Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szerencsére nem csak az oroszok habzsolják nagykanállal az élvezeteket, hanem mimagyarok is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Demokratikus, liberális, diktatórikus, birkakarámos jó reggelt kívánok attól függően, hogy kinek mire van igénye! Tegnap a miniszterek elnöke és az ő kedvenc kormánya kihelyezett ülésen azt játszotta, hogy most aztán detényleg megvédik az országot a brüsszeli szankcióktól és az inflációtól, a magas energiaárakról nem is beszélve. Mindezt Sopronban kell kivitelezni, ott biztosan megfelelőbb a klíma a harcolásra. A legviccesebb az egészben, hogy a média – mármint amelyik tényleg, tehát nem pártpropaganda – is olyan komolysággal beszélt a dologról, mintha valóban megbeszélne valamit valakivel a miniszterek elnöke. Mintha ez neki szokása lenne. És ha az lenne – ahogy nem szokása, ebben biztos vagyok -, akkor is mindegy, mert kizárólag a fideszesek érdekeit néznék akkor is, ha nem a sajátjukat néznék, az ország másik, nagyobbik fele eddig is le volt sajnálva, ezután is le lesz.

A dollárbaloldal az autógyári munkahelyeket is veszélybe sodorná – reagált a Fidesz hétfőn az LMP nyilatkozatára.

A nagyobbik kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleményében közölték: elvárják, hogy az akkumulátorgyárak ugyanolyan szigorú szabályok mellett épüljenek fel, mint Németországban.
    A dollárbaloldal azonban ezúttal is a külföldi érdekeket szolgálja és az autógyári munkahelyeket is veszélybe sodorná – fogalmaztak.
    Hangsúlyozták: Európa rövidesen elektromos autóra áll át, elektromos autó pedig nincs akkumulátor nélkül.
    Ha nem lesznek Magyarországon akkumulátorgyárak, akkor az autóipar is bezár és 300 ezer munkahely szűnne meg – hívták fel a figyelmet.
    A szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben a nyugati országok is küzdenek az autóipari nagyberuházásokért, a dollárbaloldal pedig most sem a magyar érdekeket szolgálja, hanem az autógyári munkahelyeket is veszélyezteti – áll a közleményben. (MTI)

Ha én jól értem, a rubeljobboldal azt állítja, hogy 300 ezer család megélhetését az autógyártás, tehát az összeszerelőüzemek biztosítják. Ez az aktív munkavállalóknak majdnem a 10 százalékát jelenti, és nem csak az autógyártással összefüggő bérmunkára települtek ide a multik, tehát ez a szám sokkal magasabb. Miközben például Lázár János azzal haknizott – amikor még a vidék felvirágoztatása volt a feladata földesúr korában -, hogy el kell zavarni a francba a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokat, mert mi önellátók voltunk, vagyunk és leszünk, nehogy már francia krumplit és import húst zabáljunk, addig az senkit nem zavar a kormányban, hogy a magyar gazdaság ennyire kitett a multiknak.

Mint azt tudjuk a magyar propagandából, az Oroszország – pontosabban Putyin – megfékezésére hozott szankciók kutyagumit sem érnek, kizárólag a kiskunhalasi boltban mennek fel miatta az árak. Ehhez képest az orosz pénzügyminisztérium – tehát nem a sorosista dollárbaloldal által megszállt szervezetek – előzetes becslése szerint januárban az ország olajeladásból és gázértékesítésből származó bevétele 46 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Tudom, nagyon nagyszerűen élnek arrafelé a népek, van helyi hamburger és valódi divatmárkák meg minden, de attól még nagyon súlyos gondokat okozhat egy ilyen nagyarányú bevételkiesés. Az orosz pénzügyminisztérium lényegében azt üzente – nem pont Orbán Viktornak, mert annyira azért nem fontos ember ő -, hogy a szankciók működnek. Remélhetőleg haladéktalanul elkezd valamelyik fideszes papagáj ordítani fejhangon, hogy de nem működnek, és punktum. Ha mégis működnek, az csak azért van, mert Putyin pajtás úgy akarja.

Szerencsére nem csak az oroszok habzsolják nagykanállal az élvezeteket, hanem mimagyarok is. A KSH nagy örömmel jelentette, hogy növekedett 2022-ben a kiskereskedelmi forgalom, ami bizonyos szempontból igaz is. Valamiért – én a büdös életben meg nem fogom érteni az okát – 24,2 százalékkal többet tankoltunk (én mondjuk pont nem, annyit tankoltam, amennyire szükségem volt), mint egy évvel korábban. Mert olcsó volt a benzin. Nem úgy általában, hanem a többi országhoz képest. Hogy ez miért inspirál valakit több autózásra, azt fel nem tudom fogni. Úgy vagyok vele, mint a karácsonnyal. Azt értem, hogy olyankor több minőségi élelmiszert vásárolunk, olyasmire is költünk, amire év közben nem. De karácsonykor is csak egy gyomra van mindenkinek, nem tud senki kétszer annyit enni olyankor sem. Autózni nyilván tud többet, de minek? na, de a mondandó az, hogy az üzemanyagból sokkal többet vásároltak honfitársaim, élelmiszerből azonban sokka kevesebbet. Nincsen baj sem a fogyókúrával, sem az ételek kidobása elleni harccal, de ez már konkrétan arról szól, hogy vannak olyan családok, akiknek nem telik kajára. Pontosabban arra a minőségre sem telik, amire eddig igen. Ha régebben becsúszott a bevásárlókosárba pár szem friss zöldség, gyümölcs, néhány szelet hús, egy kis sajt, túró, hát most nem csúszik be. Úgy csökkent az élelmiszerfogyasztás – decemberben például 8,3 százalékkal, és emberi számítás szerint az az időszak, amikor bővebbre engedjük a családi kasszát a karácsony és a szilveszter miatt. Hát most is bővebbre engedtük, mert úgy hagytunk ott december húsz százalék körüli összeggel többet a boltokban kajára, hogy 8,3 százalékkal kevesebbet vásároltunk. Hát mi ez, ha nem előre megy? Nem. Hátra.

Jó ébredezést, kellemes napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.