Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


De legalább az uralkodó dinasztia karácsonyi asztalán kacsából lesz a kacsa, és nem csirkefarhátból készül az ünnepi halászlé

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt kívánok mindenkinek! Már csak egyet kell aludni, ameddig már egyet sem kell aludni, és felkerülhet az asztalra a finom, ünnepi halászlé. Akár hal nélkül is. Nem azért, mert ez a legújabb népi hóbort, hanem mert demagóg, rosszindulatú sajtóbeszámolók szerint 30 százalékkal drágább lett a hal, ez pedig egyáltalán nem fér bele mindenkinek. Úgyhogy vannak, akik most éppen elsajátítják a klasszikus karácsonyi vacsora unortodox, alternatív változatát. Gasztronómiai és karácsonyi hagyományok ide vagy oda, azt beszélik, hogy állítólag algaalappal is el lehet készíteni  a halászlét.

Ennél csak az a jobb hír, hogy jövőre az ideinél is magasabb lesz az infláció, mielőtt minden doktorminiszterelnökök parancsára alázatosan, bokát csattogtatva megfeleződne. Legalábbis ha hinni lehet Matolcsy Györgynek és az általa vezetett intézménynek – az elmúlt keserves években nyújtott teljesítménye alapján ugyan miért is ne hihetnénk? -, miután tegnap egyből nem, de kettőből sikerült belőnie a jövőre várható, mindenkinek (a fideszeseknek is, bizony) mélyen a húsába vágó élelmiszer-inflációs adatot. Először úgy volt, hogy 42 százalékot várnak 2023-ra, aztán revideáltak: bocsika, tévedtünk, hülyeséget írtunk. Valójában csak majdnem 30 (29,7) százalék lesz. Miután ez a két szám – a 42 meg a 29,7 – úgy hasonlít egymásra, mint két tojás, ember legyen a talpán, aki nem keverte volna össze őket. És ezek az emberek nem dodzsemet vezetnek, hanem jegybankot, amelynek a fizetőeszköz értékmegőrzése, nem mellesleg az infláció alacsony szinten tartása, az árak stabilitásának biztosítása lenne a kutyakötelessége. És most annak kéne örülni, hogy nem az 1985 óta mért legnagyobb, hanem csak a harmadik legnagyobb élelmiszer-infláció lesz jövőre? Annak.

Győztünk? Győztünk. Ahhoz képest győztünk, hogy onnan indultak október közepén, hogy a miniszterelnök megkérte a jegybankelnököt, valamint utasította a pénzügyminisztert, hogy a következő év végére a már októberben is combosan kétjegyű inflációt felezzék meg a picsába, vigyék le úgy, hogy egyszámjegyű legyen. Erre december 22-én a jegybankelnök azt jósolja, hogy jövőre további 42 29 százalékkal drágulnak az élelmiszerek, egyébként összességben 15-19,5 százalék közötti inflációval számolnak. Igazán jó lenne tudni, hogy ennek alapján december 21-én a kormányinfónak nevezett delíriuma során mit akart mondani, amikor a rekordinflációra, azaz „orbáni inflációra” vonatkozó kérdést úgy hárította el, hogy majd térjenek vissza erre a kérdésre, ha egyszámjegyű lesz az infláció, ami szerinte jövő év végéig bekövetkezik. Ugye nem arról van szó, hogy a miniszterelnök már megint felelőtlenül kamuzott, ahogy egyébként október közepén is kamuzott? Most akkor a miniszterelnöknek fingja nincs a gazdaság működéséről, vagy az ismeretei birtokában szándékosan nem mond igazat? A magyar miniszterelnök a Matolcsy-féle jegybank decemberi inflációs jelentése alapján egy felelőtlen politikai kalandor vagy egy gátlástalan politikai bűnöző?

