Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha a NER valamire szemet vet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Dharma Ló Menedék Alapítványnál járt ismételten a 24.hu. A portál már korábban is foglalkozott azzal a Balaton melletti menhellyel, amely az országban egyedülálló módon a nagytestű állatok mentésével is foglalkozik. Lovak, tehenek, birkák, szarvasmarhák kapnak egy lehetőséget itt az életre, amelyet sehol máshol nem tudnának biztosítani a számukra. Az ember azt gondolná, hogy vannak állami intézmények, amelyek foglalkoznak az ilyen állatok ellátásával, de mint az az interjúból is kiderül, konkrétan az állam is ide küldte az elmúlt öt évben azokat az állatokat, amelyekkel nem tudott már mit kezdeni.

Persze ez nem is annyira meglepő egy olyan országban, amelynek ugyan van állatvédelmi törvénye, de azt betartani sem képes. Gond nélkül kínozhatnak hát így állatokat az ország minden területén, és még ha esetleg valakit fel is jelentenek állatkínzás miatt, és még bizonyíték is van annak elkövetésére, többnyire semmiféle valódi büntetést sem szabnak ki a hazai bíróságok ezekre a bűnözőkre. Pedig aki állatokat képes szánt szándékkal kínozni, az embernek is nehezen nevezhető, mégis valamiért hagyja az állam, hogy a társadalom részei lehessenek ezek az emberek. De itt nem feltétlenül szándékos állatkínzásról van szó, a fenti menhelyhez sok olyan állat érkezik, akikkel a tulajdonosaik nem tudnak mit kezdeni, viszont azt sem szeretnék, ha levágnák őket.

Pont az ilyen esetekre kellene, hogy legyen olyan kidolgozott rendszer, amely el tudja helyezni ezeket az állatokat az ország különböző pontjain, de mint kiderült, ilyen egyszerűen nem létezik idehaza. Éppen ezért lenne borzasztóan fontos, hogy ha már valaki létrehozott egy ilyen helyet – teszem hozzá, a saját pénzéből -, akkor azt az állam támogassa minden létező eszközzel. Táplálék biztosítása, pályázati források és egyéb segítségek is fontosak számukra, hiszen nem pár forint az, hogy akár több száz nagytestű állatot ellásson valaki, pláne úgy, hogy – mint kiderült – ezt azóta is a saját zsebükből finanszírozzák a menhely működtetői.

De nem elég, hogy az állam ígérget, viszont nem segít, de emellé még a hely vezetőjének az ellen is küzdenie kell, hogy valaki meglátta a lehetőséget a telekben – ne feledjük el, egy Balaton melletti település több hektáros, ma már rendberakott területe ez -, ezért megpróbálja azt megkaparintani. És ne gondolja senki, hogy a potenciális vevő folytatni szeretné az állatvédelmi tevékenységet, dehogy, vélhetően felhúzat ott egy hotelt, esetleg úszómedencés nyaralót épített magának és családjának, az állatok pedig oldják meg a saját gondjukat. Ez persze azt jelenti, hogy jobb híján el fogják altatni ezeket az állatokat, akikről a menhely két vezetője évek óta gondoskodik, és ma már elmondható, hogy a szívükhöz nőttek.

Sajnálatos módon a kormányközeli figurák mindenféle erkölcs vagy egyszerű emberi jóérzés nélkül kívánnak megkaparintani olyan területeket, amelyekből pénzt remélnek. Az állam pedig jól láthatóan ez ellen nem is kíván küzdeni, hagyják inkább, sőt konkrétan tesznek azért, hogy ez az alapítvány már ne húzza sokáig, ezzel pedig állatok százainak sorsát pecsételik meg. Mindegy is, hogy egyébként a közösség tagjai ez ellen felszólalnak, hogy olyan pénzeket fizetnek be, amivel legalább ideig-óráig megoldható a fennálló probléma, végső soron ha a NER valamelyik tagja, vagy tagjának barátja meg akar szerezni egy értékes földterületet, akkor meg is fogja szerezni. Ez így működik ebben az országban, és nem is fog megváltozni egészen addig, ameddig Orbán Viktornak hívják az ország miniszterelnökét.

Lehet, hogy itt „csak” egy konkrét esetről van szó, de hány és hány ilyen és ehhez hasonló ügyről lehet beszámolni az elmúlt évekből? Én magam is ismerek olyat, akinek a tisztességesen felépített családi vállalkozását vették el azért, mert valamelyik kormányközeli figurának az megtetszett. Sikerült felállniuk a padlóról és a korábbihoz hasonló vállalkozást tudtak létrehozni újra, de ezek után vajon hogy érezhetik valaha is biztonságban magukat? Soha nem fogják már úgy vezetni azt a céget, hogy ne gondolnának bele abba, hogy talán még heteik, hónapjaik vannak hátra, hiszen ha az is megtetszik valakinek, akkor búcsút mondhatnak az újonnan felépített vállalkozásuknak. Ez a kormány egy rablókormány, amely ha vérszemet kap, akkor senki és semmi sem tudja megállítani, ezért csak reménykedhet a Dharma Ló Menedék Alapítvány vezetősége, hogy a NER lemond a területről és hagyják, hogy továbbra is bajbajutott állatok százainak adhassanak otthont.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.