Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


11 ezer millió forint közpénz a NER gazdagodására

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ifjúsági szálláshelynek tervezték, felnőtt hotel lett belőle, írtuk tavaly év végén Felcsút legújabb büszkeségéről. Az építkezést a mintegy 11 milliárd forintos tao-támogatásból finanszírozták. Ez az a finanszírozási forma, amikor az állam lemond róla, hogy egy cég a központi költségvetésbe fizesse be a társasági adóját. Ehelyett megengedi, hogy a vállalkozás inkább egy általa kiválasztott, most már csak sportcélú beruházásra terelje át adóforintjait. A tao-pénzt elvileg utánpótlás-nevelésre lehet fordítani, Felcsúton ezzel szemben egy, a nagyközönség számára is nyitott hotelt adtak át.

Ilyenekbe szokás belebukni normális országokban. A hatóságok nyomozást indítanak, majd a felelősök bíróság elé kerülnek és megkapják a jól megérdemelt börtönbüntetésüket. Nos, idehaza ez úgy néz ki, hogy képviselői kérdésre válaszol Polt Péter, miszerint a kérdést feljelentésként értékeli, ezért a NAV-hoz továbbítja, amely hatóság később reagál is a megkeresésre, konkrétan bűncselekmény gyanújának hiányában elutasítja a feljelentést. Ennyi, kész, a történet le is zárult. Legalább 11 milliárd, vagyis 11 ezer millió adóforintot használt fel arra valaki, hogy egy olyan hotelt építsen fel az 1800 fős Felcsúton, az ország szívcsakrájában, amelynek szobaárai bődületesen magasak.

De még ha nem is lennének magasak, akkor is hogyan képzelhető az el, hogy egy ifjúsági szálláshely helyett egy lényegében luxushotelt hoz létre a NER? Hogyan lehet az, hogy semmiféle problémát nem találnak a hatóságok? Persze a válasz nagyon egyszerű: a hatóságok a NER zsebében vannak. Lehet itt vitatkozni, meg mentegetni a különböző hatóságokat, de ne mondja nekem azt senki, hogy ez teljesen normális, miközben pár ezer forint adóhátralék miatt börtönbe lehet kerülni. Ám ha valaki 11 ezer millió forint közpénzt lényegében a saját meggazdagodására használ fel, azzal nincs semmi gond, olyannyira, hogy még csak vizsgálatot sem indítanak. Ránéz a hatóság az ügyre és azonnal megállapítja, hogy itt kérem szépen semmi sem történt.

Ki lehetne itt térni arra, hogy szauna, illetve wellness részleg is készült a hotelhez, de teljesen mindegy, hogy milyen luxus szolgáltatásokat lehet igénybe venni, a lényeg az, hogy 11 ezer millió adóforintot használt fel úgy a NER, hogy azzal saját vagyonát növelte, és fogja még tovább növelni a jövőben is. A NAV inkább azzal van elfoglalva, hogy vélhetően kormányzati parancsra megpróbálják ellehetetleníteni Iványi Gábort és egyházát, amelyik szegények és bajbajutottak ezreit segíti immár évek óta úgy, hogy az nem az ő, hanem az állam feladata lenne, már persze ha az megfelelően működne. Miközben milliárdokat vonnak el végső soron mind a szociális ellátásból, mind az oktatásból, illetve az egészségügyből, párhuzamosan elképesztő pénzeket juttatnak a haveroknak arra, hogy az illetékesek hoteleket, stadionokat és wellness centrumokat építsenek.

A tao-pénzeket egyébként is meg kellene szüntetni, de legalábbis valamilyen formában megváltoztatni, hiszen a NER lényegében saját maga céljaira használja fel azokat, az államvezetés meg még tagadja is, hogy azok közpénzek volnának. Erre tökéletes példa egyébként a fenti történet is, amely persze önmagában nem meglepő, még csak nem is kirívó, de azért mégiscsak 11 ezer millió forintról van szó, aminek talán lett volna jobb helye is. Ha már a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket, legalább a kormány segítene, nem? Mert a tao-pénzeket egyébként az állami költségvetésbe fizetnék be a különböző cégek, ami nagyobb adóbevételeket jelentene, amiből többet lehetne költeni olyan célokra, mint mondjuk az oktatás vagy az egészségügy. Persze ez a feltételezés csak akkor értelmezhető, ha demokratikusan működő kormánya van az országnak, amely a közpénzeket nem saját célokra használja fel, hanem arra, hogy jobb hellyé tegye az országot.

Idehaza teljesen mindegy, hogy mit hova fizet be az ember, végső soron Orbán és körei gazdagodnak belőle. Már csak ezért sem túlzás az, hogy egyre többen kérdőjelezik meg, hogy mégis mi értelme van egyáltalán befizetni az adókat? Mert hát végső soron azzal egy elit további felemelkedését támogatjuk ahelyett, hogy azt pénzelnénk, hogy egy fejlettebb, erősebb országgá váljon Magyarország. Mert ugye mondjuk a konzervatívok által sokat támadott skandináv országokban valóban jóval magasabb a befizetendő adó, de ezt a polgárok nem sajnálják, mivel pontosan tudják, hogy azért cserébe valódi ellátást kapnak. Ha bárki is bajba jutna, azon az állam segít, nemhogy nem hagyja az út szélén, hanem konkrétan felkarolja és segítséget nyújt számára.

Idehaza bármit tesz az ember – áfát fizet, adót, járulékokat vagy akár csak egy szállodai szobát -, szinte biztos lehet benne, hogy abból a NER fog (tovább) gazdagodni. Nem nagyon van már olyan lehetőség, hogy Magyarországon pénzt költve az ember ne Orbán hatalmát szilárdítsa tovább. De legalább az EU-nak volt annyi esze az utóbbi időben, hogy befagyassza a kifizetéseket, ami akár komoly károkat is okozhat Orbán hatalmának. Persze az veszélybe nem került, de ha még további hónapokig, esetleg évekig nem érkeznek meg a várva várt milliárdok, akkor elkezdhet gondolkodni azon Orbán, hogy talán át kellene csoportosítani néhány ellopásra szánt tíz- és százmilliárdot ahhoz, hogy legalább csődbe ne menjen ez az ország. Mert ha ez nem történik meg, akkor egy Ceaușescu-féle Románia fog itt is kialakulni, amelynek mint tudjuk, nem lett túl jó vége a főszereplők szempontjából.