Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Ezeknek a jól beágyazódott ellenzéki pártoknak nem áll érdekében a kormányváltás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ezért érdemes fenntartani a közpénzmédiát, hogy az ilyen színvonalas műsorok, az ilyen nagy gondolkodók eljuthassanak a nézőkhöz, olvasókhoz. Kezdjük a végén, amikor egy ilyen tévéműsor(nak a leirata, mert a hirado.hu a végső forrás) MTI hírt ér:

 Egyebek mellett a törökországi földrengés és annak politikai következményeiről, valamint a baloldal vezetőinek évértékelő beszédeiről volt szó az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, amelynek vendége volt Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Nagy Attila Tibor politikai elemző. (MTI)

Ez már olyan elit társaság, hogy bizony nagyon erősen résen kell lennie az embernek, ha követni akarja a szellemi szárnyalást, amik ők együtt képesek véghezvinni. Még külön-külön sem egyszerű, na de így együtt, az elsöprő erővel bír.

A hirado.hu összegzése felidézte, több magyarországi ellenzéki párt évértékelőt tartott a hétvégén. Mráz Ágoston Sámuel úgy vélte, hogy a DK kisgömböcként próbálja felfalni a többi baloldali pártot, amiben elég jól is áll. Az árnyékkormány eddig nem volt túl sikeres és Gyurcsány Ferenc beszédét „unalmasnak” értékelte a Nézőpont vezetője.

Nagy Attila Tibor erre úgy reagált, hogy „akár botrányba is fulladhat az újabb ellenzéki együttműködés ebben az évben” – derült ki a cikkből, amely szerint az elemző nagyon sok csatára, nyilatkozatra, ellennyilatkozatra, botrányra számít az ellenzéki pártok egymás közötti kapcsolatában.

A hirado.hu arról is írt, hogy Kiszelly Zoltán álláspontja szerint a DK legközelebb nem fog belemenni az előválasztásba, inkább elindulnak egyedül, és azt mondják, hogy aki nem áll mögéjük, az a Fidesszel van. Gyurcsány Ferenc beszédének legfontosabb részeként azt említette, hogy a DK elnöke kétpólusú pártrendszerben kezdett el gondolkodni, amelyben a pártja elfoglalja a baloldalt.

Volt már erről szó régebben is, hogy a csúnya, mohó Gyurcsány Ferenc megeszi az egész baloldalt. Szerintem egészségére neki, a magam részéről szurkolok azért, hogy sikerüljön. Egye csak meg az utolsó morzsáig az összes ellenzéki pártot, aztán vonuljon el emészteni a következő ötven évre. Mindenkinek jót tenne vele. Már éppen legszebb ideje lenne eltakarítani az évtizedek óta az ország nyakán élősködő, saját túlélése érdekében bárkivel – jellemzően az éppen kormányon lévőkkel – együttműködni hajlandó, amúgy az ország problémáiról mit sem tudó, de azokat egyébként ívesen le is szaró, kimondottan csak a személyes érdekeiket szem előtt tartó törpepártok törpepolitikusait. Amelyik párt hosszú évek alatt sem volt képes nagy párttá kinőni magát, az ezután sem lesz erre képes. A nagy alatt nem csak a méretet értem – bár azt is, hiszen a méret ebben az esetben igenis fontos dolog -, hanem a bizalmat és az emberek elérését is. Ameddig egész országrészek vannak, ahol falvak teljes lakossága szavaz azért a Fideszre, mert még csak nem is hallottak arról, hogy más pártok is léteznek, addig ez a jelenlegi ellenzéki pártoskodás szánalmas fingreszelés, nem több.

Amúgy nem igazán hiszek abban, hogy a DK – vagy hát Gyurcsány, mert lássuk azért be, ahogy a Fidesz Orbán Viktor, úgy a DK Gyurcsány Ferenc – képes lenne felfalni a többi pártocskát. A DK-ban szerintem nincs több. Megvan ugyanaz a fanatikus tábora, ami a Fidesznek, de megvannak a határai is. Ahogy a Fidesz sem tud tovább dagadni, úgy a DK sem, elérték a tágulási küszöbértéket. A jelenlegi állapot szerint a Fideszt választáson legyőzni nem lehet, arra pedig mindig gondosan ügyeltek, hogy egyetlen más párt se tudjon megerősödni annyira, hogy versenybe szállhasson vele. Sok kicsi párt az jó, nem jelent veszélyt. Volt azért egy kisebb – vagy talán nagyobb – beszarás a választás körül, de kiderült, hogy az összefogás nem tud úgy működni, ahogy azt sokan reméltük. Ez persze logikusan így működik, hiszen nem lehet egybe terelni a különféle beállítottságú és gondolkodású szavazókat, de a kormányváltás nem is annyira a szavazókon, mint inkább a pártok szokásos helyezkedésén és torzsalkodásán múlott. Igazából ezeknek a jól beágyazódott ellenzéki pártoknak nem áll érdekében a kormányváltás. Ők ezt a mostani rendszert ismerik, tudják a játékszabályokat, mindenkinek megvan a kialkudott-kikönyökölt kis helye, mi a francért akarnának változtatni rajta? Hol tudna ennyit keresni mondjuk Kunhalmi, Dúró Dóra, nem beszélve azokról az ügyeskedőkről, akik az önkormányzatokban találják meg a számításaikat? Eszük ágában sincs kockáztatni, működött ez akkor is, amikor a Fidesz ellenzékben volt, és működik most is. Hogy is mondta az egyszeri korrupcióharcos? Nem a magyar rendszer korrupt, egyes személyek azok. Hát így van ez a politikai pártokkal is. Nem a rendszert kell piszkálgatni, elég az egyes személyeknek annyit juttatni, amennyivel az elégedett. Ő már önként, dalolva fogja működtetni az egész vödörnyi híg fost. És még büszke is magára.