Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Bőven elég az, ha mimagyarok többsége le tudja írni a nevét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez valami egészen fantasztikus!

Hankó Balázs: a világ élvonalában a magyar felsőoktatás.

Budapest, 2023. január 12., csütörtök (MTI) – Magyarországon 11 egyetem a világ élvonalában van, „a legjobb öt százalékban szereplünk, mondhatjuk, hogy topligásak vagyunk” – hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján csütörtökön Budapesten. (MTI)

Nem mondom, hogy nem lepett meg ez a bejelentés, mert de. Tudomásom szerint nem nagyon létezik olyan felmérés, ranglista, bármi, ahol akár az alapszintű oktatás, akár a középiskolák, akár a felsőoktatás kirobbanó (vagy akár csak elfogadható) eredményeket produkálna az elmúlt időszakban. Utoljára a CEU volt a legjobb magyarországi egyetem, de azt is sikerült ügyesen elüldözni. Rá is kerestem a nemzetközi ranglistára abban a tudatban, hogy én nem tájékozódtam megfelelően. Biztosan van olyan lista, melyen a magyar egyetemek a világ élvonalában szerepelnek, de azt én sajnos nem találtam meg. A legfrisseb rangsor a 2022-es QS World University Rankings, a világ 1500 egyetemét állítja rangsorba. A legjobban a Szegedi Tudományegyetem szerepelt, 551-560 helyen, a Debreceni Egyetem 651-700, az ELTE és a Pécsi Egyetem egyaránt 701-750, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem (Győri Egyetem) és a MATE Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 801-1000, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Miskolci Egyetem és a veszprémi Pannon Egyetem 1001-1200, az Óbudai Egyetem 1201-1400 helyen van ezen a listán. Én nem tudom, honnan számít élvonalnak és micsoda, de ez sehonnan nézve nem az.

Az a gyanúm – és alig hiszem, hogy a kormánypropagandát ismerve megalapozatlan lenne -, hogy már megint beleeresztettek a nagy magyar légtérbe egy öblös hazugságot úgy, hogy semmiféle releváns adattal nem támasztották alá, részleteket nem közöltek. Oda se, a hívek megjegyzik a lényeget, a világ élvonalában van a magyar oktatás. Ez a (legyek jófej) füllentés gyökeret ver, kitörölni, átírni, vitába szállni vele nem lehet. Ott fog kapaszkodni a sikeres járványkezelés, az európai színvonalú egészségügy, a megvédett nyugdíjak, a gazdasági jólteljesítés és a stabil, jó kormányzás mítosza mellett. Jó ideje megy már ez, igazából nem szükséges ragaszkodni a valósághoz, a tényeket nagy ívben kerülni kell. Bőven elég azt állítani, hogy a magyar rezsi nagyon alacsony, az életszínvonal remek, biztonságban élünk, imádjuk a kormányt, a fiatalok, akiket természetesen az elmúlt 14 évvel ezelőtt volt elmúlt 8 évben üldözött el a Gyurcsány-kormány (akkor is, ha 3-5 évvel ezelőtt ment el innen valaki) sűrű, tömött sorokban jönnek vissza. Ide illeszkedik a példátlanul családbarát magyar rendszer is, mert arról is elég annyit tudni, hogy nagyszerű. Arról már nem kell beszélni, hogy a csokkal megtámogatott ingatlanárak éppen azért olyan magasak, mert a csok miatt többet emelkedtek, mint amennyi támogatást kapnak a családok. Jelzem, közpénzből, mindenki adójából családbarát a kormány. Közösen vesszük a lakást, a családi autót, mindent, közben ugyanez a közpénz nagyon hiányzik a szociális ellátásból, az oktatásból, az egészségügyből, az állami alkalmazottak fizetéséből és még ezer más helyről. Persze nem csak ez a pénz hiányzik, hanem a focira, a multik támogatására, a szükségtelen látványberuházásokra, a klientúra és a rokonság feltőkésítésére, a luxushülyeségekre elvert pénznek is lenne sokkal jobb helye.

Azzal azonban ebben az országban jelenleg nem lehet választást nyerni, hogy pocsék az egészségügy, de javítani fogunk rajta, szar az oktatás, de megreformáljuk, elképesztően sok pénzt mar ki az állami szinten működő korrupció a közösből, de gátat vetünk neki, gyalázatos volt a járványkezelés, de megtaláljuk a felelősöket, nulla a szociális biztonság, de teszünk ellene. A propagandára épülő uralkodás lényege a folyamatos hazudozás. Még csak konzekvensnek sem kell lennie, nyugodtan lehet páros napokon ezt hazudni, páratlan napokon pedig azt. Sőt! Ebben az illiberális demokráciában odáig fejlődött (vissza) a társadalom, hogy akár egy mondaton belül is simán lehet hazudni, az is lemegy a kéményen csodálkozó kisemberek szükséges (mármint a választás megnyeréséhez szükséges) részének a torkán, nem akad meg, nem köhögik fel, simán lecsúszik.

A KHS friss közleménye szerint 2022. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Na, ebben például Európa-bajnokok vagyunk, de a világ élvonalában is ott vagyunk, nem ám a középmezőnyben, és nem is a rangsor végén. Az elején. Az a vicces, hogy ameddig az oktatás színvonalát az érintetteken kívül nem igazán érzi senki a tulajdon bőrén, azt mindenki tapasztalja a saját pénztárcáján, napról napra, hogy decemberre éves összevetésben az  élelmiszerek ára 44,8%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a sajt (83,2%), a tojás (82,7%), a kenyér (81,1%), a vaj és vajkrém (79,4%), a tejtermékek (79,2%), az édesipari lisztesáru (71,0%), a száraztészta (70,8%), a margarin (58,0%), a péksütemények (57,2%), a tej (52,1%) és a baromfihús (51,5%) drágult. Valahogy mégsem háborog a kritikus tömeg. Ha van is morgolódás, segítséget várnak a kormánytól (azt már mondanom sem kell, hogy természetesen közpénzből, mi másból), nem pedig lényegi változást a politikában.

Ezt nagyon profin csinálja a kormánypropaganda. Az átlag Fidesz-szavazó fejében sehogyan nem kapcsolódik össze a kormány hozzáértése, jó vagy rossz teljesítménye az ország gazdasági produkciójával, és az emberek személyes sorsával a végtelenben sem találkozik az elképesztő pénzösszeg, amiből ez az ország ma már nem csupán a kormányzati hirdetésekben, de a valóságban is jóval fejlettebb lehetne. Ha innen nézzük, nem is olyan rossz az az egyetemi rangsor. Sőt, még van hová visszafejlődni. Bőven elég az, ha mimagyarok többsége le tudja írni a nevét, ki tudja betűzni a csirkefarhát aktuális árfolyamát, és a megfelelő helyre tudja tenni az ikszet minden negyedik évben. Ez teljesíthető célkitűzés, de a sikert aligha fogja bármelyik államtitkár bejelenteni. Habár ha megtenné, abból sem lenne gond. Jólvanazúgy.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.