Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kemény tél elé néznek Orbán és társai

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Példátlanul magas a magyar rendőrök, katonák bére. A fegyveres testületek tagjai itthon az átlagbér 165 százalékát keresik meg, míg az átlag csupán 86 százalék. Hogy ez miért is fontos? Azért, kérem szépen, mert Orbán meg akart győződni arról, hogy a rendőrök a hatalom mellé állnak akkor, amikor erre szüksége lesz a felcsútinak. Ez tökéletesen látszott akkor, amikor Pintér Sándor belügyminisztert és egyben oktatásért is felelős minisztert tüntetők várták azért, hogy átadjanak neki egy levelet, de a gyáva Pintér egy kormányzati kisbuszban menekült el, és az odavezényelt drága rendőr még a sajtó munkatársát sem engedte az autó közelébe. Nálunk az általunk megválasztott kormány miniszterei, akik elviekben nekünk felelnek, olyan celebritásoknak számítanak, akik teljesen megközelíthetetlenek. A rendőr pedig nem kérdez ilyen esetben, ő parancsot hajt végre, és megvédi a hatalom gyakorlóját a néppel szemben még akkor is, ha az csupán párbeszédet szeretne kezdeményezni.

De hogy mi a legszomorúbb az egész történetben? Nem, nem az, hogy egy kétes háttérrel rendelkező, semmiféle elvárható szaktudást felmutatni nem tudó ember az oktatásért és egészségügyért felelős miniszter, hanem az, hogy a tüntetők a mai napig olyan naivak, hogy komolyan hiszik azt, hogy ha szépen megkérik valamelyik minisztert arra, hogy ugyan már egyeztessen velük is, hiszen mégis csak az ő jövőjükről van itt szó, akkor majd mindent eldobva egyeztet is velük bárki. Ezt az alábbi sorok támasztják alá:

Az egyik tiltakozó tanár, Tasi Kata helyszínen lévő tudósítónknak elmondta, abban bízik, hogy ha szabályos keretek között fordulnak a miniszterhez, akkor hajlandó lesz egyeztetni velük.

Itt nem egy naiv kisdiákról van szó, hanem egy felnőtt, a rendszert vélhetően tökéletesen ismerő tanárról, akinek fizetését a kormány az elmúlt években úgy sem emelte meg, hogy elviekben gazdasági sikerek szemtanúi lehettünk. Ezt a naivitást egyszerűen nehezen tudom elhinni, hiszen mikor, milyen témában egyeztetett a kormány bárkivel is? Sem az orvosokkal, sem az ápolókkal, sem a tanárok, sem pedig a szociális dolgozókkal nem egyeztetnek soha, semmiről, aminek eredményeként olyan dilettáns döntéseket hoznak, amelyek hatására csak tovább romlik, a már egyébként is siralmas helyzet. A kormány nem fog tárgyalni senkivel, hiszen a kormány Orbán Viktor egymaga, márpedig neki senki sem mondhatja meg, hogy mi lenne a megfelelő döntés. Elvégre neki még csak egészségügyi, vagy oktatási minisztériumokra sincs szüksége, ennyire becsüli nagyra ezt a két szakterületet.

De szerencsére azért vannak leleményesebb tiltakozók is országszerte, akik polgári engedetlenséggel próbálják meg felhívni a figyelmet a meglévő problémákra. Ők nem a szabályos kereteket feszegetik, hanem szépen kimondják, hogy vagy egyeztetnek velük, vagy bekerülnek már a nemzetközi hírekbe is. Elvégre nemrégiben Brüsszelből kérdezték a hazai oktatási szövetség elnökét arról, hogy mi is történik Magyarországon, miért is rúgtak ki több tanárt is nemrégiben. Orbán alábecsüli a tüntetéseket, sőt, elmondhatom, hogy talán még én is alábecsültem az utóbbi időben, hiszen igen nagy csönd volt az iskolák környékén, de lehet, hogy egyszerűen csak erőt gyűjtöttek. Kérdés persze, hogy mi lesz az ünnepek környékén, amikor az iskolák egyébként is be fognak zárni, és a média figyelme el fog terelődni az iskolákról.

Ilyen esetekben szokott a kormány valami olyat meghúzni, ami miatt a társadalom nagy része arra a változtatásra figyel, és teljesen megfeledkezik az iskolákról, ha ezzel a helyzettel nem tud mit kezdeni a tanárok, diákok és szülők tömkelege, akkor sajnos egy kis szünet várható a tiltakozások terén. De lehet az is, hogy tévedek, és a pár évvel ezelőtt, egyébként komolynak tekinthető karácsonyi megmozdulások szemtanúi lehetünk majd, ahol Orbán boldog lesz azért, mert megemelte a rendőrök többségének fizetését, hiszen ha meg kell védeni őt és a minisztereit, a rendőrök nem lesznek restek ezt megtenni, mint ahogy majd örömmel vesznek részt a Parlamentet körülölelő sorfalakban is, ahol egyébként békés tűntetőket lehet könnygázzal arcon fújni. Akárki akármit is mond, sokan igenis élvezik azt, hogy tüntetőket verhetnek vissza, ezt kár lenne tagadni.

De kérdés, hogy mire számíthat a hatalom a tél beköszöntével, hiszen a helyzet csak egyre fokozódik. Az élelmiszerárak az egekben, hasonlóan az energiaárakhoz, a kormány nem segít érzékelhető mértékben a lakosságnak, de ennek ellenére a többség tűri a helyzetet. De nem tudni, hogy ez meddig tarthat. Mint tudjuk, a magyar lakosság lehet, hogy előbb fog lázadást kirobbantani azért, mert nem tudja fizetni az üzemanyagot, mintsem hogy az oktatás helyzete, vagy éhezés miatt aggódna. De bárhogy is lesz, egy kemény tél elé néz Orbán, amikor is nagy szüksége lesz a túlfizetett rendőrökre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.