Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha már pénz nincs, legalább a jobbágyok közérzetét illik javítani

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Mindjárt karácsony, szorosan utána pedig vége is lesz az évnek. Most látom Németh Szilárd közösségi oldalán, hogy csodálatos meglepetés készül. Szilveszterkor lesz különleges, ünnepi Bayer-show. A lovagkeresztes költő mellett ott lesz Németh Szilárd, Kósa Lajos és Deutsch Tamás is. Alig bírok magammal, annyira fel vagyok spannolva. Micsoda intellektuális tűzijátékra lehet számítani! Kicsit ugyan aggaszt, hogy a Fidesz szellemi magja egy helyen gyűlik össze, mert mi van, ha leveri őket az influenza? Egyből megfeleződik a tábor IQ-ja, ami nem lenne jó. Remélem, a szilveszterkor kötelező vicceskedésből nem marad ki Kósa Lajos beszámolója a Liu testvérektől követelt összesen 2-300 millió forint megtérítésétől odáig, hogy hát nem is kér semmit a Magyar Országos Korcsolya Szövetség (elnök: Kósa Lajos), pápá nekik.

Szijjártó Péter száguldó miniszter Brüsszelben még az energetikáért volt felelős (egyedül ő tiltakozott az uniós gázárszabályozás ellen, de a többiek egyszerűen megkerülték, hiába toporzékolt), onnan lendületből ugrott a repülőre, és indult is Dél-Koreába. Ha az ember olvasgatja szépen a posztokat Szijjártó oldalán, akkor hamar megtudja, hogy Dél-Korea (és általában Ázsia) nélkül sehol nem lennénk, ezzel szemben – köszönhetően a fáradhatatlan röpködéseknek – a világ elektromosautógyártásának nagyhatalma lettünk. Merthogy mindenki itt épít akkumulátorgyárat. Jajdejónekünk! Majd egyszer azért megnéznék egy statisztikát arról, hogy ez mekkora környezeti terheléssel és egészségügyi kockázattal jár. Nem véletlenül nem kapaszkodik annyira egyik ország sem ezért a lehetőségért. Igaz ugyan, hogy lehet villogni a beruházásokkal és a foglalkoztatottsági adatokkal, de én nem látom, hogy olyan nagyon jó lenne nekünk, hogy nem a hazai ipar és vállalkozások erősödnek, hanem stadionok és összeszerelőüzemek nőnek ki a földből. Biztosan bennem van a hiba.

Nagy nap lesz a mai! Ha valaki az idén nem kap ajándékot karácsonyra, esetleg kaja sem lesz az asztalon (akkor sem), annak is kedves meglepetéssel készül a miniszterek elnöke. Ma vendég lesz ő a Kormányinfón, értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol. Ebben Gulyás Gergely és Kovács Zoltán fogja segíteni. Nem is tudtam, hogy mi a túró hiányzik az életemből, de már tudom. Végre meghallgathatom, hogy győztünk, nekünk aztán nem baszott oda a gazdasági válság, amúgy pedig az elhibázott brüsszeli szankciók miatt van az a parányi kellemetlenség, ami van. Ha van. Ha nincs, akkor is. És a hazaáruló baloldal miatt nem tud a kormány bért emelni a pedagógusoknak. De majd a vezér legyűri ezt az aprócska problémát is, mert válságkezelésben világbajnok ő. Az évzáró sikerjelentésekből senki nem maradhat ki. Ha már pénz nincs, legalább a jobbágyok közérzetét illik javítani. Ha szavakkal, akkor azzal.

A kormány elkötelezett abban, hogy az egészségügy forrásai, lehetőségei bővüljenek – mondta a pénzügyminiszter az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb építészeti átadóünnepségén kedden. (MTI)

Szerintem van valahol egy külön államtikárság, amelyik azzal foglalkozik, hogy elvetemülten idióta, a lehető leghosszabb neveket adjon különféle intézményeknek. Nehogy véletlenül valaki meg tudja jegyezni. A héten a kedvencem a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet volt, de ezt most kanyarban előzte az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb. Ha még az érintett vármegyét is sikerült volna valahogy beleilleszteni az elnevezésbe, tökéletes lenne. 

Varga Mihály ígérete szerint az Európai Bizottsággal létrejött megállapodás alapján a helyreállítási és újjáépítési programban jelentős forrásokat fognak majd arra fordítani, hogy a beruházások folytatódjanak. „Ha ideérkezik, ha nem ez az uniós pénz”, nemzeti forrásból akkor is „készen állunk arra, hogy az egészségügy az őt megillető forrásokat megkapja” – mondta a miniszter.
    Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt két évben az országosan 3 millió négyzetméternyi „kórházi felület” 10 százalékát újították meg.

Szóval az uniótól várjuk a pénzt nagy erőkkel, de ha nem küldenek, az sem baj. Majd jó alaposan felújítjuk önerőből a kórházi felületeket. Ha jól számolok, olyan 20 év múlva érünk a végére ebben a tempóban, és máris lehet kezdeni elölről, mert annyi idő alatt pont lerohad, amit eddig sikerült felújítani.

Be kell látnom, hogy valóban háborús infláció van. A harcoló felek: Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György, a Jegybank elnöke. Valahogy nem nagyon sikerül megállapodniuk abban, hogy közel van a válsághoz az ország, avagy távol van, jó az irány, vagy teljesen rossz. Szintén máshogy látják az infláció várható alakulását. Varga Mihálynak a maximum 15 százalék tetszik, Matolcsy szerint lesz az 19,5 százalék is jövőre. Gondolom, ugyanarról az országról beszélnek, ugyanazokat az adatokat ismerik, valahogy mégis eléggé kuruzslás-jellege van a válságkezelésben világbajnok kormány és a Jegybank együttes működésének. Talán valamelyikük jósgömbje elromlott. Lemerült benne az elem, vagy valami. De semmi gond, hamarosan jön majd Orbán Viktor, és meg fogja mondani a tutit. Én mondjuk Varga Mihályra fogadnék, mert ha Matolcsynak lenne igaza, kevés lenne a nyugdíjemelés. Amúgy belerokkan az egész ország a hozzáértő kormányzásba, de nem érdekes. Mindenképpen győzni fog Orbán, mert ő akkor is győz, ha nem. Aztán majdcsak véget ér már ez az év, és kezdődik egy másik. Az a kár, hogy nem lehet itt hagyni ezt a sok szarságot, hurcolunk magunkkal mindent tovább.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi szokás szerint hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.