Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


De, a fiatalok pontosan tudják, mit akarnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Kontra nevű portálon jelent meg egy cikk, amely szerint politikai pedofíliát hajtanak végre most a tanárok és szülők, akik tudatlan kisgyermekeiket cipelik ki a tanárokért tartott tüntetésekre. A szerző szerint lényegében aki általános iskolás vagy gimnazista, az alapjáraton kretén és fogalma sincs arról, hogy mit is akar. Szerinte nem kellene felhasználni ezeket a fiatalokat, akik csak azért vesznek részt ezeken a megmozdulásokon, mert egyrészt az jó móka, másrészt pedig azért, mert akkor ellóghatnak óráról. Ez a támadás borzasztóan gyermeteg, hiszen egy diák már tizenévesen is felfoghatja azt, hogy a tanára küszködik az órán azért, mert egyszerűen túlhajszolja magát, hogy az anyagi megbecsülés hiányában képtelen esetleg maximálisan teljesíteni, mint ahogy azt is képes felfogni, hogy a tanárai sorban hagyják el a pályát, ezért évente cserélődik a tanári kar.

Érthető módon ez senkinek nem segít, nem véletlenül beszélt sok megkérdezett diák arról, hogy a hatalom elzavarta a kedvenc tanárait. Mert lehet itt gyurcsányozni és sorosozni, de a lényeg úgyis az, hogy Orbán Viktor és kormánya van hatalmon már 12 éve ebben az országban, tehát idő lett volna arra, hogy valamit tegyenek az oktatás helyzetének és színvonalának javításával. Mint tudjuk, nem tettek semmit, hiszen nekik nem térült volna meg, fontosabb volt ugyanis, hogy a saját zsebeiket tömködjék, mint hogy javítsák az ország helyzetét és a jövő generáció számára jobb lehetőségeket teremtsenek. Mi nem egy olyan állam vagyunk, ahol működik az egészségügy, az oktatás vagy a szociális rendszer, nálunk van foci meg vallás, ezt ossza be magának mindenki.

Kockás mintás, európai uniós zászlók „Nincs tanár, nincs jövő” feliratú transzparensek mindenhol. Minden percben hallani egy-egy, a tiltakozókkal szolidáris autó dudálását, melyet a résztvevők olyan lelkes és vidám integetéssel díjaznak, mintha legalábbis osztálykirándulásra igyekvő iskolások lennének. Minden percben hallani egy-egy, a tiltakozókkal szolidáris autó dudálását, melyet a résztvevők olyan lelkes és vidám integetéssel díjaznak, mintha legalábbis osztálykirándulásra igyekvő iskolások lennének. Mert amúgy többségében azok is.

A kisiskolásoktól a gimnazistáig mindenféle életkorú tanuló ácsorog a nyolcfokos késő őszi esőben, iskola helyett láthatóan vidáman a határozatlan idejű, potyalyukasórák lehetőségétől. Jóléti, vidám bulika. Bizonyára nem nagy kihívás péntek reggel a lázadásra amúgy hormonális-életkori okok miatt is fogékony középiskolásokat elcsábítani matekóra helyett transzparenseket lengetni – nem feltételezzük, hogy igazgatói intővel fenyegetve kellett kizavarni a tanulókat az esőbe. Ennek ellenére felmerül a kérdés, hogy tényleg rendben van-e ez így. 

Hogy az iskolák és a tanárok által ajánlott, megtűrt, támogatott vagy egyenesen elvárt a diákok részvétele, arról nem sokat tudunk. Azt is nehéz lenne kideríteni, hány szülő adta jó előre, írásban a hozzájárulását ahhoz, hogy csemetéje politikai akcióban vegyen részt. Megengedve a pedagógusok követeléseinek megalapozottságát, felmerül a kérdés, etikus-e saját egzisztenciális küzdelmeikhez  („közös érdek”; lásd: nincs tanár, nincs jövő) besorozni, támogatni vagy engedni diákokat a tüntetésre, még akkor is, ha munkabeszüntetés alatt nyilvánvalóan nem tudják megkapni az amúgy nekik alapjogként járó oktatást.

