Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megint az egyház járt jól

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sikeres volt a tanárok több hónapos tiltakozása, a kormány ugyanis havi 61 ezer forintos béremelésről döntött nemrégiben. Ez nem vicc, a Magyar Közlönyben is megjelent, csak éppen egy kis probléma van vele: ez a támogatás a hittantanárokra vonatkozik csupán, akik vagy hittant, vagy erkölcstant oktatnak a lurkóknak. De nem csak az egyházi iskolák kapnak ilyen támogatást, hanem a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények is – amelyek a Fideszt támogatják, ugye -, ami további örömhír. Lehetne is viccelődni, de sajnos nehezen megy ez akkor, amikor a valóban fontos, hasznos tantárgyakat oktató tanár másod-, vagy harmadállást kénytelen elvállalni, ha nem akar halálra fagyni a lakásában ezen a télen. Egyszerűen már nem tudok azon nevetni, hogy egy szerintem a versenyképes tudás szempontjából haszontalan tantárgy oktatói havi 61 ezer forintos juttatást kapnak az államtól. És nem azért, mert sajnálom tőlük, hanem mert a magyar közoktatásra közben meg nem futja.

Min tudjuk, a kormányzati propaganda szerint a közoktatásban dolgozó tanárok béremelésére azért nincs pénz, mert Brüsszel nem ad. Az nem érdekes, hogy ezt a béremelést a magyarok által befizetett adókból kellett volna már évekkel ezelőtt előteremteni. Most vált hirtelen lehetetlenné, amikor az EU úgy döntött, hogy visszatart bizonyos pénzeket a magyar kormánytól, mivel nem látja biztosítottnak azt, hogy azt nem fogják más területeken elkölteni. Ha 12 év kevés volt ahhoz, hogy megemeljék a tanárok fizetését, akkor miért pont most jött volna el az idő erre? Arról van szó, hogy Brüsszeleznek ahelyett, hogy beismernék a saját töketlenségüket. Orbán és kormánya soha sem tartotta fontosnak a magyar közoktatást, nem véletlenül hagyta szétrohadni, sőt, szándékosan tesz is arról, hogy a helyzet csak tovább romoljon.

Tehát miközben a világi iskolák rohadnak, és a tanárok egymást követik nyugdíjba vagy külföldre, addig a kivételezett egyházi fenntartású oktatási intézményekre valahogy mindig jut pénz. De még ha esetleg el is fogadjuk, hogy egy ilyen iskolában is lehet megfelelő oktatást biztosítani, és biztosítanak is, akkor is felmerül a kérdés, hogy miért épp egy, a versenyképes tudás szempontjából teljesen haszontalan tantárgy oktatója az, akit a kormány juttatással segít meg? Csak nekik jelentenek gondot a megemelkedett élelmiszerárak, az infláció vagy a rezsiárak növekedése? A magyar, történelem, matematika vagy biológia tanár nem fázik, nem éhezik, neki nincsenek megélhetési gondjai? Gusztustalan kivételezés ez ismételten azokkal, akik nyíltan kiálltak Orbán mellett akkor, amikor arra szüksége volt. Ezt pedig Orbán szépen díjazza is a magyar adófizetők pénzéből.

Tíz- és százmilliárdokat ad a kormány az egyházaknak azért, hogy Isten házában Orbán igéjét hirdessék. Ingatlanokat, stadionokat, templomokat kapnak azért, hogy biztosítsák Orbán szavazóbázisát, amelynek jelentős része nem az alapján dönt a választások alkalmával, hogy ki alkalmasabb az ország vezetésére, hanem az alapján, hogy kiben hisz. Itt hitkérdésről van szó, Orbán már-már egy szent ember, teljesen mindegy, hogy mit tesz a valóságban. Kérdés azonban, hogy a magyar szavazók még gondolkodni képes fele – aki otthon maradt – mit gondol arról, hogy ismételten az ő pénzéből támogatják a gerincüket pénzért eladó egyházi figurákat? Egyszer majd túl sok lesz ez mindenkinek, vagy nem? Kiborul a bili és a magyarok még jobban elfordulnak a hazug, korrupt egyházaktól, amelyek már régóta nem testesítik meg a hitet és az oly sokat emlegetett keresztényi szeretetet.

Nem véletlen az, hogy százezrek, ha nem milliók fordultak el a magyar egyházaktól az elmúlt években, hiszen számtalan okot adtak arra az egyházi vezetők, hogy ez így történjen. Erre most úgy dönt Orbán és bandája, hogy ugyan a valóban hasznos tárgyakat oktató tanárok egy büdös vasat sem kapnak, mert erre nincs pénz, de a hittan és erkölcstan tanárok fizetését meg kell emelni, mert válság van. Azt remélem, hogy ezen minden épeszű tanár felháborodik, és még több okot talál arra, hogy véleményének hangot adjon. Nehogy azt higgye bárki is, hogy itt szegény vallásos oktatókról van szó, ezek az emberek – akár tetszik, akár nem – egy olyan egyházat szolgálnak ki, amely lepaktált egy szélsőjobboldali kormánnyal. Pénzért eladták a lelküket, és eszük ágában sincs ezen változtatni. Ez most éppen kifizetődő számukra, de amint kormányváltás lesz, itt érthető népharag fog kialakulni az egyházzal szemben, aminek nem lesz jó vége. Lehet tehát, hogy most dőzsölnek, de ennek a jó időszaknak vége lesz, és a magyar adófizetők egy része vissza fogja követelni azt az elképesztő összeget, amit a kormány az egyházi vezetők meggazdagodására szánt. De akkor ne háborodjanak majd fel az egyházi vezetők, hiszen most is olyan pénzeket tesznek zsebre, amelyek nem illetik meg őket. Lehet, hogy a kommunizmus idején komoly veszteségeket szenvedtek, de hogy azóta már ilyen problémáik nincsenek, az egészen biztos.

Az tény, hogy én soha nem voltam hívő és nem is leszek, de akkor is úgy hiszem, hogy számtalan olyan hívő ember van, aki velem hasonlóan elítéli a kormány döntését. Mert hát miért is kivételeznek egy vallásos csoport tanáraival? Miért hiszik, hogy nekik jobban jár ez a támogatás, mint az állami oktatásban dolgozó kollégáiknak? Egyszerűen felfoghatatlan számomra az, hogy az egyház kérdés nélkül fogad el elképesztő összegeket azért cserébe, hogy támogassa Orbánt és hatalmát. Nem tudom, mikor volt ennél undorítóbb kormánya ennek az országnak, az mindenesetre biztos, hogy mióta én emlékszem, azóta nem volt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.