Ennek az eldöntendő költői kérdésnek az analógiájára kérdezném, hogy Navracsics Tibor tegnapi, az uniós forrásokhoz való hozzáférésről lelkendező nyilatkozata alapján minek nevezhető? Ugyanis a területfejlesztés mellett a brüsszeli pénzek behajtásával megbízott miniszter úgy tudja, hogy ő és a kormánya elérte a célját, mindent megállapodást aláírtak az Európai Bizottsággal, jön az uniós pénzeső. Tekintettel arra, hogy miután hét elején aláírták a nemzeti helyreállítási tervvel kapcsolatos megállapodást, tegnap az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar operatív programokat és a Magyarországgal kötött Partnerségi Megállapodást is, ami a következő hétéves költségvetésből közel 22 milliárd eurónyi (mintegy 9000 milliárd forintnyi) támogatásra vonatkozik. Navracsics köszönte mindenkinek a támogatást, a bírálatot, sínen vagyunk, minden adott ahhoz, hogy az előleg (kb. 130 milliárd) megérkezzen, meg lehessen kezdeni a pályázatok kiírását és elindulhassanak azok a fejlesztések, amelyeket az európai uniós forrásokkal támogatni lehet. Minek nevezhető az a Navracsics Tibor, aki a megállapodás létrejöttéről szóló ömlengéséből kifelejtette a kifizetési feltételek passzust? És azok a propagandisták minek nevezhetők, akik Navracsicsot túlkiabálva azt terjesztették tegnap, hogy Brüsszel mindent aláírt, jöhetnek az uniós pénzek Magyarországra? Egyszerűen nem igaz. Vagyis úgy igaz, hogy megállapodás van (oké, hogy az EU-ban utolsóként, hónapokkal lemaradva a többi tagállamtól, igazi unortodox európai motorként, de legalább van megállapodás), lóvé viszont nincs. Mert a lóvéhoz teljesíteni kell olyan feltételeket, amelyeket a népvezér fülön járásként eufemizált ugyanakkor, amikor a nevéhez köthető inflációt bagatellizálta és próbálta lerázni magáról a felelősséget. Holott nem, senki nem kéri, hogy a fülén járjon, vagy hogy szopránul énekeljen. Annyit kéne tenni, hogy betartják a klub szabályait, például egyebek mellett biztosítják a bíróságok függetlenségét, vagy a tudományos szabadságot, és úgy viselkednek, ahogy európai jogállamokban szokás, amelyek már el is felejtették, hogy mikor írták alá ezt a bizonyos partnerségi megállapodást. Ami nekünk december végén hatalmas győzelem. Holott ha hazudunk és sumákolunk, nem lesz egy büdös vas se.

Még egyszer, zömített formában, ha már ennyire szarba sem veszi a kormány a saját választóit: a megállapodás aláírása nem jelenti azt, hogy automatikusan sok ezer milliárd forint elérhető Magyarország számára, ezzel szemben az igazság az, hogy a korrupció és a jogállam szétverése miatt a sok ezer milliárd a levegőben lóg. És addig nem is jön érdemben pénz, ameddig több tucat feltételt nem teljesít a kormány. E feltételeknek nem képezi a részét a fülön járás, ellenben részét képezi a korrupció felszámolása, az igazságügyi rendszer reformja és a jogállam számos szétbarmolt tartópillérének visszaállítása. Ami kurva nehéz lesz, ha onnan indulunk, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar éves közgyűlésén fel sem merül, hogy az egészen brutális korrupciós vádak miatt bő egy éve letartóztatásban lévő elnökét megfosszák a tisztségétől. Vagy onnan, ahol Polt Péter elsikáló, aki Farkas Flóriántól Tiborcz Istvánig egy rakás nagypályás közpénzlenyúlót és -felhalmozót futni hagyott, beül a műfenyő elé, és elszavalja, hogy az általa vezetett sóhivatal (lánykori nevén: ügyészség) idén is micsoda magas színvonalú, kiváló munkát végzett.

Persze innen nézve még inkább értelmet nyer a fülön járásról szóló hisztérikus miniszterelnöki halandzsa és az, hogy miért büdös a rezsimnek az IMF és Brüsszel pénze, hogy miért jobb a drága piaci hitel, mint az olcsó. Kicsit olyan mintha ezeknek csak a piacot megnyugtatni hivatott megállapodás híre kellett volna, amúgy leszarják, hogy lesz vagy nem lesz uniós pénz, ők úgyis féldiktatúráknak szeretik kiszolgáltatni az országot. Moszkvától Pekingig. Az országot, ahol a nem létező orvoshiány dacára lassan már minden második héten bezár egy szülészet, ahol béremelés helyett kirúgása és Mága Zoltán alamizsnajeggyel alázzák a pedagógusokat, ahol 30 milliárd forint jut a kórházak által felhalmozott adósságok konszolidációjára úgy, hogy 25 kórház egy büdös vasat nem kap az adósságai rendezésére, miközben a kormány gazdasági vérzivatar idején a gazdaságújraindítási alapból közel 20 milliárd forintot csoportosít át minden idők már így is legdrágább (atlétikai) stadionjára, amiről azt hazudta Lázár János, hogy dehogy is fog tovább drágulni.

Nos, ezeknek, akik ezt intézték nekünk, lesz hal a karácsonyi halászlében, és az uralkodó dinasztia asztalán kacsából lesz a kacsa és rácpontyból a rácponty, nem algából vagy csirkeszárnyvégből. És ha el nem bassza a fülön járó szopránénekes, akkor az angol karácsonyi pudingja kenterbe veri Elios István fonott kalácsát. És még mindig meg lehet alázni ezt a kizsigerelt országot, amely egy emberként csorgathatja a nyálát a miniszterelnök lányának pártlapban megjelent könnyesbús PR-interjújára. Mert amúgy ők magánemberek, csak olyankor teregetik előszeretettel a senkit nem érdeklő magánéletüket 13+1 pontban, amikor a szondák szerint ráncfelvarrásra szorul a korrupt országvezető emberarca. Mármint apucié, aki fejből tudja az összes Rejtő Jenő-könyv első sorát. Hát ilyen boldog karácsonyt nekünk! Nekik meg pláne.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.