Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ember, most jöttem 1222-ből!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hú, bazdmeg! Aranybulla, az. Meg a faszom. Kálmán megint nagyot ment (több nap után sem sikerült kihevernem), és ahogy hallom, még csak most fog igazán vágtatni a közpénzekkel megrakott középkori harci szekéren egészen az 1848-as szabadságharcig. Meg sem áll addig. Ember, most jöttem 1222-ből!

Hagyjál már a faszságaiddal, de tényleg! Valóban ez a magyar filmgyártás betlehemi csillaga, aki mutatja az irányt? Hogy merre kell menni, és hogyan kell értelmezni a filmkészítést NER-módra? Ez. A képlet egyébként rohadt egyszerű: kerüljön eszméletlenül sokba, és ezzel arányosan legyen ultra nagy fos. Ez a 6 részes silány önmegvalósítás szó szerint az lett, bár eredetileg négyről hadovált korábban a köztévén sugárzott propagandaműsorban erről a közpénzből finanszírozott megaprodukcióról a mi Tarantinónk. Sajnálom, de nem tudok másképp fogalmazni, és nem is akarok: Rákay saját magát szopta fel és alélt el  a saját művétől olyan ünnepi átszellemüléssel, mintha legalábbis a Ben Hur remake-jét forgatta volna le Budakeszin és Érden. Egyébként aki ismeri Kálmán Philip munkásságát, az valószínűleg eleve fenntartásokkal kezeli az ő számmisztikáját, mert köztudottan szeret a fellegekben járni, főleg akkor, amikor a saját ideológiai és politikai nézeteit kell áruba bocsátania az egytől a két millióig terjedő skálán. Hogyan is tudnánk feledni, hogy szerinte minimum 2 millióan voltak Orbán emlékezetes nagygyűlésén anno a Kossuth téren, de hol van az már, hagyjuk is.

A NER azóta már elfoglalta Budát, visszaállította a vármegyéket, és ispánokat nevezett ki az élükre. Valahogy úgy, ahogy II. András uralkodása idején is volt. 1222 könnyű évszám, még az intellektuálisan legalultápláltabb rajongó is sejti talán, hogy nagyjából mi történt akkoriban, azt már kevésbé, hogy az a bizonyos törvény, az Aranybulla konkrétan mit tartalmazott, mit rögzített, és valójában mi volt annak a lényege azokban az időkben. De ez mind lényegtelen. A lényeg az , hogy ez 800 éve történt kereken, ezért gyorsan el kellett rá égetni 1 milliárd forintnyi közpénzt, és lesz belőle még film is. Atyaég. A főszereplő egyenesen a magyar Trónok Harcához hasonlította a látványvilágot és a hangulatot, ennek az információnak a birtokában néztem meg én is a Médiaklikken az egész évadot (beszarsz: évad!).

Tehát popcorn, nasi, sör, bekészültem rendesen, hogy akkor most jön a magyar virtus, minimum egy végvárak felett repkedő csodaszarvas, vagy legalábbis valami hasonló, meg véres harcok, ármánykodás, testvérgyilok, nagy szexjelenetek, délceg lovagok és kéjes hercegnők. Megnyugtatok mindenkit: ezek közül egyik sincs benne, cserébe vannak arcpirítóan óvodás szintű monológok, értékelhetetlen színészi alakítások és cirka 50 statiszta. Körülbelül olyan, mint amikor annak idején az első magyar sci-fi sorozat, a Pirx kalandjai alkotói „váratlan élményörvényt és képzuhatagot” ígértek, a nézők viszont csak a porszívójukat és a hősugárzójukat látták új szerepben. És egyáltalán nem túlzok. Bár ha Kálmánt bízták volna meg anno a Pirx népszerűsítésével, simán behazudta volna, hogy a sorozat díszletei és hangulata versenyre kelhet a Star Wars képi világával. Gratulálok! Bravó! Nyilván értem, hogy az emojikkal hülyített tábornak ezúttal is a végletekig le kellett a egyszerűsíteni a történetet, de az, hogy az egészet egy Teletabikon nevelkedett óvodás szintjére vitték, az egészen szürreális. Tinki Vinki, Lala, Po – ezekhez képest sokkal komolyabban vehető figurák szerintem, és még lovagolniuk sem kellett a díszletek között.

