Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Maradjon szegény, függjön az államtól, legyen kiszolgáltatva a hatalomnak, és kussoljon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt, vidám vasárnapot, fényt és világosságot mindenkinek! Sötétebb már nem nagyon lehetne. Dehogynem. Akinek szívügye, hogy ki lesz ma a világbajnok (nem Szerbia), annak jó szurkolást is! Akinek ezzel szemben az a szívügye, hogy milyen országot hagy hátra a gyerekeinek, annak nemigen osztottak lapot ebben a morális pánikgombon (Sík Endre szociológus nyomán) pöffeszkedő autoriter rezsim által nyomorgatott sarkában ennek az egyre huzatosabb Kárpát-medencének.

Amely sarok ma hivatalosan is az Európai Uniós második legszegényebb országa. Ahol a mélyszegénységből kitörni és az átlag szintjéig valahogy felvergődni 7, azaz HÉT generáció munkájába, vagyis közel kétszáz évbe kerül. Ebben legalább nem vagyunk másodikok. Ez egész Európa legrosszabb, legszégyenteljesebb adata. Az OECD-országok átlaga 5, míg az európai uniós országoké 4,5. Álkeresztény önámítás helyett, advent utolsó vasárnapján, amikor az állampárt összes mindenkinek ajánlom Filippov Gábor sokkoló cikkét egy olyan országról, ahol az állami szervek a felszín kozmetikázásán, a cifra nyomorúságot toldozgató-foldozgató transzfereken túl egyáltalán nem foglalkoznak a szegénység problémájával. Tizenharmadik éve nem foglalkoznak vele.

Nyilván nem, mert ehhez szakpolitikai kormányzásra, szakpolitikákon átívelő stratégiára lenne szükség, meg kellene érteni és érdeklődést kellene mutatni az iránt, hogy a szegénység nem pusztán egy jövedelmi állapot, hanem az ember életútjának egészét meghatározó körülményrendszer, egy olyan komplex kérdéskör, amit nem lehet szociális transzfereknek is alig nevezhető, időnként hangulatjavítási okokból odavetett tízezer forintos alamizsnákkal orvosolni. (Nem mellesleg akkor sem lehetett, amikor az infláció nem volt a duplája az uniós országok átlagos inflációjának.) Milliárdos nemzeti konzultációkkal, hazug, a valóságot állandóan megerőszakoló, letagadó, meghazudtoló propagandával és a morális pánikgomb nyomogatásával pláne nem.

Miközben kiváló szakemberek komoly szakmai kutatások, statisztikai adatok, a statisztikai adatok mögött felsejlő sorsok, tények, ábrák, grafikonok alapján leírják, elmondják, lerajzolják, elszavalják, eltáncolják, hogy mi a teendő, hogyan kellene az ország jól felfogott érdekében elkötelezetten foglalkozni a szegénységből való kitörés problémájával, hogy miért bűn és önsorsrontás lemondani az eleve szegénységbe születő fiatalokról (értsd: potenciális munkavállalók, adót fizetők, 27%-os áfát fizetők, stb.), a hatalmat bitorlókat ez semennyire nem érdekli. Mert a hatalmat birtoklókat kizárólag a hatalmuk érdekli, a mindig most leeső, most megfogható, most hazatalicskázható közpénzek érdeklik, amivel olajozzák a gépezetet. Reggeltől estig a nemzeti érdekkel, a munkaalapú társadalom hamis mítoszával öblögetnek, primitív csatakiáltásokkal manipulálnak, miközben minden egyes, a szociális háló megerősítésére fordítandó adóforintot és szellemi ráfordítást, fölösleges kiadásnak tartanak. Az ország jövőjének szempontjából kulcsfontosságú befektetések számukra olyan költségek, amelyek a hatalmi érdekeikkel ellentétesek. Aki szegény, magára vessen, ő tehet róla, minek ment oda. Aki szegény, az maradjon szegény, függjön a tokától bokáig fideszes janicsárok kezén lévő államtól, legyen kiszolgáltatva a hatalomnak, és kussoljon, mert akkor ezer százalékos bizonyossággal újra meg újra azokra fog szavazni, akik azt hazudják a fülébe, hogy majd ők megvédik. Mindentől. És tényleg megvédik. A nyomorból való kitörés, a felemelkedés, a fejlődés, az önérdekérvényesítés, végső soron az emberhez méltó élet minden lehetőségétől.

A generációközi mobilitás fentről zárt csatornáinak fenntartása a Fidesz elemi érdeke, ezért fejlesztették tökélyre azt a stratégiát, hogy aki netán kidugja a fejét a iszapból, azt azonnal eltapossák. És miután a szegénységből való kitörés alapvető garanciája a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelése helyett a mindenki számára egyenlő esélyeket teremtő közoktatás lenne, a hatalom érdeke az, hogy minél silányabb állapotban legyen a közoktatás. Nem a véletlen műve, hogy egy olyan korrupt rendőr felel a közoktatásért, aki saját bevallása szerint sem ért hozzá. Ami nem lenne baj, ha olyanok vennék körül, akik értenek hozzá, értik a problémát, megoldásokat javasolnak, a korrupt rendőr meg kitapossa a gazdájából a problémák megoldásához szükséges politikai döntéseket. De semmi ilyesmiről nincs szó. Erőfitogtatás van, fenyegetés van, megfélemlítés van. És nem baj, ha holnap nem lesz senki, aki tanítana, és nem baj, ha reménytelenül félhülye és félanalfabéta lesz a következő nemzedék. Hát hiszen pont ez a végső cél.

