Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Következményekről

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A rabló kiálltott (sic!) pandúrért. Az Európai Unió történetének legsúlyosabb korrupciós botrányával Brüsszel minden hitelességét elveszítette, hogy másokon számon kérje a korrupciót.

A napnál is világosabbá vált a baloldal korrupció-ellenességről szóló hagymázas szólamai csupán ócska politikai hazugságok: Kaili, Barley, Freund, Verhofstadt vagy Sarvamaa képviselők átláthatóság, meg ellenőrizhetőség melletti szövegei csupán a brüsszeli korrupció elfedését szolgálják.

Ennyi. (Deutsch Tamás)

Számomra egészen elképesztő az, hogy az Orbán-kormány úgy beszél a mostani, EU-s szinten kirobbant korrupciós botrányról, mintha az annak lenne a tökéletes példája, hogy a baloldal mindenhol korrupt, és nem pedig annak, hogy vannak helyek Európában, ahol működnek a törvények, ahol felelősségrevonás, sőt, vélhetően börtön jár azért, ha az ember törvényeket sért. Mint sokan tudják már, egy korrupciós botrány (Katar-gate) rázza meg éppen az Európai Uniót, amelynek több fontos szereplője is van. Röviden: Katar lefizetett uniós tisztviselőket azért, hogy szépeket mondjanak az országukról. Ezt egyesek lobbitevékenységnek mondják, mások viszont korrupciónak. Nyilván megítélés kérdése, hogy ki melyik felé hajlik inkább.

Katar már bizonyította, hogy szinte bármire képes volt azért, hogy egy olyan világbajnokságot megrendezzen, amely az emberi jogok durva megsértéséről híresült el. Ott kezdték, hogy gyakorlatilag megvásárolták a vébét, európai politikusokat és tisztségviselőket fizettek le azért, hogy az eseményért lobbizzanak és a kedvező színben tüntessék fel az autoriter, jogtipró rezsimet. Az ügy még jelenleg is fonódik, ezért nehéz lenne megmondani, hogy ki mindenki érintett a dologban, de talán évek múlva jobban át fogjuk látni azt, hogy ki volt érintett az oroszországi után ezen második megvett világesemény körüli botrányban. De az uniós korrupciós botrány most nem erről szól, a cél ugyanis vélhetően az volt, hogy az uniós országok ne arról beszéljenek, hogy milyen visszaéléseket tapasztaltak Katarban, hanem arról, hogy milyen nagyszerű helyszíne lesz az a világbajnokságnak. A gond csak az, hogy ez kiderült, ami miatt vizsgálat indult több uniós tisztségviselő ellen, ami szerintem elsősorban azt bizonyította, hogy létezik a felelősségrevonás intézménye olyan helyeken, ahol nem Polt Péternek hívják a legfőbb ügyészt és nem Pintér Sándor a rendőrminiszter.

Az, hogy létezik korrupció világszerte a politikai paletta minden oldalán, az nem lehet meglepetés senki számára sem. A korrupció tudniillik nem jobboldali vagy baloldali tevékenység, az sajnos behálózza mindazok életét, akik valamiféle hatalom közelébe kerülnek. Reményeim szerint méltó büntetést kapnak mindazok, akik pénzeket fogadtak el annak érdekében, hogy hallgassanak emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatban. Ez viszont sajnos nem mondható el idehaza, ahol Orbánék azt tesznek, amit csak akarnak, mindenféle következmény nélkül. Pont ezért nevetséges az, hogy szinte a teljes Fidesz holdudvar arról beszél, hogy most végre bebizonyosodott, hogy az európai baloldal is korrupt, ezért semmiféle jogalapjuk nincs támadni Orbánt és a magyar kormányt.

Egyvalami elkerülte a figyelmüket: az, hogy egyáltalán vizsgálat indult ezek ellen a tisztviselők ellen pontosan annak a bizonyítéka, hogy van, ahol nem lehet bármit megtenni, van, ahol következménye van annak, ha valakit lefizetnek. Ilyentől nem kell tartania Orbánnak és a haverjainak sem, hiszen a magyar igazságszolgáltatás az ő kezükben van, az Európai Ügyészséghez pedig nem kívánunk csatlakozni, ezért holmi külföldi megfigyelők nem vonhatják kérdőre az uniós adófizetők pénzét ellopó magyar kormányt. Az, hogy a lebukott uniós személyek között nincs fideszes, szintén nem meglepő, mivel nem nagyon van közöttük olyan, aki fontos pozíciót tölt be az Európai Parlamentben. Arról nem is beszélve, hogy lopnak ezek eleget idehaza, ráadásul Magyarországon nincs az a veszély, hogy lebukjanak. Itt a rendőrség nem fog nyomozást indítani egy kormánypárti politikussal vagy „üzletemberrel” szemben, hiszen Polt Péteren nemigen jut túl az ügy. Nem véletlen, hogy az igen sok korrupció-gyanús ügy ellenére sem került soha egyetlen igazán jelentős kormánypárti személy se bíróság elé. De még akkor se köpik be a sajátjaikat, ha azok szembeszálltak velük, hiszen annak súlyos következményei lehetnek. Elég csak megnézni Simicska Lajos ügyét, akit vélhetően könnyen bíróság elé lehetett volna vinni, de ez nem állt érdekében Orbánnak, mivel igen sokat tudhat a Fidesz ügyeiről.

Ennyire egyértelmű ügyekkel van teli a magyar politika, mégsem történik semmiféle vizsgálat. De mondhatnánk példának azt is, ami október 23-án történet. Azon a bizonyos éjszakán, amikor focihuligánok megrohamozták az MTVA székházát. Érdekes módon semmiféle valódi vizsgálat nem volt az ügy kapcsán, és még csak az sem derült ki, hogy ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet. Itt politikai alkuk köttettek a különböző pártok között, aminek következtében igen keveseket vonnak valóban felelősségre. Ehhez képest ennek az ellenkezője történt most Brüsszelben, amire az a Fidesz reakciója, hogy itt a bizonyíték arra, hogy a baloldal korrupt, tehát ne oktassanak ki senkit.

Ameddig az EU-n belül a korrupciós ügyek legalább egy része kivizsgálásra kerül, addig ilyen Magyarországon teljesen elképzelhetetlen. A felelősségre vonás teljes hiánya jellemzi a Fidesz által uralt magyar igazságszolgáltatást (ezen érdemben nem változtat, hogy nagy ritkán néhány kishal fennakad a hálón), amely feltehetően nem fog megváltozni egészen addig, ameddig Orbán el nem tűnik a hatalom környékéről. Addig lehet, hogy szétlopják a fél országot, de mivel emiatt nem indul egyetlen eljárás sem, ezért azzal takarózhatnak majd, hogy idehaza semmiféle törvénysértés sem történt, minden ezzel ellentétes állítás álhír, fake news, baloldali lejáratás.