Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezt persze dokumentumokkal bizonyítva kérem, valahogy nem hiszem el azt sem a miniszterek elnökének, ha jóreggelt kíván

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! A harci galambpávának is, aki megállás nélkül hadvezéreset játszik, mert az tetszik neki is, a rajongóinak is. Közben már ott tartunk, hogy sorra zárnak be a boltok, éttermek, fodrászatok. A sarki kisbolt nálunk éppen most dobta be a törülközőt, lehet túrázni, mire az ember be tud vásárolni. Ez itt nem akkora nagy tragédia, lehet rendelni neten, de sok településen ez a lehetőség is korlátozott, nem szállít mindenhová több, vagy akár csak egy üzlet, napokba telik a kiszállítás és vannak olyan emberek, akiknek a bolti vásárlás a közösségi élet utolsó maradéka. Ha ott bezár egy – vagy mindjárt az egyetlen – bolt, akkor mi van? Ha valaki nem tud megbarátkozni az online vásárlással, nincs is számítógépe, esetleg egyszerűen nem boldogul vele, nem bízik benne, azzal mi van? Aki tudja ugyan használni, de annyi fér csak bele a büdzsébe, hogy kenyeret, tejet, darabka olcsó felvágottat, egy kis krumplit vegyen, annak melyik cég fog kiszállítani? Ki fogja azt kifizetni, ha a szállítási költség magasabb, mint a megrendelt termékek ára?

Tegnapelőtt befutott a gázszámla, rá van írva szépen – mert persze kötelező -, hogy amennyiben nem lenne a jó kormány, nekem 181 ezer forint lenne a számlám, de meg vagyok védve, mert nem annyi, hanem kevesebb. A különbözetet a végtelenségig gondoskodó kormány csapja hozzá. Az én adómból. Lenne nekem egy javaslatom! Tessék nyilvánosságra hozni, hogy Magyarország mennyiért szerzi be a gázt, mennyibe kerül a tartalékból a felhasználás, mennyi a hazai termelés költsége, tehát mennyiből jön ki egy egység gáz, arra mennyi adó, mennyi egyéb költség rakódik. Ezt persze dokumentumokkal bizonyítva kérem, valahogy nem hiszem el azt sem a miniszterek elnökének, ha jóreggelt kíván. Ha ez megvan, számlázzák ki szépen mindenkinek a piaci árat, a támogatást pedig mindenki, aki mondjuk a KSH által felköhögött átlagbér háromszorosa alatt keres, kapja meg a számlájára. Ez tiszta helyzet lenne, a mostaninak kurvára lopás bűze van. Aztán – ha már itt tartunk – a hatósági árakat is el kell törölni a picsába. Az alacsony jövedelműek, beteg családtagot otthoni ápolásban gondozók, rászorulók kapjanak annyi jövedelemkiegészítést, amennyiből legalább az Európában elvárható minimális életszínvonalat biztosítani tudják maguknak és családjuknak, Orbánék, Rogánék, Tiborczék, Mészárosék, Dúróék, Gyurcsányék és a többiek pedig fizessék meg a piaci árat, nem fognak belerokkanni.

A mai szenzációs hír az, hogy Magyarország mégsem fogja megkapni az uniós források döntő részét. Holnap nyilván majd az lesz a vezető hír, hogy mégis megkapja. Ez még nagyjából két hétig fog így menni, aztán kiderül, hogyan állunk ebben az ügyben. A pártmédia mindenesetre most jól elvan azzal, hogy Orbán Viktor megint győzött a V4-ek ülésén, tiszteli és szereti őt a másik három ország minden vezetője és lakója, jól összefognak, és leverik a brüsszeli bürokratákat. Vagy valami ilyesmi. Azt hiszem, vannak olyanok, akik már sejtik az eredményt, mert tegnap délelőtt a forint igen látványos zuhanásba kezdett. Nem maradhat ki a jóreggelt-pusziból a legfrissebb-ropogósabb örömhír sem:

 A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 szeptemberében a szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére is 17,8 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset Magyarországon, így a teljes alkalmazásban állók bére 504 100 forintot tett ki – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-vel.

