Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Nyelv- és fogalomzavarok, avagy a magyar nyelv megcsúfolása

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Régi vesszőparipám, hogy Orbánék legnagyobb teljesítménye a nyelv manipulálása, a szavak kiüresítése. Sok-sok éve azzal hülyít minket az Orbán-banda, hogy nemzeti, jobboldali, keresztény, konzervatív értékek és ideológia alapján politizálnak. Ez jól hangzik, kár, hogy ebből egy szó sem igaz. Van-e még bármi jelentése ezeknek a szavaknak? Nincs! Legfeljebb annyi, hogy fideszes. A szekta tagjait pont ezzel tudják megvezetni, mert a hívek azt hiszik, hogy ezek a szavak  jelentéseket hordoznak, sőt pozitív jelentéseket.

A fentieken kívül vannak még azok a szavak, mint például libsi, komcsi, zöld, stb, amiknek a jelentése nagyjából a következő: nem fideszes, vagyis ellenség. 

A ’liberális’ szónál szeretnék elidőzni egy kicsit. Ez a szó még a kommunistánál is erősebb szitokszóvá vált. A mostani jelentés előtti stációban, még valami olyasmit jelentett, ami a szélsőséges gazdasági liberalizmusra utalt. Ha ebben az értelemben használjuk, akkor elmondhatjuk, hogy ez a Fidesz szociális- és gazdaságpolitikájának legfőbb jellemzője. Leamortizálták az egészségügyet és a szociális hálót. Gazdasági értelemben a multinacionális cégeket támogatják, pénzzel, adókedvezményekkel, a munkabérek alacsonyan tartásával és az érdekképviseletek letörésével. Fennhangon tiltakoznak a globális minimum adó ellen, miközben az Áfát világbajnoki szintre emelték. Ez a 27% gyakorlatilag szabadrablás. Aki meg beteg vagy munkaképtelenné válik, az dögöljön meg, vagy fizessen! 

Valójában ez a Fidesz ideológiája: vadkapitalista és szélsőségesen liberális. 

Vajon ki emlékszik még mit jelentett eredetileg a liberalizmus? Többek között azt, hogy a trollok is elmondhatják, leírhatják a véleményüket. Azt, hogy a tanárok vagy az egészségügyi dolgozók is sztrájkolhatnak. Újra kellene, bocs, el kellene olvasni az Emberi és polgári jogok nyilatkozatát. Netán Rousseau Társadalmi szerződését. Az Orbán-banda két lábbal tapossa ezeket. 

Kirívó fogalomzavar a ’kultúrharc’ is. Számukra ez azt jelenti, hogy olyan művészeket támogatnak, akik cserébe kiállnak mellettük, illetve hivatkozási alap az EU ellen. Úgy csinálnak, mintha a magyar kultúra veszélyben lenne a modern ’multikulti’ terjedése miatt. Az nyugat-európai buzik a magyar kultúra ellen, nem igaz? A kultúra alapvetően befogadó és bővülésre képes. Ami értéktelen az előbb-utóbb úgyis kihullik belőle. Ami értékes, az beépül és átalakul a speciális magyar kultúra és nyelv által. Amíg beszélik a magyar nyelvet, létezni fog magyar kultúra is. Nyelvében él a nemzet. Mondta ezt valaki még régen, akit egy másik valaki a legnagyobb magyarnak nevezett. Amíg emlékszünk rájuk, addig tovább él a magyar kultúra. Ha az Orbán-banda tovább rombolja az oktatást, akkor egyre kevesebben fognak rájönni, hogy kikről is beszélek.

Ha már itt tarunk, muszáj egy kis irodalmi kitérőt tennem és megemlítenem azt a roppant irritáló, álszent nagyképűséget, amikor fideszes megmondó emberek irodalmi nagyságainkra hivatkoznak. Még Hamvas Béla nevét is szájukra merik venni. Egyértelmű, hogy ha valaha is olvasták a műveit (nem hinném, hogy a népszerűbb rövid írásain kívül elolvastak bármit is tőle), akkor egy szót se értettek meg belőlük. A Mester mindig a humánum oldalán állt, amit ők hírből sem ismernek. Íme egy idézet a Karneválból: 

„Persze, hogyan merészelek más életébe avatkozni? (Vigyorog.) De ezen én már gondolkoztam. Avagy őrzője vagyok én az atyámfiának? Nos, kérem, válaszolok. (Bólint.) Őrzője vagyok mindenkinek, aki nálam gyengébb, ahogy engem köteles őrizni, aki nálam erősebb.”

