Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rétvári Bence: a jelenlegi kormány segít a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jámbor András (Párbeszéd) kifejtette: a kormány korábban azt ígérte, hogy nem lesznek megszorítások, de „nem itt tartunk”. Ma Magyarországon több százezren vannak olyan helyzetben, hogy elveszíthetik a lakhatásukat, ha nem kapnak segítséget, sok háztartás bedőlhet a válságban – vélekedett. Hozzátette: ez nem az a helyzet, amelyet a kormánypártok ígértek a kampányban. Úgy vélte, a kormány az elmúlt 12 évben arra alapozta a gazdaságpolitikáját, hogy alacsonyan tartja a fizetéseket és ezzel hozza be a multikat.

Kiemelte: olyan helyzetbe hozta az országot a kormány, amely fenntarthatatlan, mert nem lehetnek ekkorák a vagyoni különbségek, és nem lehet alacsony fizetésekre alapozni a gazdaságot. Más módon kellene növelni a versenyképességet – mondta. Szerinte az lenne a megoldás, hogy „fizessenek a gazdagok”. Egy válságban tőlük kell kérni, nem pedig azoktól, akik nem tudják kifizetni a válság költségeit – jelentette ki.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt, hogy a képviselő azért ülhet itt a Házban, mert a világ egyik leggazdagabb embere támogatta a baloldal kampányát, ezért képmutatás, amit most mond. Elmondta: a baloldal kormányzása idején a háztartások alsó 40 százalékának csökkent a jövedelme, a középrétegé minimálisan nőtt, a leggazdagabbaké pedig emelkedett. 2010 után viszont a legszegényebb háztartások jövedelme nőtt a legnagyobb mértékben – közölte. Hangsúlyozta: baloldali kormány sosem merte radikálisan emelni a minimálbért, ellenben az Orbán-kormány megtette. Amikor a baloldal van kormányon, annak mindig a nehéz helyzetben élők isszák meg a levét, míg a jelenlegi kormány segít a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek – fogalmazott. (MTI)

Kezdjük is a legvégén, hiszen Rétvári Bence elmondása szerint a jelenlegi kormány segít a kiszolgáltatott helyzetben lévőkön, ezért is lehet az, hogy míg 12 évvel ezelőtt még „csak” 110 835 nyugdíjas volt jövedelmi szegény, ma már 134 (!) százalékkal több érintettről árulkodnak a számok. Hiszen mint tudjuk ahol és amiben segít a kormány, az azonnal összeomlik, vagy teljesen tönkremegy. Amit Orbánék megvédenek, az azonnal veszélybe kerül, mint ahogy ez jól látható az elmúlt évek számos intézkedésén. De akár megemlíthetnénk az alábbi adatot is a témával kapcsolatban: Magyarországon kívül nincs olyan ország az EU-ban, ahol nagyobb lenne a szegények kilátástalansága, reménytelensége a jövedelmi helyzetük felzárkózását illetően.

Kinek mit intézett a kormánya, ugyebár, ezt se lehet eleget hangsúlyozni. Azzal alapvetően nem értek egyet, hogy a gazdagok adjanak, mert nekik van, legalábbis ne adjanak többet, mint amennyit előír számukra a törvény. A gond viszont ott van, hogy még ezeket a pénzeket sem fizetik be a leggazdagabbak, hiszen mentesülni kívánnak az adók alól, amiben a kormányok a legtöbb esetben segédkeznek is. Elég megnézni a Facebookot vagy épp az Amazont, amely szinte alig fizet adót annak ellenére, hogy elképesztő bevételekre tesz szert. Az egyes kormányzatok viszont letérdeltek a multik előtt és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak mindannyiunkat, ami Magyarországon ugyan nem jellemző pont e két óriással kapcsolatban, de igenis jellemző más multikkal összefüggésben. A magyar kormány lényegében fizet azért, hogy a multik idehozzák a termelésüket, ami papíron szépen néz ki, hiszen új munkahelyeket teremtenek, csak hát ott tartunk, hogy a bevételeik nagy részét ezek a cégek kiviszik, tehát a hozzájárulásuk a gazdaság növekedéséhez jelentéktelen.

Az is jól látszik, hogy jelenleg üres az államkassza (pontosabban mínuszos), hiszen Orbán az elmúlt években elherdálta az állam bevételeit teljesen értelmetlen beruházásokra, kampányra és propagandára. Ha akarnának, se nagyon lenne miből adni, ezért a szegények felköthetik a gatyájukat. Különben is nemrégiben azt sikerült mondania egy államtitkárnak, hogy a hajléktalanok húzzák csak jobban össze magukat, hiszen nekik is hozzá kell járulniuk a spóroláshoz, mivel válságot élünk éppen. A szociális ellátás helyzete pedig tovább romlott annak köszönhetően, hogy az állam lényegében feltette a kezét ez ügyben és az egyénekre, a családokra, valamint a civil és egyházi szervezetekre hárította a felelősséget. Így bánik tehát a magyar kormány, a nemzeti, keresztény kormány a szegényekkel és elesettekkel, miközben Rétvári szerint ennek természetesen az ellenkezője igaz.

Mint tudjuk, sosem volt még ilyen jó magyarnak lenni. Ameddig éppen összeomlik a Nyugat, addig Magyarországon éppen a Kánaánt építik a drága vezetők, ennek jelei már most mutatkoznak. Nincs üzemanyag, tojás, cukor vagy épp tej egyes boltokban, mint ahogy nincs orvosi ellátás, posta, vagy bolt egyes településeken. De szerencsére a forint is egyre inkább elértéktelenedett és még Matolcsy György, Orbán szövetségese és hű szolgája is azt merte mondani nemrégiben, hogy katasztrófa felé rohanunk. A gazdaság összeomlóban van és az uniós pénzek nélkül vélhetően nem fogjuk túlélni a következő időszakot, mivel a világgazdaság a járványt, majd az orosz-ukrán háborút követően térdre rogyott, és időbe telik, mire újra talpra tud állni. Ez idő alatt nekünk valahogy túl kellene élnünk, de ehhez szakértőkre lenne szükség és arra, hogy megfelelő, hatékony és tisztességes gazdasági döntéseket hozzon a kormány.

Én ennek még csak nyomait sem vélem felfedezni, de a legtöbb gazdasági elemző se. Már csak ezért sem hiszem azt, hogy pont most lehetne azt elmondani, hogy a kormány segíteni fog a szegényeken és elesetteken. Orbán első körben a milliárdos haverjait fogja kisegíteni, nem pedig a magyar népet, amely volt olyan ostoba, hogy hatalomba szavazza őt több, mint 12 évvel ezelőtt. A gazdagok még gazdagabb lesznek, a szegények pedig még szegényebbek. Ez sajnálatos módon a világ rendje, ami nem fog egyhamar megváltozni.