Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem Mészáros, hanem egy valódi szakember a probléma? Értem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője levélben kérdezte Karácsony Gergelyt Korányi Dávid korábbi városdiplomáciai főtanácsadó munkásságának részleteiről, aki »mellesleg« a dollárbaloldal kampányfinanszírozási botrányának kulcsszereplője is.

A baloldali városvezetés jól fizető, kényelmes állást biztosított Karácsony régi jó barátjának, aki az Action for Democracy ügyvezetőjeként több milliárd forintnyi amerikai pénzzel zsonglőrködött az elmúlt évben. A köz nyomására Karácsony menesztette Korányit a tanácsadói pozícióból, de a válaszokkal továbbra is adósa a budapestieknek!

Milyen szerződés keretében, milyen munkaköri leírással alkalmazták Korányi Dávidot? Milyen díjazásban részesítette? Kapott-e lakhatási támogatást, elszámolhatott-e utazási-, szállás- és dologi költségeket tanácsadóként?

Valamint mely napokon és milyen munkarendben dolgozott – az egyébként családjával New Yorkban, luxuskörülmények között élő – Korányi a Főpolgármesteri Hivatalban? Várjuk a főpolgármester válaszát, hogy végre tisztán lássuk, mibe kerül Budapestnek a dollárbaloldal ténykedése!”(MTI)

Ezek a fenti sorok már csak azért is viccesek a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjétől, mert az ő házuk táján olyanok vannak például, mint Habony Árpád, vagy épp Rákay Philip, akikről nem is igazán tudni, hogy mit csinálnak. De ott van Tiborcz István, Orbán Ráhel, vagy épp Rogán Antal, akik elképesztő pénzeket zsebelnek be a semmiért. De akár Kövér Lászlót is meg lehetne említeni, aki ugyan valóban házelnök, de az utóbbi időben olyan magasra emelték a fizetését, ami minimum felháborító egy válsággal teli időszakban. Ehhez képest a Fidesz azt kéri számon, hogy miért is kapta a fizetését egy a főváros diplomáciájáért felelős egykori tanácsadó. De Korányi persze nem csak a Fidesztől kapott kérdéseket, hanem annak propagandamédiájától is, amely szépen kivesézte, hogy milyen lakásban laktak New Yorkban feleségével, Mihalik Enikővel, aki topmodellként vélhetően könnyen megengedhette magának a félmilliárdos értékű New York-i lakást.

Úgy viselkedik a Fidesz, mintha a NER-lovagok nem milliárdokat tennének zsebre. Mintha Matolcsy fia nem a drága apja miatt  gazdadogott volna meg, vagy mintha Tiborcz nem annak köszönhetné „szerencséjét”, hogy Orbán Ráhelt vette feleségül. De megemlíthetnénk a felcsúti gázszerelőt is, aki ma már az ország leggazdagabb embere és a világelitbe is bekerült nemrégiben az elképesztő vagyonával. Hogy ez a pénz persze nem az övé, az más kérdés, de Orbán mégsem veheti nevére az országot, az hogy nézne már ki, megteszi ezt viszont Mészáros, aki vélhetően még ahhoz is túl ostoba, hogy felfogja, mi vár rá egy esetleges kormányváltást követően. Lehet, hogy lett neki szép felesége, meg vásárolgatott órát, ingatlanokat és yachtot magának, de ő is pontosan tudja, hogy ennek oka nem más, mint Orbán Viktor.

De Korányi Dávid nem ilyen életpályát járt be, és vélhetően annak köze volt korábbi kinevezéséhez, hogy jó baráti kapcsolatot ápol Karácsony Gergellyel, de azért nem egy ismeretlen valakiről van szó. Korányi pályafutását 1999-ben a baloldalhoz bekötött GKI gazdaságkutató elemzőjeként kezdte, majd uniós vonalon dolgozott Tabajdi Csaba szocialista képviselő mellett, később pedig Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója, sőt, a Bajnai-kormány kül- és biztonságpolitikáért felelős államtitkára lett. Korányi a 2010-es kormányváltás után a Johns Hopkins Egyetemen dolgozott, később az Atlanti Tanácsnál és az ENSZ-nél is munkálkodott. Annak idején így mutatta őt be Karácsony Gergely, amikor kinevezéséről tájékoztatta a közérdeműt.

Számos új kezdeményezést indítottunk el, mint a 40 európai várossal közösen folytatott lobbi az EU-s forrásokhoz való jobb hozzáférés érdekében, a Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák Építéséért nemzetközi konferencia, amely idén szeptemberben már másodszor került megrendezésre, a világon egyedülálló Városdiplomáciai Akadémia, a hamarosan hivatalosan is elinduló, a főváros fejlesztését és nemzetközi beágyazottságának növelését segítő Budapest Global köz-és magánegyüttműködés, és a ma már 35 világvárosra kiterjedő Szabad Városok Szövetsége.

Ezekben vett részt Korányi Dávid, ezért nehéz lenne azt állítani, hogy nem csinált semmit. Az igaz, hogy közel 1 millió forintot keresett ennek a munkának az elvégzéséért, de nézzünk már szét egy kicsit, hogy manapság ki keres ennyi pénzt. Az egyes miniszterek és államtitkárok különböző alapítványokban történő megjelenése havi minimum 400 ezer forintot ér, ami mellé felveszik milliós fizetésüket. De ha csak egy mindennapi ember számára elérhető állást említenénk meg, akkor azért elmondhatjuk, hogy egy programozó megkereshet ennyi pénzt, talán még többet is, ha jól végzi a munkáját. Az tény, hogy 900 ezer forint nem kevés pénz, de mégis mennyit kellene keresnie egy a főváros diplomáciájáért felelős szakembernek? Keressen annyit, mint egy tanár, vagy egy ápoló?

Kövér László, aki azon kívül, hogy mindenkit is megbüntet a Parlamentben, nem igazán tudom, hogy mégis mit csinál, amiért 3,5 millió forintot visz haza havonta. Értem én, hogy ő egy Orbán Viktor által tisztelt és szeretett valaki, de vajon mivel érdemelte ki ezt az elképesztően magas fizetést? Mert nehéz lenne pótolhatatlannak nevezni a személyét, noha az tény, hogy ha nem lenne ott ahol, akkor kevesebb embernek ugrana fel már korán reggel a vérnyomása egy-egy megnyilatkozását olvasva. Pozitív változások viszont nem igazán fűződnek a nevéhez, egyetlen olyan esetről sem tudnék most beszámolni, amely alapján elmondható lenne, hogy megéri a havi 3,5 millió forint az adófizetőknek. Hiszen mint tudjuk, ezeket a fizetéseket konkrétan a mi adónkból osztogatják ki. De ameddig a főváros esetében legalább valóban szemtanúi lehettünk pozitív változásoknak, addig ez a Parlament esetében nem igazán mondható el.

Korányi helyett tehát inkább az olyanok munkáját kellene megkérdőjelezni, mint Rogán, Habony, Mészáros, vagy Tiborcz. Ezek az emberek milliomosokká, ha nem milliárdosokká váltak Orbán alatt, miközben semmi olyat nem tettek, amivel ez magyarázható lenne. Mészáros gázszerelő volt ezelőtt, Tiborcz pedig sikertelen vállalkozó, mégis mi indokolta, hogy komoly támogatásokról döntsenek a javukra az elmúlt időszakban? Ha tehát 900 ezer forint sok, akkor mit szólnak a havi több milliós, ha nem tízmilliós keresetekhez a Fidesznél? Az helyénvaló, ugye?