Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Katar pontosan azt bizonyította, hogy mekkora hiba volt odavinni a világbajnokságot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sokan elmondták már, hogy a katari futball világbajnokságnak nem a politikáról kellene szólnia, hanem a fociról, de ezt igen nehéz teljesíteni, lévén, hogy egy olyan országba vitték azt – Katar maga vásárolta meg a döntéshozókat ajándékokkal és több millió dollár kenőpénzzel –, amely nyíltan kiáll egyes emberi jogok sárba tiprása mellett. Az LMBT-közösségek zaklatása csak a történet egyik része, hiszen elég ha megnézzük azt, hogy miként bántak azzal a több tízezer vendégmunkással, akik ezeket a korábban nem létező stadionokat rekord idő alatt felépítették. Több százan, ha nem ezren vesztették életüket a nem megfelelő körülmények miatt, amit a hatóságok szépen eltitkoltak úgy, hogy lényegében mindegyikük halotti bizonyítványára azt íratták, hogy szívmegállás okozta a halálukat. Hogy mégis miért állt meg egy fiatal, életerős ember szíve, az nem érdekelt senkit, ezek az emberek szegény körülmények közül érkeztek Katarba azért, hogy családjuk számára támogatást tudjanak hazautalni. Voltak viszont olyanok, akiknek a földi maradványait küldték vissza egy koporsóban a családjuknak, nem pedig a megkeresett összeget.

Ezen emberek történetét talán soha nem fogjuk teljesen megismerni, hiszen ezek a családok nem fognak a sajtóhoz rohangálni a történetükkel. Egyszerűen elfogadják, hogy a családfő meghalt az építkezések során, nekik pedig még nehezebb lett az élet. Mivel értük nem szólal fel senki, ezért hangjuk sincs igazán, ellentétben az LMBT-közösségekért kiállókért, akik jól láthatóan komoly számban képviseltetik magukat Katarban. Ez nem is meglepő, hiszen a Föld lakosságának egy jó része maga is az LMBT-közösség tagja, de mivel a legtöbb országban ez nem számít törvényellenesnek, ezért szabadon megélhetik ezt. Vannak viszont, akik azért érkeztek Katarba, hogy ezt büszkén ki is jelentsék ország-világ előtt, ezzel erőt adva a helyi LMBT-közösségeknek. Ez véleményem szerint egy érthető döntés, mégis a mai napig sokan vannak olyanok, akik azzal próbálják meg elhallgattatni ezeket a tiltakozókat, hogy ez egy sportesemény, itt semmi keresnivalója nincs a politikának.

Ezzel én magam nem értek egyet, hiszen ez egy olyan lehetőség sokak számára, amivel érthető módon élni kívánnak. Nem véletlen, hogy itt állnak ki az iráni nők mellett ezrek, hiszen itt nem fogják megkínozni és kivégezni őket, legalábbis ameddig haza nem érkeznek. Véleményem szerint az olimpiák és világbajnokságok mindig is lehetőséget nyújtottak arra, hogy politikai üzeneteket fogalmazzanak meg egyesek, hiszen a fél világ figyel. Katar viszont még csak meg sem próbál úgy tenni, mintha egy normálisan működő ország lenne, hiszen nem tudom hány alkalommal próbáltak valamit tenni azért, mert valaki szivárványos karszalagot viselt valamelyik stadionban, vagy épp a sajtó munkatársaként tett ilyet. Az első reakció általában az volt, hogy szépen kérdéseket tettek fel nekik, elmondták, hogy ezt a szimbólumot nem viselhetik, majd felháborodtak azon, hogy filmezni merik őket az akciójuk közben, a végén pedig rájöttek arra, hogy semmi értelme sincs ennek az egésznek a kamerák előtt, ezért inkább feladták a harcot.

Igen ám, de nem ez történik egy Katarban élő homoszexuális egyénnel. Ott ugyanis nincs jelen a kamera, nem figyel a fél világ, ezért megtehetnek szinte bármit a rendőrség emberei, és sokszor sajnos meg is tesznek. Akár 7 év börtön is járhat azért, mert valaki felvállalja másságát. Ez a kemény döntés nem meglepő, hiszen nem demokráciáról beszélünk Katar esetében. Itt megemlítenék egy személyes történetet is, hiszen kapcsolódik a témánkhoz. Mint ahogy már leírtam korábban is, van jó pár muszlim vallású ismerősöm, akik epekedve várták ezt a világbajnokságot, hiszen elmondásuk szerint végre egy arab ország rendezheti azt, ezzel pedig megmutathatják a világnak az arab országok vendégszeretetét és kulturális kincseit. Amikor erre azt válaszoltam, hogy de Katar egy autoriter rezsim által vezetett ország, ahol az LMBT-közösség tagjai akár 7 év börtönt is kaphatnak nézeteik miatt, az volt a válasz, hogy senkit sem fognak letartóztatni csak azért, mert meleg. Ez való igaz, egészen addig, ameddig valaki ezt fel nem vállalja. Tehát eddig tart a vendégszeretet?

Az tény, hogy ezen a világbajnokságon nem csak negatív dolgok történtek, a sajtó mégis elsősorban ezekről számol be, pont azért mert jellemzően a rossz hír a hír. Igen, az arab vendégszeretet is jelen van Katar egyes részein, ahol például ingyen ételt osztanak a mérkőzésre látogatóknak. Ez a legtöbb muszlim vallású ország kultúrájában létező gesztus valóban becsülendő, de ez sajnálatos módon nem ellensúlyozza és nem is teszi semmissé a negatív eseményekkel. Például nem feledkezhetünk el arról sem, hogy legutóbb egy tucat katari szurkoló a német válogatottat kritizálta amiatt, mert a csapat befogta a száját a mérkőzés előtt, ezzel tiltakozva a FIFA azon döntése ellen, miszerint súlyosan megbüntetik azokat, akik szivárványos karszalaggal mennek a pályára. A gond csak az volt, hogy ezeket a „szurkolókat” lefizették, és azt sem tudták, pontosan mi ellen tiltakoznak.

Akármit is mondanak a muszlim vallású barátaim, számomra a katari vb pont azt bizonyítja, amiről már korábban is beszéltek nagyon sokan, mégpedig azt, hogy soha nem lett volna szabad idevinni a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb sporteseményét. Az ország nem alkalmas ennek a megrendezésére, nem csak azért, mert nem rendelkezik focikultúrával, megfelelő éghajlattal nyáron, vagy éppen megfelelő infrastruktúrával – ezt már megoldották -, hanem azért, mert képtelen garantálni a legalapvetőbb emberi jogokat. Engem aztán nem érdekel, hogy muszlim, keresztény vagy zsidó ország rendezi a világbajnokságot, ameddig képtelenek a legalapvetőbb emberi jogokat tiszteletben tartani, addig ne kapjanak rendezési jogot semmiféle világeseményre. Persze tudom, ez naivitás, mivel csupán pénz kérdése az, hogy ki rendezhet olimpiát, világbajnokságot, és ki nem, de én akkor is tartom magam ahhoz, hogy Katar nem példát mutat sokunk számára, hanem azt bizonyítja be, hogy óriási hiba volt idevinni a játékokat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.