Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi a fene kell ahhoz, hogy az emberek észrevegyék, ez az út a pusztulásba vezet?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Álljon már meg a verekedés, elvtársak! A jó büdös kurva életbe, abba! Ez a gusztustalan, pusztító, romboló és a környezettel, a klímaváltozással nem foglakozó kormány megint sikeresen bevert egy szeget az ország ökoszisztémájának koporsójába. Fel nem fogom, hogy nem szégyellik magukat, hogy van pofájuk és gőgös, felsőbbrendű stílusuk ahhoz, hogy az országot kiárusítsák olcsó munkaerőért és kiszolgáltassák környezetszennyező – mit szennyező, légkalapáccsal romboló – gigacégek kényének-kedvének. Naná, hogy a brutális bevétel miatt, amit majd maguk között osztanak szét természetesen. Az, hogy atomtemetővé változtatták az országot, hogy Göd mellett a Samsung egy monumentális akkumulátorgyárat húzott fel 2017-re a helyi lakosok megkérdezése nélkül, a természetet munkagépekkel lerombolva, a helyieket a környezetszennyezésnek kitéve, már akkor nonszensz volt. Nem nonszensz, történelmi bűn.

Most ugyanezt akarják Debrecen mellett megvalósítani. Érdekes adat ezzel kapcsolatban, hogy a türingiai Arnstadtban 70 hektáron fognak kialakítani egy 14 gigawattórás termelési kapacitással és 2 ezer munkavállalóval üzemelő gyárat. Egyelőre az első ütem valósult meg 8 gigawattórás kapacitással, itt decemberben indult az akkumulátorok sorozatgyártása. A debreceni üzem ezzel szemben a hivatalos bejelentések szerint a végső állapotában 221 hektáron valósul meg, 100 gigawattórás kapacitással fog működni, és 9 ezer munkavállalót foglalkoztat majd. A helyi civilek, a helyi lakosok viszont a lakossági fórumon nem hagyták szó nélkül a beruházást kivitelező cég képviselőjének bemutatkozását.

„Nem kérünk belőle! Nem kell! Milyen demokrácia az, ahol nem kérdezik meg a lakosságot egy ekkora horderejű beruházás előtt? Kilopták a legjobb termőföldeket!” 

 

Hát jó reggel kívánok, Debrecen!

A fene tudja, hány évig Kósa Lajos vezetése alatt működő, azóta is állampárti polgármester irányítása alatt álló város most kezd felébredni. Most, amikor a gigaberuházások, a Fidesz ész nélküli pusztításának gyümölcse lényegében itt is beérett. Bár üdvözölendő, hogy a helyiek próbálják megakadályozni az akkumulátorgyár felépítését, szerintem ez egy halva született, de legalábbis megkésett gondolat. Gödön megcsinálták? Meg. Debrecenben meg fogják csinálni? Meg.

Ez a magyar innováció. Építs környezetszennyező gyárakat, lehetőleg valami ázsiai diktatúra kiszolgálása érdekében, tömd meg a zsebed, és hajtsd adós- és munkarabszolgasorba az ország lakóit. Most nem kolhozokban, TSZ-ekben, vasöntödékben és szénbányákban fog dolgozni a magyar, hanem egészség- és környezetkárosító akkumulátorgyárakban. De szép is. Aztán majd lehet óbégatni, hogy alacsony a munkanélküliség, és mennyi adóbevételt termel ez a sok halálüzem. Tényleg az a cél, hogy rabszolgasorba taszítsák az ország lakóit? Az a cél, hogy a meglévő termőföldeket, tavakat, folyókat tönkretegyék, és egy kommunista ország érdekeinek szolgálatába állítsák? Arról nem is beszélve, hogy már most Gödön sem csak vagy nem elsősorban magyarok dolgoznak a gyárban, hanem külföldi vendégmunkások, annak ellenére, hogy a homárjobboldal feje az átadón a munkahelyteremtésre hivatkozott.

