Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mondjuk vesz egy zacskó szaloncukrot karácsonyra, vagy ilyesmi. Aztán meg majd fizetheti évekig a törlesztőt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! A tegnapi nap szenzációját ki más, mint a miniszterek elnöke szolgáltatta. Kezdte azzal az idegrendszeri terhelés-hergelést, hogy a Facebookon bejelentette (a cselédség), hogy majd bejelent valamit. Majd pediglen tényleg. Bejelentette. Jó kis falusi színdarab jelleggel, hangyányit hatásvadász módon mutatta a kamera, hogy ír ő alá veszettül. Lerakta a tollazatát – ami a kezében volt, a pávatollak maradtak -, sóhajtott, mélyen a szemünkbe nézett és közölte, hogy ő most aláírta, és ő most megemelte a nyugdíjakat 15 százalékkal. Mert rá lehet számítani, ő nem hagyja magára a nyugdíjasokat! Eszemfaszom megáll! Rendkívüli nyugdíjemelést jelentett be Orbán Viktor (Index) Mucika! Mi volt ebben a rendkívüli? Ha infláció van, a kormánynak törvényi kötelezettsége emelni a nyugdíjak összegét. Mégpedig nem annyival, amennyit jónak gondol tekintetes és nagysegges Orbán Viktor, hanem annyival, amennyivel a költségvetésben számolnak a jövő évre. És ezt legkésőbb decemberben be kell jelenteni. Pont. Tehát semmi rendkívüli nem történt a világon. Mert az nem rendkívüli, hogy még ezt is kampányra használja a főgeci. Az sem rendkívüli, hogy még nem láttuk a költségvetési tervezetet, ugyanis az abban leírt inflációs várakozással azonos mértékű nyugdíjemelést ír elő a törvény. A Jegybank inflációs előrejelzését sem láttuk. Ez még csak nem is emelés, hanem kompenzáció. Ami mégis rendkívüli, az a nagyságrend. Amiről már most tudni lehet, hogy kevés lesz, az infláció aligha fog megállni 15 százaléknál. És még nem láttuk azt sem, az idei infláció hogy zárul. Ugyanis ha több lesz, mint az idei emelés, akkor pótlólag emelni kell(ene), és abban sem lesz semmi rendkívüli, főleg kegy nem lesz. Csak szólok előre, mielőtt azt is meg kell ünnepelni. Persze, ha úgy gondolja ártunk és ormányunk, hogy idén már nem emeli a nyugdíjakat, mert csak, akkor az inflációt semennyire nem követő nyugdíjra kapják a 15 százalékos emelést, ami pedig nettó becsapás, mert az már úgy annyit sem fog érni, mint amennyinek látszik. Aztán majd időnként pótolgatnak egy kicsivel, mindannyiszor nagy csinnadrattával ünnepeltetve magukat. Én nem vagyok nyugdíjas, tehát nincs semmi érdekem a dologban. Csak gondoltam, szólok.

És ha már dollármédia, ez se maradjon ki semmiképpen:

Hajrá, Telex! Szóval a drágaszép miniszterelnökúrnak magánprogramja van? Ahová a mi pénzünkből vitte az általunk fizetett sofőr – alighanem több autóval -, a mi pénzünkből fizetett testőrök kísérték, és a szintén a mi pénzünkből fizetett Havasi Bertalant is magával hurcolta, hogy védje meg őt a csúnya, gonosz újságíróktól? És a mi pénzünkből még videóst is vitt magával? Ne tessék már viccelni! Ámde nem lehet betelni a látvánnyal, mennyire kínos ez mindenkinek. Még Havasi Bertalannak is.

Ha már örömhírt örömhírre halmozunk, nem maradhat ki az sem, hogy nagyon örül Navracsics Tibor, mert most aztán semmi akadálya nincs az uniós pénzek lehívásának, miután meg vannak ők állapodva. Szerintem abban vannak megállapodva, hogy nem veszíti el az egyik forrás 80 százalékát Magyarország végleg. Amúgy sok változás nincs, marad az eredeti elképzelés: ameddig Magyarország, azon belül is a magyar kormány nem teljesíti az uniós elvárásokat, nincs pénz lóvéra. Ha ezt 2026-ban sikerül megoldania a kormánynak, akkor 2026-ban jutnak pénzhez, nem előbb. Az azért igencsak sok idő. Én nem látok arra semmi garanciát, hogy addig eláll a kormány. Vagy az ország. Ez azonban nem zavarta meg Rétvári Bencét, aki arról mesélt, hogy néhány éven belül a pedagógusok fizetése akár 75 százalékkal is növekedhet a mostani békaseggealatt-színvonalhoz képest. Azt csak mintegy mellékesen jegyezte meg, hogy a béremelés feltétele az, hogy az unió küldje már a pénzt. Nekem az lenne a tiszteletlen kérdésem, hogy amennyiben az unió úgy látja jónak a maga bölcsességében, hogy majd négy év múlva férhetünk hozzá az uniós forrásokhoz, akkor a pedagógusok az első béremelést is négy év múlva fogják megkapni? Mert ha igen, erről nem ártana őket is tájékoztatni, nehogy valamelyikük a nagy pénz reményében komoly költségekbe verje magát. Mondjuk vesz egy zacskó szaloncukrot karácsonyra, vagy ilyesmi. Aztán meg majd fizetheti évekig a törlesztőt.

Miközben azt gondolnánk, hogy csóró ország vagyunk, hiszen beütött a kemény fagy, sok településen azt sem tudják az emberek, hogyan fogják túlélni a telet, van állítólag olyan iskola, ahol leszedték a hőmérőket, mert amit nem látunk – például azt, hogy hideg van – az nincs is, Orbán Katarban örvendezik annak, hogy keverednek a kultúrák, és mindenki mennyire nagyon boldog, amiért ott focizik a fél világ. Hogy erről a saját szemével is meggyőződhessen, maga is oda röppent. Havasi Bertalan csak a templomból kivonuló Orbán Viktor védelméért felel, nehogy zaklassák a szemtelen újságírók, így arra a kérdésre nem válaszolt, milyen géppel utazott a miniszterek elnöke. Marad a találgatás. Miután a nemkormánygép előbb szállt fel, mintsem Orbánnak nyoma veszett, valószínűleg annak a gépnek a feladata taxiszolgálatként hurcolni a csútit Katarból Brüsszelbe, Brüsszelből Bukarestbe, Bukarestből vissza Katarba – hogy le ne maradjon az elődöntőről és a döntőről -, majd onnan vissza Budapestre. Az utazás vélhetően – és szokás szerint – Csányi Sándor gépével történt, mert két OTP gép röppent oda, őket követte egy Bombardier luxusgép, amit Mészáros Lőrinc, az ország legtehetségesebb gázszerelője szokott igénybe venni. Egyszóval nem megy nekünk olyan rosszul, csak nem tudunk róla. Mostmár tudunk.

Jó ébredezést, szép reggelt kívánok mindenkinek! Várjuk a karácsonyt, a nyugdíjemelést, a pénzt Brüsszelből és a pedagógusok béremelését. Ebben a sorrendben.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.