Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pénzért bármit?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mindenki pontosan tudja, hogy ha csökkenteni szeretnénk az atmoszférába kibocsájtott szennyezőanyagokat, akkor változtatnunk kell a közlekedési formáinkon. Erre jelenleg a legjobb ötlet az, hogy elektromos autókra cseréljük a mostani belső égésű motorral rendelkező autóinkat. A változás már elkezdődött, és azok közül, akik ezt megtehetik, egyre többen cserélik le autóikat, ezzel is csökkentve a károsanyag kibocsátást. Persze a dolgok nem ennyire egyszerűek, hiszen ahhoz, hogy az akkumulátorral működő autók valóban ne károsítsák nagymértékben a környezetünket, az kell, hogy megújuló energiával töltsük fel azokat. De még ezzel sem válhat karbonsemlegessé egy elektromos autó, hiszen az az akkumulátor, amelynek köszönhetően ezek az autók működni tudnak, egyáltalán nem környezetbarát módon készülnek.

A mai napig nem tudtak előállni egy olyan módszerrel, amely csökkentené az akkumulátorok létrehozásához szükséges környezetszennyezést. Az ahhoz szükséges alapanyagok bányászata környezetszennyező, nem is beszélve az akkumulátorok létrehozásához szükséges gyárakra, amelyekből többet is létrehoztak és hoznak ma is Magyarországon. Elképesztő vízigénye van ezeknek a gyáraknak, arról nem szólva, hogy milyen mennyiségű károsanyagokat bocsátanak ki a környezetükbe. Emiatt nem is nagyon voltak eddig Európában ilyen gyárak, hiszen jó nyugati módszer szerint más országok környezetét szeretjük megterhelni, hogy mi itt azzal páváskodhassunk, hogy megvédjük a környezetünket.

Számtalan példa van arra, hogy egyes országok exportálták a környezetszennyező tevékenységüket, de most úgy tűnik, hogy a magyar kormány ennek pont az ellenkezőjét teszi: idecsábított egy kínai akkumulátor-gyárat, aminek elképesztő környezetpusztító hatása lesz. Persze erről nem beszél a kormányzat, csupán arról, hogy mennyi munkahelyet hoznak létre és milyen gazdasági hatása lesz a gyárnak, miközben még a helyi lakosok – pedig a Fidesz kvázi fővárosáról van itt szó – is felszólaltak a gyár létrehozása ellen. A debreceni lakossági fórumon többen is bekiabáltak, hiszen nem szeretnék, ha ez a gigagyár létrejönne a szomszédságukban.

Termőföldeket tesznek tönkre – 221 hektárról van szó jelen állás szerint -, nem is beszélve arról, hogy milyen károkat okoznak. De itt nem csak a környezeti károkról van szó, hanem arról is, hogy a közelben lakók életét minden értelemben megkeserítené. Komoly zajszennyezés, fényszennyezés várható, nem is beszélve a talajvíz minőségének romlásáról vagy arról, hogy teljesen megváltozna a táj. Persze lehet itt a gazdasági haszonról beszélni, de ezek általában csak kamu számok. De még ha nem is azok lennének, akkor is arról van szó, hogy a kormánynak még több ellopható pénz kerülne a látókörébe, a helyiek pedig egy forinttal sem lennének gazdagabbak. Ők csak veszítenének az üzleten.

És mivel tudjuk, hogy a magyar ember – persze nem csak rájuk igaz ez, de minket most ez érdekel – önzőek, ezért elhihetjük, hogy ha az ő életük nem javulna, hanem romlana, akkor talán fel fognak szólalni ez ellen. Ha kompenzálná őket a kormány valamilyen formában, akkor vélhetően most nem lehetne az építkezést kritizáló hangokat hallani, de őszintén kétlem, hogy Orbán meg akarná osztani a zsákmányt és célja lenne a helyiek megnyugtatása. A gödi Samsung gyár esetében sem volt nagyobb ellenállás, persze zúgolódtak a helyiek, de végső soron felépült a gyár, a munka folyik, a kormány pedig szépen elveszi a bevételeket is. Mindenki nyert, kivéve a helyieket, akik már hiába ordibálnak, valódi változás nem fog történni, noha sokak életét örökre megváltoztatta a gyár.

Ám a Debrecennél építendő gyár még nincs készen, ezért talán még lehet értelme a tiltakozásnak és annak, hogy felhívják a figyelmet az elképesztő természetrombolásra. Noha nem hiszem, hogy elérhetnek bármiféle célt is, de legalább megmutathatják, hogy Debrecenben is vannak értelmesen gondolkodó emberek, akik számára nem minden a pénz, és ki mernek állni, akár még a kreatív megfélelmlítés különféle módszereivel operáló kormánnyal szemben is azért, hogy elmondják a véleményüket. Nagy forradalmat persze nem érdemes várni, de legalább az elmúlt éveket követően ezúttal egy pozitív eseményről számolhatnánk be Debrecen kapcsán. Ha valamiért, talán már ezért megérte felszólalni a gyár építése ellen. Az, hogy mikor kezdődhet meg a munka, még nem biztos, az viszont igen, hogy ha Orbán azt akarja, hogy létrejöjjön a gyár, akkor létre is fog jönni. Mondjon bárki bármit.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.