Hát basszák meg! Ezekben a gyárakban savval, toxikus vegyületekkel, az egészségre káros anyagokkal dolgoznak emberek. Az külön durva, hogy micsoda brutális vízigénye van a gyártásnak, miközben a klímaválságnak köszönhetően vízből is egyre kevesebb áll rendelkezésre az országban. Tavaly nyáron több folyó, tó és víztároló száradt ki az aszályban. Vajon Orbán miért nem a családját és a klientúráját küldi ide keccsölni? A Samsung ugyan nem kínai, hanem dél-koreai gyár, de ott is az önös érdekek és a korrupció volt a fő csapásvonal. Értem, hogy a rombolás mindenek felett, hogy a hatalom mindenek felett, de országot, annak javait, természeti erőforrásait talán nem kellene hidegvérrel ledózerolni.

De úgy tűnik, ez amolyan diktátor szokás, Bolsonaro bukott brazil elnök is lelkesen irtotta hazája őserdeit és tette azokat területeket sivataggá. Hajrá, érdemes követni a példáját a regnáló felcsúti hatalomnak is. Még biztosan van olyan része az országnak, amit nem loptak el, vagy nem tettetek tönkre végérvényesen az utókor számára. Azt mondjuk pont nem értem, hogy ha ekkor pénzeket szakít az állam ezeken a beruházásokon, akkor hogy vagyunk eladósodva, miért kullogunk éppen a sor végén a gyalázatos gazdasági mutatóink tekintetében egy rakás nemzetközi összehasonlításban? Ha itt minden annyira fasza és egyedülálló és irigylésre méltó, akkor miért lóg ki a valagunk a gatyából? Akkor miért nálunk a legdrágább az üzemanyag az egész régióban, akkor miért a mi fizetőeszközünk az egyik legsérülékenyebb, akkor miért nálunk a legmagasabb az infláció egész Európában? Nem tudom felfogni, hogy azt a pénzt és energiát, ami ezekre a halálüzemekre megy el, miért nem lehet értelmes, innovatív és környezetbarát fejlesztésekbe fektetni? Mert akkor nem Orbán lenne a miniszterelnök az ő rendeleti kormányzásával, és nem ő dönthetne egyszemélyben emberek millióinak sorsáról, jelenről, jövőről, életről, halálról? Egy ilyen gazembert kell hatalomban tartania ennek az ájult országnak, egy ilyen elvetemült parazitát kell istenítenie a magyar népnek. Épp két napja szembesültem vele, hogy egy vasárnapi választáson megint szarrá nyernék magukat. Igen, úgy is, hogy omlik ránk a tető, minden drága és rossz vagy nincs. Fűcsomó legyek a réten, ha ezt értem. De tényleg. Mi a túró kell ahhoz, hogy ez megváltozzon, hogy az emberek észrevegyék, hogy ez az út a pusztulásba vezet? Ijesztő ennek a társadalomnak az állapota, a sötétség úgy telepedett rá az országra, mint a téli köd. 

Nincs az a botrány, nincs az a tragikus fejlemény, ami gondolkodásra bírná az embereket, és a pártállam hatalmát megrengetné. Mindent megmagyaráznak, mindent el-  és széthazudnak, mindent ellopnak, és ez még tetszik is a nép egy jelentős részének. 13 éve szipolyozza és erőszakolja az országot Orbán és rezsimje. Szisztematikusan gyűri maga alá az intézményeket, civileket, rabolja az ország javait. Megteheti, mert nemhogy ez kiverné a biztosítékot, hanem minden egyes trollkodásával erősebbé válik a hatalma, és erősödik a személyi kultusza. Megértünk a pusztulásra, megérdemeljük a sorsunkat.

Amikor az utolsó fa is kipusztult, az utolsó folyót is megmérgeztük, és az utolsó halat is kifogtuk, csak akkor jövünk rá, hogy nem tudjuk megenni a pénzt. (krí indián közmondásként idézi: Jo Bowlby – Az élet kézikönyve)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.