Apropó díszletek! Itt még a díszletek is díszletből vannak, azon csodálkozom, hogy össze tudtak szedni 10 lovagolni tudó statisztát, és nem úgy játszották el a lovas jeleneteket, mint a Monty Python legendás filmjében, a Gyalog galoppban John Cleese, aki úgy tett, mintha lovon ülne, a segédje meg egy félbevágott kókuszdióval adta alá a paták hangját. De bocsánat, hogy ezzel a klasszikussal példálózom, elnézést is kérek gyorsan a brit filmgyártás remek stábjától. Az, hogy egy 26 perces részből körülbelül 15 perc maga a cselekmény, a többi előzmény, az előző rész újra szájba rágott tartalma, a sztorit fotelben ülő történészek magyarázzák, az aktuális rész vége pedig a következő rész előzeteseiből áll, mit ne mondjak… drámaian gyenge. Színészi alakítás nulla, vágás, dramaturgia, díszlet, forgatókönyv szintén értékelhetetlen, egyvalaminek van értéke: annak az elégetett 1 milliárdnak, amibe ez a gyalázat került.

Így kell propagandát gyártani úgy, hogy az meg se próbáljon másnak tűnni. Ez a film maga a NER. Lopj el egy kisebb vagyont, döngesd a melled, hogy mekkora fantasztikus produktumot tettél le az asztalra, majd sértődj meg, ha az alkotást az értékelhetetlen kategóriába sorolják. Szerintem ez még „ZS” kategóriának is gyenge. Egy vásári bóvli, egy fröccsöntött, izzadságszagú gányolás, amelyet az a Kriskó László rendezett, akinek a nevéhez sok egyéb mellett olyan komoly alkotások fűződnek mint például a T-COM – Szúnyog reklám: ADCH Mérleg Fesztivál díja (2007), a Bagi–Nacsa-szilveszteri tv-műsor (2010), vagy a Z+ Zenemánia videóklip fesztiválon nyújtott legjobb rendezőnek járó alakítás (2000). Gondolom ez utóbbiból eredeztethető a szerelem Rákay producer úrral.

Egyébként a gigaprodukcióban azért sugallják rendesen a párhuzamot a mostani uralkodónkkal, a politikai szál evidens módon nem maradhatott el. Meg persze a kereszténység magasztalása, a mi voltunk és most is mi vagyunk Európa védőbástyája, meg az a patetikus üzenet, hogy mi voltunk, mi vagyunk az égi királyság leghűségesebb földi helytartói is egyben. Szigorúan a Vatikán után, de akkor is. És akkor nem beszéltünk arról, hogy a sztori hemzseg a történelmi tények átírásának példáitól és II. András személyiségének túlmisztifikálásától sem mentes. Egyszóval rettenet az egész. És nem azért, mert a NER hozta össze ezt nekünk gigantikus közpénzből, hanem azért, mert tényleg szakmaiatlan és rossz. Ráadásul úgy, hogy szerintem maga a téma egyébként nagyon is hálás, rengeteg potenciál rejlik benne, ennyi pénzből meg pláne. Ha ezt rábízták volna egy valóban hozzáértő filmes stábra, akkor ez szólhatott volna igazán nagyot, hiszen Etyeken van egy filmstúdió, ahol például a Borgiák vagy az Utolsó királyság című történelmi sorozatokat is forgatták. Tehát minden adott lett volna ahhoz, hogy egy magyar történelmi filmet igényesen leforgassanak, de akkor ez nem Magyarország lenne, és nem Orbán lenne a királyunk. Egyébként 10 perc alatt összedobtam egy 1:47 másodperces filmecskét a gépemen ingyen és bérmentve (döntsétek el, hogy milyen lett), de bármilyen is lett, az biztosan mellette szól, hogy nem került senkinek pénzbe. Nem indokolatlan nagyképűségből írom, de meg merem kockáztatni, hogy bár semmilyen filmes képesítésen nincs, az Aranybullánál komolyabb filmet le tudnék forgatni a telefonommal, és az utcáról összetrombitált szereplők segítségével itt Pécs lejtőin és a Mecsek erdejében. Ez pedig tragédia a javából. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.