Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ameddig bele nem rokkan az ország

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mindig végtelenül nagy öröm látni, micsoda hozzáértő, profi szakemberek vezetik ezt az országot. Nem mondom, hogy Nagy István agrárminiszter különösebben kiemelkedik a sorból, mert egyáltalán nem. Pontosan olyan bölcs ő, mint a kollégái. Most éppen az újabb ársapka miatt szólamlott meg, alighanem az volt neki a feladata, hogy lecsillapítsa a lelkesen banyatankra kapó polgárokat, akik vinnék haza mázsaszám az olcsó krumplit és tojást, mert félnek, hogy megdrágul, ha elfogy a sapkás (amúgy nem, simán csak bevásárolnának, mert annyira csóró a többség, hogy az a kis megtakarítás is számít). Itt jegyzem meg, hogy sokkal fejlettebb és gazdagabb országokban nagyjából annyiba kerül sapka nélkül a krumpli és a tojás, mint nálunk most sapkában. Ez valami csillagközi csoda lehet. De kanyarodjunk vissza az agrárminiszter úrhoz, mert senki nem tudja olyan flottul megvédeni a remekbeszabott magyar kormányt, ahogy azt ő teszi.

Arról mesélgetett a kamerának, hogy most lelkesek a népek, mert azt hiszik, majd elfogy az akciós termék (tehát nem csak csóró a magyar, hanem hülye is, mert nem érti a különbséget az akció és az árkorlátozás között), de nem fogy el. Mindenki nyugodjon meg, a termelő ezután is annyit kérhet a termékért, amennyit akar, az üzlet át fogja venni és olcsóbban adja a vásárlónak, tehát mimagyaroknak. Esküszöm, szemem-szám tátva maradt, hogy ezt szemrebbenés nélkül mondja ez a drága ember. Valószínűleg fel sem fogja, mit beszél. A világon semmit nem ért a piacgazdaságból, a kereskedelem működéséből és úgy általában semmiből. Azt sem fogja fel, hogy minden fideszes tudás ellenére a negatív növekedés az valójában csökkenés, egy piaci szereplő – ez esetben a kereskedő – nem engedheti meg magának a veszteséget, mert akkor csődbe megy, ezért át fogja terhelni a különbözetet más termékekre, vagy lehúzhatja a rolót. Szerintem azt sem értette meg a miniszter úr, hogy ő kimondta az igazságot: a kormány más faszával veri a csalánt. Megint. És még csak most jött a legjobb rész:

Brugonya. Többször felmerül annak a kérdése, hogy importra szorul az ország. Igen! A korábbi évek történéseinek következtében nincs kiépülve Magyarországon az a hűtő-tároló-feldolgozó kapacitás, amely a burgonyatermesztéshez szükséges. Ezért a hazai termelés mindig – értelemszerűen – január környékére elfogy, és innentől kezdve mindig is az volt, már évek óta, hogy importálnunk kell burgonyát.

Mert micsoda történt az elmúlt években? 13 éve Orbán-kormánynak örülhetünk. Nem emlékszem olyan időszakra, amikor nem ömlöttek a milliárdok stadionokba, egyházakhoz, idetelepülő multikhoz, szállodaépítésre, focira, a környező országok magyarlakta területeinek fejlesztésére és ezer más, az ország fejlődése és biztonsága szempontjából tökéletesen érdektelen baromságra. Az agrártermelés modernizálására nem futotta. Sem az öntözéses technológiák kiépítésére, sem a szükséges hűtőházak, tárolók és feldolgozók felépítésére. És még azzal sincs baj, ha importálunk élelmiszert, hiszen soha nem volt önellátó Magyarország és nem is kell annak lennie, itt van egész Európa körülöttünk. Ami itt nem terem meg, az megterem máshol, ami máshol nem, az megterem itt. De ne tegyünk már úgy, mintha ez valami újkeletű probléma lenne, amiről a kormány nem tehet. És még itt sem állt meg a tudomány, Nagy István beszélt a szép jövőről. Ha jól értettem, uniós forrásból ők majd most jól építenek mindenfélét, és az évtized végére Magyarország teljesen önellátó lesz, mondhatni burgonyanagyhatalom leszünk.

Ezek után futó szemináriumot hallgathattunk meg a piac önszabályozó képességéről. Ilyen kétségtelenül létezik, de csak akkor tud működni, ha a kormány nem pancsol bele izomból ebbe az önszabályozásba. Márpedig ezt teszi. A kormány erőből beavatkozik, ez persze nem fogja meggátolni azt, hogy a piac szabályozza önmagát. Ezt teszi akkor is, amikor egyrészt helyenként áruhiánnyal reagál, másrészt átterheli a veszteséget más termékekre. Így aztán semennyire nem lehet igaz az, hogy az ársapka 1 százalékpontot javít az infláción (és arról már nem is beszélek, hogy 1 százalékpont körülbelül az igáslónak a nemi szerve ilyen infláció mellett), egyetlen egy célja van ennek a hülyeségnek. A szavazók érezzék úgy, hogy meg vannak ők védve, tett értük valamit a kormány. Pedig nem tett, szerintem nem is tudja, hogy mi a túrót kellene csinálni. Orbán legalábbis nem tudja, és ha ilyen remek szakemberekből áll a kormánya, akkor soha nem is fogja megtudni még akkor sem, ha véletlenül érdekelné mások véleménye. De nem érdekli. Úgyhogy maradnak nekünk a megvédett magyar családok, az elhibázott brüsszeli szankciók és az ilyen magasan képzett szakemberek. Ameddig bele nem rokkan az ország.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.