Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szegényen, elszigetelten Európa közepén

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem tudom, hogyan lehet kimozdulni erről a holtpontról – fogalmazott lapunknak egy névtelenséget kérő brüsszeli forrás azzal kapcsolatban, hogy az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó országok november 23-iki brüsszeli ülésükön megint nem tudtak közös nyilatkozatot elfogadni a magyar kormány ellenállása miatt. Ez volt sorrendben a harmadik alkalom, hogy Budapest vétóján megbukott az uniós zsargonban következtetéseknek nevezett szöveg elfogadása.

És hogy mégis miért nem tudtak közös nyilatkozatot kiadni a felek? Természetesen a magyar kormánynak hála, amely elvárná, hogy a közös nyilatkozat tartalmazza, hogy a norvégok megszegték az EU-val szemben vállalt pénzügyi kötelezettségeiket. Ennek oka, hogy a Norvég Alap nemrégiben elállt több milliárd forint kifizetésétől azért, mert a magyar kormány egyszerűen képtelen volt elfogadni azt, hogy ne ő dönthessen a megítélt pénzek egy kis részének elosztásáról. Miközben a szerződésben benne van, hogy a magyar kormánynak és a Norvég Alapnak meg kell egyeznie egy olyan, független szervezetben, amely szétosztja a civileknek megítélt pénzeket, ebbe a magyar kormány egyszerűen nem ment bele. Ők olyan, magukat civileknek nevező, de a valóságban kormánypárti szervezeteket szerettek volna megbízni a pénzek kiosztásával, akikre nem bólintott rá a norvég vezetés.

A döntés – látva ezen szervezeket „munkáját” – érthető volt, Orbán mégis úgy tesz, mint akinek beletiportak a becsületébe. Emiatt már egy ideje blokkolja az EGT és az EU közötti közös nyilatkozatokat, ami elképesztően gyerekes. A Norvég Alap pénzeit már régen elbukta Magyarország, abból már egy büdös forintot sem fogunk látni, köszönhetően Orbán Viktornak, amit persze nem kell elfogadnia, de ezzel a döntésével csak teljesen hülyét csinál saját magából és az országból. Már így is borzasztó Magyarország nemzetközi megítélése, amin Orbán és Szijjártó még képes tovább rontani. Nem elég, hogy szembemegy az EU szankciós-politikájával – holott a magyar kormány is csatlakozott a szankciókhoz – , de még szépen ki is áll az oroszok mellett. Ez persze inkább idehaza jellemző, ahol a különböző kormánypárti médiumok konkrétan az oroszoknak szurkolnak a háborúban, amihez csatlakoztak is jó páran idehaza a társadalom részéről.

Ameddig Orbán a Karmelitában terpeszkedik, addig vélhetően egy forintot sem kapunk a Norvég Alaptól, de talán még az EU-tól sem. Értem ez alatt a helyreállítási alap pénzeit, amelyet ezidáig nem ítéltek meg Magyarországnak, mivel a kormány képtelen teljesíteni a legalapvetőbb jogállamisági feltételeket is. Nem a világ fogott össze ellenünk, inkább arról van szó, hogy ha már a magyar társadalom képtelen felfogni azt, hogy egy diktátort választott meg ismételten az ország vezetésére, akkor legalább a külföldi, demokratikusan működő országok jelzik ezt számunkra. Sőt, nem csak jelzik, hanem ki is fejezik, hogy pénzügyi támogatást nem kívánnak nyújtani egy maffiarendszer vezetőjének, hiszen nem azért fizettek be adót a norvégok, liechtensteiniek és izlandiak, hogy Orbán azt szétdobja a haverjai között. Van jobb tervük is ezekkel a pénzekkel a felsorolt országoknak.

Orbán teljes mértékben elszigeteli az országot, ami akkor is igaz, ha ennek ellenére találkozik néhanapján nyugati vezetőkkel is. Mert lehet, hogy nem állnak el egy ilyen protokolláris találkozótól, de nagyon nem mindegy, hogy milyen beszélgetésről van szó a felek között. Csak érdekességként megjegyezném, hogy Norvégia lett az EU elsőszámú gázszállítója, ezért nem lenne rossz dolog, ha jó kapcsolatokat ápolnánk velük, meg hát nem mellesleg egy igen jól funkcionáló demokráciáról van szó, amellyel egyébként sem rossz dolog, ha jó kapcsolatokat ápolunk. De nem, mi pár milliárd forint miatt inkább nyíltan vállaljuk a konfrontációt, és teljesen hülyét csinálunk saját magunkból. Mert kétsége se legyen senkinek sem afelől, hogy nem csak Norvégia, Liechtenstein és Izland gondolja úgy, hogy  a magyar követelések nem jogosak, hanem vélhetően mind a 26 uniós ország, talán még a lengyelek is. Akkor viszont mégis miért küzd itt a felcsúti géniusz? Mi lehet a valódi célja ezzel a gyermeteg blokkolással, és az unión belüli vétóval? Mit akar elérni valójában? Mert hogy egy büdös vasat sem fog látni sem az uniótól, sem pedig a Norvég Alaptól, ha így viselkedik, az elég biztosnak tűnik.

Orbán az elmúlt időszakban előbb a német szövetségeseit veszítette el azzal, hogy Merkel visszavonult, majd pedig a lengyelek távolodtak el tőlünk Orbán oroszbarát politikája miatt. Nem nagyon maradt már egyetlen valódi, jelentős partner sem Európában. Ott vannak persze a szintén oroszbarát szerbek, de az ő barátságukkal mégis mire megyünk? Egy a demokráciát hírből sem ismerő, szegény európai államról beszélünk, amely talán még Magyarországnál is rosszabb helyzetben van. Nem ebbe az irányba kellene tekintgetni, ha fejlődni szeretnénk, de jól láthatóan ez nem is aggasztja Orbánt. Számára csupán az a fontos, hogy minél több pénzre tehesse rá az enyves kezét, az már nem érdekes, hogy Magyarország milyen megítélés alá esik. Felőle aztán teljesen elszigetelhetik az országot, ha a végén lesz miből lopni. A gond csak az, hogy mindenki elfordul tőlünk, és az is egyre biztosabbnak látszik, hogy egy vasat sem kapunk senkitől sem, miközben az államkassza üres. Hát mi lesz így Európa motorjával?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.