, hiszen Karácsony Gergely támogatottsága nem csökkent az utóbbi években, sőt. Mert a fővárosi polgárok egy jó része pontosan átlátja, hogy mi is a valódi helyzet, miért nincs pénz bizonyos fejlesztésekre vagy szolgáltatásokra. Nem Karácsony Gergelyt hibáztatják, hanem a kormányt, amely szándékosan azon dolgozik, hogy ellehetetlenítse a főpolgármestert, és ezzel lemondásra kényszerítse.

Ez nem történt meg, és vélhetően az önkormányzati választásokig már nem is fog megtörténni. Akár belátja ezt a kormány, akár nem, Karácsony Gergely messze nem annyira megosztó figura, mint ahogy azt hinni szeretnék a nemzeti oldalon. Akik eddig támogatták, azok most is támogatni fogják, hiszen szembe mert szállni minden lejáratókampánnyal, és a víz felszínén volt képes tartani a fővárost annak ellenére, hogy elképesztő elvonásokat eszközölt Budapesten Orbán Viktor és kormánya. Márpedig aki ezen támadások ellenére is képes megtartani a pozícióját, az nem egy gyenge ember, még ha esetleg sokak számára egy tutyimutyi politikusnak is tűnik Karácsony. Az elmúlt években igenis bebizonyította azt, hogy képes megállni a helyét vezető szerepben is, és képes megugrani a problémákat sőt, még arra is képes, hogy egyes hibákért bocsánatot kérjen. Ez mikor fordult elő utoljára akár a kormány, akár Orbán Viktor részéről? Csak azért, mert én ilyenre nem emlékszem az elmúlt évekből.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.