Ennek érdekében folyamatos mellépofázás, jogászkodás, átverés van. Béremelést hazudott az olajszőkített maffiózó hírében álló rendőrminiszter,  majd rendeletileg kiszúrták a tanárok szemét egy tetszőlegesen adható, egy tollvonással visszavonható, az alapbérbe be nem épülő pótlékkal. Hogy a tanárok alapbére közben a minimálbért sem éri el, az mindegy. Még egyszer, mert még mindig nehéz feldolgozni: tehát miután a közoktatási konzultáción szarrá alázta, kigúnyolta és mindenféle rágalmakkal illette a pedagógusokat, a korrupt rendőr 10 százalékos béremelést lengetett be, amiről már estére kiderült, hogy dehogy béremelés az, szaros 10 százalékos ágazati pótlékemelésről van szó. Köszönőviszonyban nincs a tanárok által követelt 45 százalékos béremeléssel. Hogy a 23 százalékos inflációt hogy képes követni, azt hagyjuk is. Ennek ellenére a rendőrminisztérium 10%-os béremelést hazudott a közleményében, amire 67,6 milliárd forintot biztosítanak. Az egész ország valamivel több mint 143 ezer iskolai és óvodai pedagógusának 10 százalékos pótlékemelésére jut 67 milliárd forint. Csak összehasonlításképpen: tavaly Rogán 107 milliárd forintot költött kommunikációra propagandára, ami nem mellesleg kétszer annyi pénz volt, mint amennyit törvényileg kapott.

És ezzel megint körbeértünk. Ezért dagonyázunk a szarban, ezért él közel 1 millió ember mélyszegénységben és marad is ott élete végéig, ezért Magyarország az EU második legnyomorultabb országa. Mert ahogy az elején említett Sík Endre szociológus mondta, a propaganda lenyomja a valóságot, ha úgy tetszik, a kormányzati bűnbakképzés és a félelemkeltés bármikor felülírja a korgó gyomor parancsát. A kérdés úgy szólt (a Népszava által készített teljes interjút ajánlom szeretettel), hogy és meddig lesz képes lenyomni a valóságot a propaganda?

Ennél kicsit rosszabb a helyzet: úgy tűnik, hogy növekvő mértékben képes lenyomni. Az, ami nálunk zajlik, valóban hungarikum. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy lenne benne bármi olyan elem, amit ne találtak volna ki már valahol a világban, hanem azt, hogy így összerakva, ennyi pénzt beleölve, ennyire profi módon működtetve, ilyen hosszú ideig fenntartva máshol nem épült ki hasonló típusú hatalmi berendezkedés. Hozzátartozik ehhez, hogy az állami etatizmus próbál megölni mindenfajta önálló mozgást, annak érdekében, hogy minél inkább monolit struktúra alakuljon ki. A cél az, hogy mindenki függésbe kerüljön az államtól. A jelek szerint a rendszer nem egyszerűen csak kialakult Magyarországon, nem egyszerűen csak fennmarad, hanem egyre inkább hegemón helyzetbe kerül. (…) létrejött egy nagy tehetetlenségi erővel bíró, jól mozgósítható, azonos módon nem gondolkodó, hanem ösztönösen „helyesen” viselkedő tömeg, amit most már könnyű egyben tartani.

Bizony, már azt a bizonyos morális pánikgombot sem kell nyomogatni, magától is tudja, hogy merre van az arra. A jövő félanalfabéta, kiszolgáltatott generáció a Fidesz örök uralmának biztosítéka. A hithű, ámde nem örökéletű fideszes nyugdíjasok helyére kell az utánpótlás.  Nem a nyomorból való kitörést, a versenyképes tudást biztosító oktatási rendszer kell az országnak, hanem az állampártnak kell a hatalmát biztosítani képes jövő generáció, amelyik még annyira sem képes az önálló gondolkodásra, mint az elődei. Akinek szerencséje van, úgy megy el, hogy hátra se néz. Akinek nincs, az vagy ellenáll és belefárad, vagy elfordítja a fejét és megúszásra játszik, a zöm pedig idomul és zabálja rendületlenül a tudatmódosító hülyepropagandát. Közben a király maholnap felteszi a fejére a koronát, az ország meg fehér helyett egy rohadt sötét folt lesz Európa térképén. Vagy még az se.

Hadházy azt írta tegnap, hogy egy korrupt rendőr nemcsak a tanároknak és a diákoknak, hanem az egész országnak küldött hadüzenetet. Ha nem vesszük fel a kesztyűt, megérdemlünk mindent. Nyugi, nem vesszük fel a kesztyűt. Teljesen érdektelenek azok a felmérések, amelyek szerint még a fideszesek többségének sem tetszik, hogy kirúgták a tanárokat, még a fideszesek majdnem 80%-a szerint is a jelenleginél magasabb fizetést érdemelnének a tanárok. Hogyne. Nem tetszik nekik/egyetértenek a béremeléssel, de valójában magasról tesznek az egészre. A hitük, a vakhitük a tét. Azt nem adják oda semmiért. De legalább a zene elég jó.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.