Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egy mérsékelten jópofa viccnek elment volna, de ő egyáltalán nem viccelt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

És akkor két nap után próbáljunk kultúrmosolyt erőltetni a hisztérikus röhögés helyére, és dolgozzuk fel, ha tudjuk. Tényleg képes volt komoly pofával előadni, kapaszkodik is bele rendületlenül, három Facebook-posztot is szentelt ennek a kérdésnek, mert a kormányzati korrupció miatt visszatartott milliárdokba nemigen kapaszkodhat:

Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat itt Brüsszelben!

Tényleg? Nem mondod. De mondod, bazdmg. Van az arcodon olyan vastagságú rinocérosz bőr, hogy simán ráfér ez a duma is, nem? De. Tehát Orbán, aki miatt jelenleg azért nem kapunk egy vasat sem az Európai Uniótól, mert mellúszásban közlekednek – nem, nem a brüsszeli mocsárban – a hazai feszített víztükrű, korrupcióval teletöltött medencében az elvtársak, csapolni akar. Csodálatos.

Az az ember, akinek lassan fütyülve és tapsolva kell járkálnia Brüsszelben, hogy tudják, merre van, nehogy véletlenül eltegyen valamit még ott is, most előadja ártatlan őzikeszemekkel, hogy korrupció van, és azonnal cselekedni kell. Mert persze hogy baloldali politikus érintett a botrányban, amiről egyelőre azt lehet tudni, hogy több rendőrségi razzia helyszínén, többek között a tisztségeitől időközben megfosztott, Eva Kaili lakásán, mintegy másfél millió euró készpénzt találtak. Pont. Ha átszámolom erős magyar forintra, akkor ez nagyvonalú számítás szerint mintegy 600 millió forintnak felel meg, ami – tegyük a szívünkre a kezünket – nem egy akkora tétel, amiért Mészáros Lőrinc szeme megrebben. Félreértés ne essék: minden egyes euró ellopása bűncselekmény, és egyáltalán nem szeretném bagatellizálni az esetet. De ha már Európa világbajnok korrupt oligarcha-miniszterelnöke ilyen komolyan aggódik a brüsszeli korrupció miatt, szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy csak a Völner-Schadl-ügyben majdnem 900 millió forintot tett zsebre a végrehajtó úr, miközben mintegy 80 millió forinttal kente meg Völner Pált, mint a vajas kenyeret, a hálózat olajozott működésének finanszírozása érdekében.

És persze, hogy erre mondhatja a guruló baloldali dollárokkal kábított populáció, hogy na látják, itt is van következménye a korrupciónak. Igen. Csakhogy ez nagyjából az egyetlen ekkora horderejű korrupciós eset, ahol egyáltalán érdemben nyomozni kezdetek az ügyben a magyar hatóságok. Mondjuk, hogy mi lesz a fene nagy nyomozás vége, azt nem tudni, de szerintem a büntetés aligha lesz egyenesen arányos az ellopott adóforintokkal és az egyéb okozott kárral. Különösen ha abból indulok ki, hogy Simonka György, a Fidesz volt országgyűlési képviselője, aki ellen jelenleg is zajlik egy per milliárdos nagyságrendű költségvetési csalás miatt nemrég alpolgármester lett Pusztaottlakán.

Ezzel szemben tudnék mondani nem kevés olyan ügyet, ami úgy bűzlik a korrupciótól, hogy valószínűleg még a fideszes prominensek is csak befogott orral tudják elviselni a szagát. Kezdve Farkas Flórián nemrég bűncselekmény hiányában lezárt ügyétől, vagyis a Híd a munka világába elnevezésű projekt keretében eltűnt 1,6 milliárd forintnyi közpénz szőnyeg alá seprésétől egészen a kedves vezető kedves vejének Elios-botrányáig oda és vissza, amely milliárdokkal károsította meg az európai adófizetőket, majd amikor emiatt büntetést rótt ki a gonosz Brüsszel, akkor nagyvonalúan a magyar adófizetők pénzéből fizették ki a büntetést.

