Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A hatalomnak nem érdeke a korrupció üldözése, hiszen az egész rendszer erre épült

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Integritás Hatóságnak nagyon széles jogköre van, és ezzel fog is élni – mondta el a nemrég felállt testület elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Biró Ferenc kijelentette, a nyomozati cselekményekig bármit meg tudnak csinálni, sőt, tehetnek felülvizsgálati indítványokat is, megállíthatnak közbeszerzéseket, előírhatnak bizonyos eljárásokat, megmondhatják, hogy bizonyos kiírók milyen típusú szerződéseket kössenek. A hatóságnak kockázatelemzést is kell végeznie, s ha olyan tranzakciókat, ügyleteket lát a piacon, amelyek esetében erre szükség lehet, saját hatókörében is eljárhat.

Előírhatnak, tehetnek, megmondhatják, eljárhatnak. Ezek csak szavak, méghozzá feltételes módú igék, amelyek elég jól tükrözik azt, hogy mit tehet az Integritás Hatóság, amelyet az EU nyomására hozott létre a magyar kormány. Az én véleményem szerint az égvilágon semmit nem fog tenni. Feladata csupán az, hogy elhitesse a brüsszeli vezetőkkel, hogy Orbán próbálkozik és tenni fog azért, hogy ne lopjanak el még több pénzt a haverjai. Ameddig Polt Péternek hívják a legfőbb ügyészt, addig teljesen mindegy, hogy kik bohóckodnak más intézményekben, hiszen még ha akarnának sem tudnának érdemben semmit elérni. Orbán bebetonozta a hatalmát az elmúlt években azzal, hogy lényegében megszüntette a fékek és ellensúlyok rendszerét. Nincs az a hivatal, amely érdemben vizsgálná a kormánypárti visszaéléseket. Sem a rendőrség, sem pedig más nyomozó hatóságok nem közelíthetik meg Orbánt és haverjait, akik egyszerűen érinthetetlenek.

Persze kétlem, hogy Biró Ferenc ne lenne pontosan tisztában azzal, hogy őt csak bábnak választották meg, hiszen vélhetően már azelőtt közölték ezt vele, mielőtt megkapta volna a lehetőséget arra, hogy vezesse ezt a hatóságot. Elvégre már a jelentkezése kapcsán jól látható, hogy milyen komolyan vette a kormány a jelentkezőket. Biró elmondta, egy este alatt írta meg a pályázatát, és őt egy nagyon transzparens folyamat részeként választották meg vezetőnek, a munkatársait pedig úgy jellemezte, elit alakulat, a szakmájuk krémjét alkotják. Lehet, hogy egy este alatt meg lehet írni egy jó esszét vagy egy iskolai dolgozatot, de hogy egy korrupciót elviekben üldöző hivatal pályázatára nem egyetlen éjszaka alatt kellene felkészülni, az egészen biztos. Ebből is látszik az, hogy mennyire professzionális eljárás alá vetették a szereplőket, akiket Biró elit alakulatnak, a szakmájuk krémjének nevez.

Nem állítom, hogy nem ülnek valódi szakemberek az igazgatóságban, de aki egy pillanatig is azt gondolja, hogy ez a hatóság valódi, korrupcióellenes munkát végezhet majd, az óriásit téved. Orbán egész rendszere a korrupcióra épült, ezért még ha szeretné is – de mégis miért szeretné ezt? -, akkor sem tudná egyik pillanatról a másikra csak úgy megszüntetni a hatalma alappillérének számító korrupciót. A NER lényegében az ellopott pénzekre épül, a haverok azért tartanak ki Orbán mellett minden körülmények között, mert milliárdos megbízásokat kapnak. Autópálya-felújítás, stadionok, templomok, közterek létrehozása és még sorolhatnánk. A gond csak az, hogy az ellopható uniós pénzek nem nagyon akarnak érkezni, a NER tagjai pedig vélhetően egyre elégedetlenebbek a helyzettel, hiszen lehet, hogy nincs miből megtankolni a luxusjachtokat és repülőket, ha ez a helyzet még sokáig eltart.

Nekik most nyugalomra van szükségük, nem pedig arra, hogy egy hatóság még azt is vizsgálja, hogy a beadott pályázatuk törvényes-e, vagy sem. Persze vélhetően törvényes, mivel előre lezsírozták a kiíróval, hogy mire van szükség a pályázat elnyeréséhez, ezért ez a nagyszerű hatóság sajnálatos módon majd nem tud bűncselekményt megállapítani. De mint kiderült, már több bejelentést is kaptak, amelyeket most aztán nagyon ki fognak vizsgálni. Ezek között van például a Farkas Flórián nevéhez és aláírásaihoz fűződő milliárdos költségvetési csalás-gyanús ügy, amelyben pont nemrégiben szüntette meg a nyomozást a NAV, mivel sajnálatos módon nem találtak bizonyítékokat. Úgy persze nehéz bármit is találni, ha vélhetően nem is kutakodik, de a független fideszes állami hatóságok nyilván jobban tudják, hogy mit tehetnek és mit nem. Gond egy szál se, itt az Integritás Hatóság, amely most majd beleveti magát a munkába és gyorsan leleplezi Farkas Flóriánt.

A riporter kérdésére Biró közölte, a Farkas Flórián nevével fémjelzett szövetkezethez köthető büntetőügyben – amelyben hét év nyomozás után a minap bizonyítottság hiányában megszüntették a büntetőeljárást – is kaptak bejelentést. El is járnak az ügyben, meg fogják keresni az ügyészséget, és az iratok megtekintése után tudnak majd véleményt kialakítani.

Jaj de jó lesz, pont erre volt nekünk most szükségünk, a hatóság igazgatója majd szépen elkéri a papírokat az ügyészségtől és szépen megvizsgálja az ügyet. Meg is lesz oldva a történet hamarosan, Polt Péter pedig majd biztosan továbbítja az ügyet a bíróság felé, ezzel elismerve, hogy az ügyészség nem megfelelő munkát végzett és egy olyan ember ellen szüntette meg a nyomozást, aki bizonyíthatóan milliárdos csalásban érintett. Tudom, hogy Biró Ferencnek valódi szakmai tapasztalata van és akár valódi munkát is el tudna végezni a hatóság élén, de nem akarom elhinni, hogy ő komolyan azt hiszi, hogy meg fogják engedni neki, hogy olyanokat juttasson akár a bíróságra, akik kedvesek Orbánnak és hatalmának. Ennyire nem lehet naiv senki. (Hadházy Ákos legalább ezúttal sem az.)

Ehhez ugyanis az kellene, hogy az ember elhiggye azt, hogy eddig Rogán, Lázár, Szijjártó vagy Mészáros ügyleteivel kapcsolatban csak azért nem indult nyomozás, mert a hatóságok nem a megfelelő munkavégzés közben hibákat követtek el. Noha hibák nyilvánvalóan lehettek, de az nem annyira reális, hogy csupán fontos politikusok és üzletemberek ügyében nem találnak soha semmit, miközben nem kormánypártokhoz köthető személyek esetében nincs gond a nyomozóhatóságok munkájával. Ez csupán egy kirakatpozíció, amely semmiféle változást nem fog elhozni még akkor sem, ha esetlege Biró valóban célként tűzte ki maga elé, hogy felelősségre vonja a törvénysértőket. Valódi változást szerintem senki se várjon ettől a hivataltól, annak feladata nem a bűnösök felelősségre vonása, hanem az elterelés, maszatolás, a korrupció üldözésének látszata.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.