Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A magyar társadalom termelte ki ezeket az embereket

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A gondolatmenet folytatása úgy szól, hogy az ellenzék immár nem is tehet erről, a Fidesz hozott létre olyan közéleti helyzetet, amelyben nem lehetséges a sikeres ellenzéki politizálás. Kétségtelen, állítják a fent nevezettek, hogy a magyar ellenzék katasztrofálisan rosszul teljesít, de akkor sem győzhetne, ha tehetséges politikusok vezetnék, a Fidesz-kormányt csak a külső erők dönthetik meg.

Ez az állítás egyszerre menti fel az ellenzéket és rágalmazza a polgári pártokat. Azt sugallja, hogy noha a jogi keretek megvannak, a gyakorlatban megszűntek a demokratikus verseny lehetőségei. Ezzel egyúttal föl is menti az ellenzéket annak a kötelezettsége alól, hogy a közpénzekből folyósított jövedelméért tisztességesen megdolgozzon, a kormánynak és a kormányzásnak szakszerű ellenőre legyen, a választóknak vonzó alternatívát mutasson föl. (Részlet Bencsik Gábor Tehetségtelenek című remekművéből via Demokrata) 

Azt az elején le kell szögezni, hogy a hazai ellenzék valóban romokban van és egy-két kivételtől eltekintve a többség nem képes sehova nem vezető szerepjátéknál többre. De aki azt gondolja, hogy ennek az oka kizárólag magában az ellenzékben keresendő, az véleményem szerint téved, hiszen egyrészről a társadalom, másrészről pedig a kormány elmúlt 12 éve meghozott döntései is kellettek ahhoz, hogy ide jussunk. Az őszödi beszéddel kezdődött minden, amelyet követően lényegében az egyetlen épkézláb ellenzéki párt – noha akkor még ők voltak kormányon – is megsemmisült. Gyurcsány Ferenc megbukott, vele pedig az MSZP lényegében megszűnt létezni. Ezzel elérte a Fidesz, hogy nem maradt egyetlen valódi ellenfele sem a választásokon, hiszen számtalan törpepárt szállt velük szembe négyévente, amelyek nem győzhették le a Fideszt.

Aztán ment a könyörgés éveken keresztül, hogy fogjanak össze az ellenzéki pártok, úgy legyőzhető a Fidesz, ehhez képest az idei eredmények azt mutatják, hogy ez sem kell az embereknek. Sőt, ez még annyira sem kell. A magyar társadalom egy nagyon jelentős része boldog azzal, amit Orbán felkínál, és nem akar más kormányt ennek az országnak az élén látni. Mi termeltük ki ezeket a tolvajokat, akik a tisztelt házban, a Karmelitában és egyéb helyeken szabadon garázdálkodhatnak ma. Nekünk nem volt igényünk jobb politikusokra, sem olyan pártokra, melyek képesek értelmes programokkal előállni. A társadalom egy jó részének elég volt a Fidesz gyermeteg ígérete, és nem is vágyott többre. Ők nem akartak háborúba vonulni – noha erre ellenzéki győzelem esetén sem lett volna példa, de ez őket sajnos nem érdekelte –, és azt sem akarták, hogy a gaz migránsok átműttessék az óvodás gyermekeinket.

A propaganda megtette a hatását, a társadalom tájékozatlanabb része pedig bekajálta az átlátszó hazugságokat, és újabb négy évet adott Orbánéknak. Az más kérdés persze, hogy azóta mi történt, hiszen az ország elképesztő válságba sodródott, és sokan azt gondolhatnánk, hogy ha valamikor, hát most megrendülhet az emberek pártba vetett hite. Aki viszont így gondolkodik, az szerintem téved, hiszen más és más az emberek megítélése attól függően, hogy melyik párttal szimpatizálnak. Egy fideszes sokszor ugyan látja a problémákat, mégsem tartja olyan fontosnak azokat, hogy emiatt esetleg felelősségre vonja a kormányon lévő, általa nagyra tartott pártot. Orbán egyszerűen mint egy szent ember vezeti ezt az országot, és tegyen bármit is, azért nem ő a felelős.

Véleményem szerint jelenleg bárki is érkezne az ellenzéki térfélre, esélye sem lenne Orbánnal szemben, hiszen elérte a felcsúti, hogy akkor is őt támogassák, amikor jól láthatóan ő tehető felelőssé a most kialakult helyzetért. A magyar társadalomnak nem szakpolitikus, pláne nem szakértői kormány kell, hanem egy uralkodó, aki dönt helyettük. Mi nem akarunk társadalmi párbeszédet lefolytatni, mi nem akarunk vitázni, mi azt akarjuk, hogy helyettünk döntsenek, hiszen az mégis csak könnyebb, mint hogy esetlegesen rossz döntést hozzunk. Az ugyan igaz, hogy ez lenne a demokrácia, de mivel Magyarország lényegében soha nem tanulta meg, hogy miként is működik ez, ezért soha nem is igényelte igazán. A demokrácia egy olyan nyugati elferdülés, amivel nekünk soha nem kellett foglalkoznunk, hiszen idehaza nem mi döntünk, hanem Orbán Viktor, akit 3 millió magyar választott az ország élére.

Hogy lehetne jobb az ellenzéki politizálás? Lehetne bizony, de sokan alkut kötöttek az állampárttal és a magas fizetésükért cserébe nem igazán hajlandóak tenni semmit sem. Néha vannak próbálkozások, néha kétségbeejtően gyermeteg próbálkozások, de az elmondható, hogy a választások óta semmi érdemlegeset nem tett az ellenzék. Hadházynak – mint ahogy ez igaz volt rá korábban is – most is vannak jó ötletei, de ezzel jól láthatóan sokszor egyedül marad, mert egyesek még mindig látnak lehetőséget abban, hogy a Parlamentben politizáljanak. Az ellenzéki térfélről most nem tudnék egyetlen vezetői képességekkel megáldott embert sem mondani, és lehet, hogy sokan mások is így vannak ezzel. Ami azért is óriási probléma, mert a magyarok egy emberre,  nem pedig egy pártra szoktak szavazni.

Az az igazság, hogy nem Fidesz van, hanem Orbán Viktor, ezért LMP, Momentum és DK sincs sokak számára. Az ellenzéki térfélen vélhetően továbbra is Gyurcsány Ferenc a leginkább támogatott – és ezzel egy időben leginkább gyűlölt – politikus, miközben Márky-Zay Péter lényegében eltűnik szépen-lassan a süllyesztőben. Talán Karácsony Gergely az egyetlen olyan ellenzéki politikus, aki ma is komoly népszerűségnek örvend és a választásokat is megnyerheti a fővárosban. Ő viszont párthoz lényegében nem köthető, tehát tőle csodát várni nem lehet. Ennek az országnak szakpolitikusokra lenne szüksége, de helyette inkább a parlamentben rikácsoló, a fizetésükért inkább kevésbé, mint többé megdolgozó képviselőket kap. De ennek a helyzetnek a létrejötte miatt csak őket vagy csak a kormánypártot vádolni hiba lenne, ehhez sajnos több millió magyar kellett, akik egységesen döntöttek arról, hogy ez nekik teljesen megfelel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.