Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nyomor, éhezés, teljes kilátástalanság

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Minden szegmensében rendkívül sikeres a Magyar Falu Program, amelynek fejlesztésekre fordított forrásai három év alatt megduplázódtak: a program indulásától számítva 2022-ben az összeg már meghaladhatja az ezermilliárd forintot is – hangsúlyozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Vas megyei Felsőjánosfán, ahol falubuszt és kommunális eszközöket adott át.

Ez egy jó pár hónappal ezelőtti hír, amely alapján akár azt is feltételezhetnénk, hogy valóban megkezdődött a vidék sikeres felzárkóztatása. Azt is tudni lehet, hogy teljes foglalkoztatás van, mindenki dolgozik, aki csak szeretne sőt, több a munkahely, mint amennyien arra jelentkezni tudnának, hiszen már sok helyen vendégmunkásokra van szükség azért, hogy ezeket az állásokat betöltsék. Nemrégiben egy több ezermilliárdos beruházásról döntött a kormány, amellyel 9000 új munkahely jön létre, nem beszélve a hamarosan épülő BMW gyárról, amely szintén emberek százainak fog munkalehetőséget biztosítani. Tehát akkor minden a legnagyobb rendben van, nemde? Mindenki dolgozik, aki csak szeretne, nincs megélhetési válság, senki sem éhezik, vagy küzd azért, hogy felfűtse a lakását.

A valóság az, hogy ugyan a nagyvárosokban és azok vonzáskörzetében valóban akad munka sokaknak, azért akad több száz, ha nem ezer olyan falu és apró település, amelyek egyszerűen teljesen el vannak vágva mindentől. Minden alatt azt értem, hogy ugyan utak összekötik őket az ország számos pontjával, de ahhoz, hogy ennek értelme is legyen, az kellene, hogy a tömegközlekedés megfelelő és megbízható legyen, illetve az, hogy az embereknek legyen elegendő pénze ahhoz, hogy akár autót vásároljanak maguknak, hogy az ingázási idő lecsökkenjen drasztikusan. A falusi szegénységben élők viszont nem képesek egyik pillanatról a másikra csak úgy kitörni ebből az ördögi körből, hiszen sokaknak nem hogy megtakarításaik nincsenek, de pénzük sem arra, hogy a leglapavetőbb dolgokat ki tudják fizetni.

Az Index éppen egy borsodi faluban, Szalonnán járt, ahol körbenéztek, hogy mégis mi a helyzet. Ezen a településen az emberek konkrétan éheznek és fagyoskodnak, munkalehetőség a közelben egyszerűen nincs, szórakozási, kikapcsolódási lehetőségről pedig csak álmodozhatnak. Nincs megfelelő orvosi ellátás sem, ami persze nem meglepő, a magyar egészségügy helyzetét ismerve. Ezen a településen teljes a kilátástalanság, amelyet jól mutat egy nemrégiben elkövetett gyilkosság is, ahol egy idős asszonyt vertek halálra a szomszédai a nála található pénzért. Ezeken a településeken akár pár ezer forintért is képesek gyilkolni egyesek, hiszen olyan nagy a kilátástalanság, hogy az az alkoholizmus, drogfüggőség felé sodorja az embereket. Ahol nincs semmiféle pozitív változás és még csak remény sem arra, hogy változhat a helyzet, ott az emberek egyszerűen feladják. Egyesek napról-napra „élnek”, vagy inkább túlélnek, mások pedig az alkohol, vagy drogok nyújtotta bódulatba menekülnek.

A szalonnaiak összességében abban reménykednek, hogy boldogabb idők elé néznek, az elmúlt években ugyanis egymás után jöttek a borzalmak: gyilkosság, világjárvány, háború, majd az infláció és az energiaválság, aminek még nem látják a végét.

Jelenleg a tavaszt várják, hátha egy kicsit kisüt a nap.

Ezek a sorok tökéletesen összefoglalják azt, hogy mit is jelent ma egy vidéki, a világtól elzárt apró településen élni. Mit jelent, hogy nincs orvosi rendelés, nincs semmiféle szórakozási lehetőség, nincs munka és ezzel remény sem arra, hogy az ember kitörhessen ebből a nyomorúságos helyzetből. Az itt élőknek esélyük sincs arra, hogy a helyzetük megváltozzon, hiszen a kormány ugyan felújította a helyi általános iskolát – vélhetően uniós pénzből persze – de ez nem elég ahhoz, hogy a helyzet érdemben megváltozzon. Arra lenne szükség, hogy a vidéket felkarolják, hogy a helyieket abban támogassák, hogy helyben hozzanak létre munkalehetőségeket. A falusiak elmondása szerint egy időben a település focicsapata sokak számára nyújtott reményt, hiszen általuk sikereket érhettek el. Minden mérkőzésen ott volt a település apraja-nagyja, de idővel ez is megszűnt, amivel még ennek a kis örömforrásnak a lehetőségét is elvették tőlük. Ezek után ki lepődik meg azon, hogy sokan az alkoholhoz, vagy a drogokhoz nyúlnak?

Nem felmenteni akarom persze ezeket az embereket, de ha lenne lehetőségük arra, hogy dolgozzanak, hogy valamit alkossanak, vagy akár szórakozzanak, akkor vélhetően nem nyúlnának ezeket a tudatmódosítókhoz. Ennek megteremtése persze nem csupán a kormány, hanem a helyiek feladata is, de előbbi nélkül esély sincs a változásra, hiszen bármennyire is akar valamit egy település vezetése, ha annak megvalósítására nincs egy forint sem, akkor ezek csak álmok maradnak. Álmokra persze szükség van, de arra is, hogy ezek egy napon beteljesülhessenek, ami pénz nélkül egyszerűen elképzelhetetlen. Pont emiatt is óriási szükség lenne arra, hogy ezek a települések pályázhassanak bizonyos forrásokra, amelyeknek hála új munkahelyeket lehetne létrehozni, vagy közösségteremtő programokat lehetne szervezni. Ezek a pénzek az uniótól érkezhetnének persze, ha Orbán képes lenne betartani legalább a legalapvetőbb jogállami szabályokat, de mivel ez sem megy neki, ezért ezek a települések továbbra is teljesen kilátástalan helyzetben várják a telet. Ez tehát ma a vidéki Magyarország valósága, a nyomor, az éhezés és a teljes kilátástalanság.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.