Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Persze, Brüsszelben rendszerszintű a korrupció, nem idehaza

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyar Nemzet: Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke javaslatcsomagja korlátozná a lobbitevékenységet és javítaná a parlament munkájának átláthatóságát. A kiszivárgott javaslatok elegendők a korrupció megfékezéséhez?

Hidvéghi Balázs: Ezek komolytalan, a legjobb esetben is csak a felszínt kapirgáló javaslatok. Nem elégségesek. Az eddig napvilágot látott információk szerint a brüsszeli korrupció nagyon mélyen érinti az uniós intézményeket, a parlamentet bizonyosan, de úgy tűnik, hogy ennél messzebbre vezetnek a szálak. A politikai befolyásvásárlás gyakorlatának klasszikus esetével állunk szemben: külső erők sok pénzért politikai befolyást vesznek részben a politikusok, részben a civil szervezetek között, a Soros-hálózat berkein belül, de a médiában is. Ez a gyakorlat aztán beépül a brüsszeli politikai döntéshozatalba. Ez itt a probléma. Ezt nem fogják tudni olyan javaslatokkal orvosolni, amelyek arról szólnak, hogy korábbi EP-képviselők belépését hogyan korlátozzák. Sokkal mélyebb önvizsgálatra és a politikai következmények levonására lenne szükség.

MN: Szakértők szerint az a baj, hogy az Európai Parlament mindig saját magát szabályozza, tagjai saját magukat vonják felelősségre, semmiféle elszámoltatási kötelezettségük nincs külső szereplők, az európai polgárok felé. Ezzel egyetért?

HB: Igen, ezt így látom, s ez rámutat arra, hogy az Európai Parlament, mint intézmény, gyakorlatában, működésében nagyon komolyan elszakadt a választópolgároktól és a külső kontrolltól, elszabadult hajóágyúként működik. Egy korrupciós gépezet lepleződött le. Nem várható el, hogy azok, akik ennek a rendszernek a kialakítói, haszonélvezői voltak, azok most saját maguk felszámolják ezt a gépezetet.

Nem röhögni, Hidvéghi Balázs, fideszes lángész ezeket a válaszokat teljesen komolyan préselte ki magából a pártlap alákérdezésére, ennek alapján a Fidesz EP-képviselője véresen komolyan gondolja, hogy a brüsszeli korrupció a probléma kizárólag, nem pedig az, ami tizenhárom éve Magyarországon folyik. Az tény, hogy ami Brüsszelben történt a közelmúltban, az elfogadhatatlan. Mint ahogy minden korrupció elfogadhatatlan. Mégis a történet egyik nem elhanyagolható szála az, hogy a felelősök neve kiderült, azonnal vizsgálat indult, amelynek végén akár súlyos és nagyon súlyos büntetéseket kaphatnak mindazok, akik ebben érintettek voltak. A korrupció sajnálatos módon mindenhol jelen van, ahol politikusok dolgoznak. A lobbitevékenység és a korrupció között igen vékony a határvonal, amelyet igen sokan át is lépnek. Ez tény, nem tagadja senki.

Ami a Fideszt illeti: nekik nincs szükségük arra, hogy Brüsszelben kompromittálják magukat, hiszen ott akár valódi hatóságok is vizsgálhatják a visszaéléseket, amely hatóságok akár el is ítélhetik őket, miközben a hazai, politikailag befolyásolt hatóságok semmit sem tehetnek. Lehetőség van persze így is arra, hogy uniós pénzekre tegyék rá a kezüket Orbán emberei, és meg is teszik ezt. Nem véletlen, hogy már egy ideje nem nagyon érkezett uniós pénz Brüsszelből, hiszen megelégelték azt az uniós vezetők és egyes kormányok, hogy Orbánék szétlopják a magyar adófizetőknek szánt pénzek egy jó részét.

Már csak azért is vicces itt a teljes kormányoldal kiborulása a brüsszeli korrupciós botrány kapcsán, mert úgy viselkednek, mintha az ő kezük tiszta lenne. Lehet persze, hogy ebben az ügyben ők nem érintettek, de ettől még nem állíthatják magukról azt, hogy ne lenne közük súlyos korrupciós ügyekhez. A Fidesz neve konkrétan összeforrt az intézményesített korrupcióval, amit szerintem még a legelvetemültebb kormánypárti fanatikusok sem tagadnak. Pontosan tudják ők is, hogy a kormánypárt meglopja a magyar embereket, de az ő elmondásuk szerint úgyis minden politikus lop, de ezek legalább vissza is adnak az ellopott pénzekből. Sokan ezzel magyarázzák azt, hogy miért szavaznak négyévente arra az állampártra, amely egyre nagyobb befolyást szerzett szinte minden fontos területen idehaza.

Az, ami miatt Brüsszelben emberek előzetesbe kerültek, Magyarországon lényegében a szürke mindennapok része. Sokkal nagyobb pénzösszegek tűntek el idehaza az elmúlt években, mint amiről egyáltalán tudomásunk lehet. Lényegében Mészáros Lőrinc nevére lehetne íratni hivatalosan is ezt az országot, már annyi ingatlannal és céggel rendelkezik. Lehet itt sorosozni meg dollárbaloldalozni, de összesen pár milliárd forintról beszélünk, ami még csak nem is az adófizetőktől ellopott pénz, miközben Orbánék csak a választásokra több milliárd forintot égettek el a mindenki által befizetett adóból. Ezt persze közérdekű kormányzati tájékoztatásként adták el, nem mondták ki soha, hogy pártfinanszírozásra mentek el ezek a pénzek, de attól még a tények tények maradnak.

Több mint 2,7 milliárd forint volt a nemzeti konzultáció technikai költsége, ebben az összegben pedig ezek szerint nincs benne a marketing, vagyis a bombás óriásplakátok a létező összes felületen. A Telex azt írja, a korábbi konzultációknál előfordult, hogy a marketingre 5 milliárd forintnál is több közpénz ment el.

Tehát csak itt, akár 7 milliárd forint közpénz elégetéséről lehet szó, amellyel nyilvánvalóan kormányközeli figurák jártak jól ismételten. Lehet, hogy ezt nem látja korrupciónak Hidvégi Balázs, de csak azért, mert az Orbán parancsát követő hazai hatóságok ezt jelen pillanatban nem állapítják meg, ne gondolja senki, hogy a jövőben, ha egyszer demokratikus kormánya lesz ennek az országnak, akkor nem vehetik majd elő. Nyilvánvalóan tehát foglalkozni kell a brüsszeli korrupciós ügyekkel is, de ha azt hiszi a kormány, hogy ők megúszhatják hosszútávon is azt, amit tettek, akkor véleményem szerint nagyon is tévednek. Az, ami Brüsszelben történt, nem egy hét alatt következett be, hanem az elmúlt években, mégis úgy tűnik, most felelősségre vonják a főszereplőket. Talán majd idehaza is eljön az a nap, amikor lesz független igazságszolgáltatása ennek az országnak és megfizetnek mindazok, akik szétlopták Magyarország jövőjét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.