 2010. január-szeptemberéhez képest a bruttó bérek már több mint 150 százalékkal nőttek, azaz két és félszeresükre emelkedtek, 2022 első kilenc hónapjában pedig összességében 5,1 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek az előző évhez viszonyítva – idézte a KSH adatait Nagy Márton.
    A keresetek idei növekedéséhez hozzájárult a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése, valamint a közszférában végrehajtott béremelések, emellett a kormány árstopokkal védi a béreket a szankciós inflációtól – hangsúlyozta a miniszter.
    A keresetek dinamikus növekedése szerinte rávilágít arra, hogy a kormányzati intézkedések továbbra is képesek ellensúlyozni az elhibázott brüsszeli szankciók gazdasági hatásait.
    A kormány eddig 11 lépésből álló akciótervet dolgozott ki a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében. Ennek keretében a kormány többek közt olcsó hiteleket tesz elérhetővé a vállalkozások számára a Széchenyi Kártya Programon keresztül, kiterjesztette a kamatstop intézményét a kkv-kra és támogatási programot indított az energiaintenzív kkv-k számára. A kormány lépései hozzájárulnak, hogy a vállalkozások stabilan és versenyképesen működjenek. A jól teljesítő vállalkozások tudják ugyanis megtartani és meg is fizetni az alkalmazottakat – közölte Nagy Márton. (MTI)

Arra most ügyet se vessünk, hogy miért érzi fontosnak egy minisztérium vagy egy miniszter egy ilyen statisztikai adat ismertetését is a Brüsszel elleni uszításra felhasználni. Tudjuk az okát. De azon azért már érdemes eltöprengeni, hogy mi lehetett a koncepció akkor, amikor 12 évvel ezelőtti átlagbérhez méricskéli Nagy Márton az idén szeptemberi átlagbért. 2010-ben az átlagbér bruttó 202 525 forint volt. Itt jegyzem meg mindjárt, hogy 2010-ben 139 471 forintot kapott kézhez nettóban a dolgozó, 2022-ben (feltételezve, hogy ugyanezt a 202 525 forintot kapná) 134 679  forintot kapna kézhez. Itt bukik meg a kormány hazugsága, hogy csökkentették az adót. Nem csökkentették, csak átnevezték, esetenként a munkaadóról átterhelték a munkavállalóra, így nem kevesebb, hanem több lett. És mindjárt tegyük hozzá azt is, hogy az áfát is az Orbán-kormány emelte 27 százalékra, amivel a már adózott jövedelmet sarcolta és sarcolja tovább. Azt most nem szavalom el, hogy 2010-ben 244 forint volt a kenyér, 32 forint a tojás, és ehhez képest a mostani 335 227 átlag nettó nem akkora rogyintás. Főként azért, mert ennél nagyon sokan keresnek sokkal kevesebbet.

Tegnap délután megüzente a kocafocista, hogy nem kell parázni, jövőre majd a parlament elé kerül Finnország és Svédország Nato-csatlakozása, és akkor meg fogják szavazni. Erről ő már értesítette a finneket és a svédeket. Hát ez egészen parádés! Egyrészt ugye nyilvánosan bejelentette az unortodox, illiberális igazgyöngy, hogy a magyar parlament azt szavaz meg, amit ő utasításba ad – másként honnan a francból tudhatná biztosan? -, másrészt azt is nyilvánosan megerősítette, hogy Putyin még nem adott neki engedélyt a ratifikálásra. Vagypedig – ez a B verzió – Orbán abban bízik, hogy jövő év elején Oroszország legyőzi Ukrajnát. És persze Brüsszelt is. Eddig sem sok büszkeségre adott okot ennek az országnak a kormány, de már ott tartunk, hogy országon belül is kedve lenne letagadni az embernek, hogy magyar. Ezt csinálja valaki Orbán után! Naugye. Nemzetegyesítő hadvezér.

Úgy vélem, elég lesz ennyi reggelre, majd folytatjuk hamarosan az első beszólással. Addig is jó ébredezést kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.