Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az ovis Orbántól a repülő Novák Katalinig

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Csodás hétvége van mögöttünk. Orbán Viktort elvitte az anyukája oviba, amit – gondolom – külön az ő kedvéért nyitottak ki szombaton. Evett sütikét is a kis Viktor, de nem falta fel az összeset. Jutott az ünneplőbe borult kicsiknek, szülőknek és óvónéniknek is, mert az egy olyan ovi lehet, ahol együtt nasizik a család. Ha eddig nem, mostantól mindenki biztos lehet abban, hogy országunk vezére pont olyan, mint bárki más, egy ő közülünk. Még az is lehet, hogy a fotózásra nem csak fideszes párttagsággal mehettek be a dedek és szülők, és a testőrség sem vette körbe szorosan a legbátrabb magyart. Mindeközben egy kicsit bezár több ovi és bölcsőde a megfizethetetlen rezsiárak miatt – például ez is -, de oda nem vitte el Viktorkát az anyukája, tehát nem tud róla. Pedig ha tudna! Akkor is leszarná. Amúgy is, kit érdekel, hogy a piciket máshová kell hordani? Majd megszokják. Itt jut eszembe, hogy a döglődőfélben lévő Nyugaton egy ismerősöm hároméves gyerekét az eddigi bölcsisnéni szoktatta át az oviba. Akik a csoportból elérték az óvodás kort, azokat a megszokott bölcsisnéni vagy bölcsisbácsi – mert ott ilyen is van, és csak megfelelő végzettséggel mehet bárki a gyerekek közelébe – átvitte az óvodába először egy órára és velük maradt. Aztán másnap egy kicsit nem maradt velük, és így szép lassan megszokták, nem volt nekik sokkoló, hogy ovisok lettek, mert egy teljes hónapot kaptak az átszokásra. A magyar gyerekek ennyivel rugalmasabbak, őket simán lehet ide-oda pakolni, jól viselik. Vagy nem. És akkor arról a szülők mesélhetnének, hányszor szokott a bölcsi vagy az ovi üzenetet küldeni nekik, hogy ha tudják, vigyék már el előbb a gyereket, mert nincsen elég ember a felügyeletükre. Nem a fejlesztésükre, nem az oktatásukra, hanem arra, hogy életben tartsák őket a nap végéig. Jó, mi?

Tegnap megszületett a kedvenc címem (természetesen az Origón, hol máshol), mégpedig:

Rászorulókkal ebédelt Ferenc pápa a Vatikánban

Esküszöm, én még soha nem találkoztam olyan emberrel, aki pont arra lett volna rászorulva, hogy a pápával ebédeljen. Mindenfélét láttam már, magam is igyekeztem mindig segíteni a lehetőségeim szerint, tudok olyan emberről, aki a lakbért nem tudja kifizetni, olyanról, akinek a napi élelem gond, más a fűtés miatt van bajban, nem telik buszjegyre, ruhára, gyógyszerre, de olyannal még nem futottam össze, akinek azért volt kilátástalan a helyzete, mert nem ebédelt a pápával.

Nem alakulnak túlságosan jól a dolgok a nagyvilágban, már ami Orbán Viktor reményit, és az ő potenciális szövetségeseit illeti. Az Amerikai Egyesült Államokban, a félidős választásokon nem arattak átütő sikert a republikánusok – még akkor sem, ha egyes propagandatermékek már szombaton világgá kürtölték a nagy hírt; csúfosan megbuktak a demokraták. Mostanra tudjuk, hogy nem buktak meg, megerősödtek. Az is valószínűnek tűnik, hogy ha eljön az ideje, nem csak Biden és Trump közül lehet majd választani. Ha egyikük sem tetszik az embereknek, lesz másik, harmadik, negyedik vállalkozó a feladatra, meg fogják oldani. Szlovéniában az elnökválasztást a baloldal által támogatott független jelölt nyerte. Egyszóval a szélsőjobb térnyerése megint elmaradni látszik. Úgyhogy a pártmédia meglehetősen nagy ívben kerüli ezt a témát, helyette megtalálták Vitray Tamást, és éppen a kilencvenedik szülinapját ünneplik a maguk sajátos módján. Ha továbbra sem indul be a szélsőjobbos gőzhenger a világban, netán kiderül, hogy Orbán Viktor jó ideje egy döglött dakota lovat sarkantyúzgat lelkesen, még az is kiderülhet, hogy Vitray Tamás verte le az ’56-os forradalmat, ő hívta be a szovjeteket és személyesen nyomta el a bátor magyarokat legalább 40 éven keresztül. Talán elérkezett már az ideje az ügynökakták nyilvánosságra hozásának. Bizonyára lehetne ott találni – bár nem egyszerűen, mert valószínűleg igyekeztek eltüntetni a nyomokat, de ez soha nem jár teljes sikerrel – érdekes dolgokat a kormányban és körülötte szolgálatot teljesítő fideszesekről és családjukról. Alighanem lenne annyira izgalmas, mint Vitray múltjáról találgatni.

Nem csak a televíziós legendát belezi a pártsajtó – miközben mókásan fel vannak háborodva azon, ha propagandistának nevezi őket az ember. Valamiért iszonyúan sértőnek találják a saját szakmájukat, amit én nem is értek. Ha ciki a munka, el kell menni agysebésznek, sírkőfaragónak, fodrásznak vagy amihez éppen ért az illető -, hanem a 24.hu tulajdonosát is. Aligha önmagáért ennyire érdekes Varga Zoltán, mint inkább az eddig bedarálatlanul maradt média a fontos. Talán elfogyott a pénz, nem tudnak több fideszes propagandaegységet felállítani, amúgy sem jött be a sok lúd disznót győz-elképzelés, úgyhogy ezzel próbálkoznak.

Ma kezdődik 25 iskolában a sztrájk, mely egész héten tartani fog. Azt hiszem, nagyon sok fog múlni azon, hány iskola és óvoda csatlakozik az egyre gyakrabban kipattanó engedetlenségi mozgalmakhoz, demonstrációkhoz, sztrájkokhoz. Közben a propagandamédiában az a hír, hogy Novák Katalin még csak fél éve köztársasági elnök, de már beutazta a fél világot. Hogy ennek miért kell örülni, azt még nem sikerült megértenem. Mindenesetre jó sok pénzt égetett el, ha ez érdem, akkor gratulálok neki. Ahhoz külön is, hogy itthon nem talált semmi olyan problémát, melynek megoldásában talált volna magának elfoglaltságot. Ezer szerencse, hogy utazásai közben mindig talál időt arra, hogy aláírjon bármit, amit az orra alá tolnak. Máris teljesítette mindazt, amiért Orbán Viktor őt ültette abba a székbe.

Veszem a kalapomat, mindenkinek jó ébredezést, szép napot kívánok. Mi szokás szerint hamarosan jövünk vissza az első beszólással. Pápá!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.