De itt, az illatos lótuszvirágok és bimbózó tavirózsák türkizkék tavában szerencsére nyoma sincs a gusztustalan korrupciónak. Itt, ahol a külügyminiszter egy közpénzből milliárdos oligarcha jachtján tivornyázik, és miután lebukik egy oknyomozó fotósnak köszönhetően, azt bírja mondani, hogy ez a világ legtermészetesebb dolga, és magánügy. Itt, ahol a miniszterelnök luxusoligarchák magángépeivel röpködése vagy a honvédségi nem kormánygépek magáncélokra használata teljesen rendben van. És hol van már ezekhez képest Kósa Lajos és a csengeri örökösnő románca, vagy Rogán Bűnöző Antal helikopterezése. És ki tudja mit vitt magával a sírba a jó öreg Andy Vajna, aki szintén a mutyizás koronázatlan királya volt, arról nem is beszélve, hogy Simicska Lajos mi mindenről tudna mesélni, ha elég bátor lenne hozzá. De ő csak akkor volt bátor, amikor váratlan elborulásában azt hitte, hogy labdába rúghat, ha szembefordul a keresztapával. Amikor elmesélte, hogy a kollégiumi haverja felvetette neki, hogy meg akarja vásárolni az RTL Klubot, amit aztán meg tud szüntetni. Még azt megkérdezte tőle – így mesélte a Lajos a G-nap körül -, hogy szerinte mennyibe kerülne a csatorna, Lajos pedig 100 milliárd forintra saccolta az összeget, mire állítása szerint Orbán erre azt mondta: Nem baj, megveszi majd nekem a Roszatom. Most, hogy a brüsszeli korrupciós mocsár lecsapolása szóba került, áldott szerencsénk, hogy ez sem merítette ki a korrupció tankönyvi definícióját.

A lista olyannyira végtelen, hogy inkább bele se kezdek, de ez lett volna az a pont, amikor egy korrupt, de valamennyire okos ember inkább hallgat. De nem, a felcsúti küldetéstudat ebbe is beleállt. Nyilván lehet majd parittyaként, hivatkozási alapként használni ezt a tájékozatlan, ostoba fülek számára jól hangzó lózungot, valahányszor korrupt tolvajnak meri nevezni bárki az egész udvartartásából és családjából milliárdost faragó magyar miniszterelnököt. Mert a brüsszeliek nem lopnak? Akkor nehogy már ők mondják meg, mi a korrupció. Ez lesz majd a mantra. Már most ez a mantra. Olyan mint a miért, ha Gyurcsány lenne, jobb lenne?

Ami engem illet, üzenném a nagy mocsárcsapoló templomos lovagnak, hogy ha annyira ki akarja gyomlálni Brüsszel korrupciós kertecskéjét, kezdje rögtön a saját pereputtyával, akikkel közösen szisztematikusan lopkodják a közvagyont. Kezdje velük, ha azt akarja, hogy ne röhögjék ki. De ha ez nincs ínyére a fenséges uraságnak, akkor még mindig ott van az Európai Ügyészség nevű szervezet, amihez elég nyilvánvaló okokból nem akar csatlakozni a mi fényes tekintetű lókupecünk, pedig ez is sokat emelne a brüsszeli korrupció fölötti szemforgatás hitelességén. Az úgy helyes, hogy először mindenki a saját háza táján kezdje el a sepregetést, és csak utána gúnyolódjon. Jelen esetben csak utána álljon neki azt az intézményt fikázni, amelyik éppen azért fagyasztotta be a Magyarországnak járó pénzek folyósítását, mert őfensége olyan korrupt és átláthatatlan módon tünteti el az európai adófizetők pénzét, hogy az még a Holdról is látszik.

Egy mérsékelten jópofa, év végi viccnek talán még jó is lett volna, csak az a baj, hogy ezt ő nem önkritikus poénnak szánta, hanem véresen komolyan belemondta a kamerába. Javaslom, hogy miután kimeccsezte magát ott abban az országban, amelyik konkrétan érintett ebben a botrányban – és tudtommal Szijjártó éppen ezekkel áll neki most seftelni, miközben mindkettő a mi pénzünkön repked fel és alá a kontinens és Katar között -, hogy keresse fel nyugodtan kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ha gondolja, viheti magával Szijjártót is, aki még mindig nem számolt el a 20 ezer flipper lélegeztetőgéppel, amit csilliárdokért megvett, és amit eltüntettek a szemünk elől azzal a céggel együtt, amelyik 15 milliárd extraprofit realizált ezen a mesés üzleten. És akkor a kínai vakcinákról már ne is beszéljünk.

Úgyhogy Viktorka, szerintem ha eddig nem sikerült, most kéne csendben maradni. Amit most előadtál a rajongóidnak, kurva kínosra sikerült. Pont a te arcodból – ami lassan akkora, hogy nem fog beférni a szolgálati kisbuszba – a korrupció elleni fellépés a közröhej kategóriája. Még hogy ideje lecsapolni a mocsarat. Beszarás a csávó, de tényleg. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.