Azért ha a cikket író agysebész odament volna a tüntetésre és mondjuk megkérdezte volna őket, hogy vajon mit is gondolnak a magyar oktatás helyzetéről, akkor lehet, hogy igen nagyon meglepődött volna, hiszen pont ők azok, akik elszenvedői annak, hogy az Orbán-kormány egyszerűen lemondott a magyar közoktatásról. Ők azok, akik nap mint nap megtapasztalják a tanárhiányt, a tanárok kiégését, az iskolák beázását vagy az eszközhiányt. Lehet, hogy valóban fiatalokról van itt szó, de azért ne tegyünk már úgy, mintha egy fiatalember ne lehetne tökéletesen tisztában azzal, hogy mi miért is van úgy, ahogy. Nem biztos, hogy megérti a politikai összefüggéseket, de nem is feltétlenül kell, hiszen nem Orbán takarodj transzparensekkel állnak kint ezek a diákok, hanem olyan táblákkal, mint hogy az oktatás emberi jog. Ezek a fiatalok érzékelik, hogy az oktatási rendszer romokban van, és emiatt ők kerülnek hátrányos helyzetbe. Nem véletlen az sem, hogy a fiatalok igen nagy százaléka gondolja úgy, hogy talán jobb lenne külföldön továbbtanulni, vagy dolgozni, hiszen ott legalább nem roskadozik az oktatás, az egészségügy vagy a szociális ellátás.

Ezek a fiatalok nem buták, még ha egyébként a rezsim célja a lebutításuk azzal, hogy tönkreteszi a közoktatást. Pont ezért is veszélyesek most ezek a fiatalok, hiszen képesek az önálló gondolkodásra és még nem fenyegette meg őket egyetlen helyi fideszes polgármester sem, mint ahogy nem fizette le őket a kormány sem. Ezek a fiatalok ilyen értelemben még nem kiszolgáltatottjai a rendszernek, ezért a szavazataikat sem lehet olyan könnyen megszerezni. Nem véletlenül rettegett egyébként Orbán is tőlük még áprilisban, hiszen sok új fiatal szavazókorú állampolgárral lettünk gazdagabbak, akik ugyan nem tudták befolyásolni az eredményeket, de ezt akkor még Orbánék sem tudták. Ezeket a fiatalokat el kell hallgattatni, ezt Orbán is nagyon jól tudja, de kérdés, hogy ezt miként fogja tudni megtenni.

Az egyik módszer a fentebb leírt: kihasznált, felhasznált buta tiniknek állítják be őket, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mi ellen is szólalnak fel. A másik opció a brutális személyre szabott lejáratás, amelyet annak idején Nagy Blanka, vagy most Pankotai Lili ellen is bevetettek. De ameddig ezek a szerencsétlenek ilyen módszerekkel próbálkoznak, addig a fiatalok a lábukkal szavaznak, és egyszerűen elhagyják ezt az országot. Akkor pedig olyan agyelszívásnak lehetünk majd a szemtanúi, amelyet az ország egy életre meg fog emlegetni. Persze alapvetően az jó Orbánnak, ha a másként gondolkodók elhagyják az országot, de ezzel párhuzamosan ezen fiatalokat valahogyan pótolni kellene olyanokkal, akik már az átalakított oktatási rendszerben nevelkedtek és nem kérdőjeleznek meg semmiféle parancsot. De ameddig ez a generáció felnő, addigra talán már Orbán sem lesz hatalmon.

Lehet tehát itt komolytalankodni a fiatalokkal, de a valóság az, hogy ők pontosan tudják – legalábbis a nagy többségük -, hogy mivel is van problémájuk. Orbán boldog lehetne, ha valóban csak azért álltak volna a 8 fokos hidegben országszerte az iskolák körül, mert jobb, mintha órán lettek volna. A helyzet egyre csak fokozódik, a propaganda pedig nem nagyon tud mit kezdeni a kialakult helyzettel. Ez az igazság.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.