Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbánék szerint Oroszország nem terrorizmust támogató állam?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Európai Parlament határozatban rögzítette, hogy az Oroszországi Föderáció által az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a polgári infrastruktúra lerombolása, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog egyéb súlyos megsértése az ukrán lakosság elleni terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát. Ezért az EP Oroszországot „a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó államnak” nyilvánítja. A határozatot 494 támogató és 58 ellenző szavazattal fogadták el.

Nem, a Fidesz ezúttal nem szavazott a döntés ellen, egyszerűen nem voltak hajlandóak szavazni, azaz 14 szavazattal álltak ki az ellen – hiszen bent ültek az ülésteremben, csak megtartották maguknak a véleményüket, ami főleg ebben a kérdésben egy igen ütős véleménynyilvánítás -, hogy az EU terrorizmust támogató államnak minősítse Oroszországot. Ez persze csak egy jelképes dolog, hiszen semmiféle valódi következménye nincs a döntésnek, a cél csupán annyi volt, hogy az EU továbbra is jelezze a világnak, hogy egyértelműen a megtámadott ukránok oldalán állnak, és nem fogadják el azt, hogy az oroszok immár hónapok óta ostromolják a szuverén országot, ahol legutóbb épp egy csecsemőt sikerült meggyilkolniuk egy szülészet bombázása során az oroszoknak. Nem hiszem, hogy ne állná meg a helyét a fenti döntés, hiszen már az ukrajnai lerohanást megelőzően is történtek olyan események, amelyek miatt ki lehetett volna jelenteni ugyanezt. A csecsen háború idején vagy éppen a Krím-félsziget lerohanásakor.

Vlagyimir Putyin soha sem nyújtotta egy demokratikus vezető látszatát, hiszen politikai ellenfeleit minden eszközzel megpróbálja eltávolítani. Vagy börtönbe záratja őket mondvacsinált okokból és ügyeket a nyakukba varrva, vagy rejtélyes halált halnak. Putyin Oroszországában évtizedek óta köztudott, hogy aki szembe mer szállni vele, az csúnyán megjárja. Oligarchák tucatjai haltak meg rejtélyes körülmények között, sőt, voltak olyan esetek is, amikor vélhetően a KGB emberei külföldön gyilkoltak meg – vagy kíséreltek meggyilkolni – újságírókat, politikusokat. Elvégre Putyin volt KGB-ügynök, aki pontosan tudja, hogy mit tesz, azonban Ukrajna lerohanásával túl nagy fába vágta a fejszéjét, aminek oroszok tömegei látják kárát. Sokan azért mentek Ukrajnába, hogy teljesen értelmetlenül meghaljanak a fronton, noha ez soha nem volt céljuk, menni sem akartak. De nem volt mindenki annyira bátor, hogy ellen merjen szegülni a sorozásnak, és inkább abban bízott, hogy a fronton hátha nem fogja életét veszíteni. Mint tudjuk, sokan tévedtek.

Térjünk azonban vissza Orbán kádereihez, akik egyszerűen nem jelentek meg a szavazáson, ezzel ismételten lejáratva Magyarországot. Az való igaz, hogy messze nem ők voltak az egyetlenek, akik így döntöttek, de arányaiban mégis az ő döntésük a legjelentősebb. Mert ameddig más országokban – Franciaország, Németország – a hatalom közelében sem lévő, marginális szélsőjobboldaliak döntöttek így, addig Magyarország képviseletében a kormánypárt választotta ezt a hozzáállást. Orbánék ezzel nyíltan kiálltak Oroszország mellett, ami vélhetően annak tudható be, hogy Orbánt valamivel sakkban tudja tartani Putyin. De jobb lenne, ha inkább kiderülne az igazság, hiszen akkor legalább el lehetne takarítani minden idők egyik legkorruptabb, leggusztustalanabb, leghazugabb kormányát a hatalomból, és a helyén megalakulhatna egy szakértő kormány, amely talán képes lenne kivezetni az országot ebből a gazdasági válságból.

De nem, nekünk marad az oroszpárti Orbán, aki annak idején még bátran mert beszélni Putyin ellen sőt, a ruszkik haza kifejezést is bátran használta. Mára ebből az lett, hogy Magyarországot a ruszkik csatlósává tette, és nem rest eladósítani sem az országot az oroszok irányába. Orosz bank, atomerőmű és még ki tudja mi fog épülni milliárdokból Magyarországon úgy, hogy ezzel lényegében lehetőséget adunk az oroszoknak arra, hogy egészen közelről rálássanak az uniós helyzetre. Nyilvánvalóan ugyanis az az orosz állam célja, hogy belülről meggyengítse az EU-t, amihez Orbán a tökéletes bábu. Az persze lehet, hogy most vert helyzetből már igen nehezen fog tudni bármiféle valós befolyást is érvényesíteni Európában, de ettől függetlenül még próbálkozik, és jól láthatóan Orbánra továbbra is számíthat. Mondjuk pont nem úgy tűnik, hogy Putyin nagyszerű terve beválna, hiszen a NATO meggyengítéséből is az lett, hogy az eddig nem NATO-tag Finnország és Svédország is csatlakozni szeretne, noha ezt Törökország és Magyarország még mindig blokkolja. Itt jön elő az tökéletesen, hogy kik Putyin legközelebbi szövetségesei, hogy kik azok, akik még egy háborús bűnös mellett is boldogan kiállnak.

Ezzel csak az a gond, hogy egy teljes nemzetet árulnak el és járatnak le, mivel sokszorosan bizonyítják azt, hogy nekik aztán semmi sem szent. Itt pénzről is hatalomról van szó, semmi másról, az emberi életek nem fontosak. Lehet, hogy egyes nyilatkozataiban azt állítja, a Fidesz, hogy természetesen az ukránok oldalán állnak, és az orosz államot agresszornak nevezik, de a nemzetközi közvélemény számára ez az üzenet már nem ilyen egyértelmű. Hiszen Orbán állandó jelleggel arról beszél, hogy a Moszkva elleni szankciók értelmetlenek, és egyébként is megpróbálja kihúzni magát azon felelősség alól, hogy visszavonhatatlanul, egyértelműen, hivatalosan kimondja, mit gondol az oroszok Ukrajna elleni agressziójáról. Ismételten egy gyáva, gerinctelen nép látszatát keltjük ország-világ előtt, aminek nem hiszem, hogy jó vége lesz. Különösen azt követően, hogy Putyin esetleg vereséget szenved, azaz kénytelen lesz feladni a háborúját.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.