Bizony, ezek merészelnek a mi életünkbe avatkozni, de nem azért, hogy őrizzenek minket. Ezek letaposnak és kifacsarnak minket, visszaélnek a rájuk bízott hatalommal a saját önös érdekeiknek megfelelően. Vagy itt van Márai, akire szintén sokat hivatkoznak: 

„… A kereszténység nagy fogalmával simoniát űztek, úgy árulták a maguk kereszténységét, mint a papi címeket és kegyszereket. A nemzet nagy eszméjét úgy forgatták, mint a fütyköst; mindenkit tarkón sújtottak vele, aki másképpen mert a nemzet jövőjéről vélekedni, …”

Vagy itt egy másik idézet a naplójából:

„Nincs hálásabb publikum a majomszínházban sem, mint amilyenek az emberek egy népgyűlésen, hol megmagyarázzák nekik, miért voltak eddig szegények, s megcsillogtatják előttük azt a távoli célt, melynek elérése érdekében újabb nyomorúságot és szenvedést kell majd lelkesen elviselniük.”

Pedig Márai nem volt Békemeneten, hogy meghallgassa Orbán beszédét. 

Demeter Szilárd máris szimpatikusabb lesz, mert legalább őszintén megmutatja magát, amikor azt mondja, hogy a magyar irodalom 80 százalékát kikukázná. 

Az oktatás leamortizálásával jelenleg az Orbán-banda jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar kultúrára. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, a magyarok nyelvszínvonala elképesztő mértékben fog romlani. Azt látom, hogy már most problémát jelent három összefüggő mondat helyes kimondása, leírása és értelmezése. Hosszabb távon ez azt fogja jelenteni, hogy az átlagos magyar szókincse nagyjából 100 szóra fog redukálódni. No meg nyilván ott vannak az emotikonok. Orbánék politikai programjának leírására már azok használata is elég. Nyilván ez is a kultúrharc része.

Eközben szemforgatva sápítoznak azon, hogy egy diáklány trágár szavakat használ. Azzal bezzeg nem foglalkoznak, hogy verses formában teszi ezt meg, a tartalmával meg pláne nem. Tipikus az is, hogy a kritikára, vagyis a tartalomra személyeskedéssel reagálnak. Az is jellemző, hogy a gyerekeket, fiatalokat hülyének nézik, és degradálják őket azzal, hogy könnyű őket befolyásolni, és ezért mennek ki tiltakozni, vagy egyszerűen csak lógni akarnak a suliból. Ez egyébként figyelmeztetés a fiataloknak. Ez vár rájuk felnőtt korukban is. A hülyének nézés. Amúgy ez egy általános hiba, amit sok szülő is elkövet (tisztelet a kivételeknek). Hülyének nézik a saját gyerekeiket is. Felhívnám a figyelmet, hogy a gyerek nem hülye, hanem gyerek. Ha pedig tényleg hülye, azért leginkább a szülő a felelős. Ezért is lenne különösen fontos, hogy az oktatást fejlesszük!

Szerény véleményem szerint a magyar nyelv a legcsodálatosabb és legkifejezőbb nyelv a világon. Az utóbbi években sok lenyűgöző megfogalmazás hangzott el, és most nem csak a „Legyetek bátorak!”-ra és hasonlókra gondolok. Ez a legutóbbi kedvencem: „Az üzemanyag-ellátás biztonsága érdekében nem szállítunk üzemanyagot.” Néha ők is elgondolkodhatnának a saját szavaik jelentésén. Ez a típusú fogalmazás egyébként jellemző Orbánék egész pályafutására. Azt az érzetet keltik, mintha a mondat első fele ok-okozati viszonyban lenne a mondat második felével, pedig vagy semmi köze hozzá, vagy, mint ebben az esetben is, pont az ellenkezőjét jelenti. Amit ezek csinálnak az a magyar nyelv a megcsúfolása. Tovább bontva, a magyar kultúra és a magyar emberek megcsúfolása és elárulása. Mindez miért? Nem a kultúráért, nem a nemzetért, pláne nem az emberekért. Pénzért és hatalomért… 

CHF Scarface 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.