Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az állam csődje

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A fideszes vezetésű Nyíregyházán decembertől határozatlan időre bezárnak egy bölcsődét, ami miatt az odajáró 31 gyermek szüleinek új helyet kell találniuk. Nyilvánvalóan ez felháborította a szülőket, ami persze érthető is, de kérdés, hogy mit tudnak tenni a város döntése ellen. Mint ahogy Orbán annak idején elmondta, Magyarországon nem kell bezárni semmit (és a férfiaknak sem kell szülni), hiszen a hanyatló Nyugattal ellentétben a kormány elintézte, hogy legyen elegendő gáz az országban, tehát nem fog itt fagyoskodni senki. Nos, az már igen hamar kiderült, hogy Orbán hazudott, mert lehet, hogy feltöltötte a kormány a hazai gáztározókat, de a probléma nem a gáz hiányával van, hanem annak árával. Pontosabban nemcsak a gáz ára ment fel kegyetlenül, hanem az elektromos áramé is, amely sok intézmény számára érthető módon elengedhetetlen.

Nyugaton a kormányok próbálnak valamiféle támogatási rendszert létrehozni, hogy a leginkább bajbajutottak számára se legyen lehetetlen a lakásuk felfűtése. Magyarországon az a döntés született, hogy egy bizonyos fogyasztás felett már nem támogatja a kormány a háztartásokat és a rezsi világpiaci árát kénytelenek kifizetni. Itt az ember gondolhatná, hogy az átlagot fenn lehet tartani, de igen sok embert kérdeztek már meg ezzel kapcsolatban és elég kevesen voltak olyanok, akik belefértek volna az átlagba, tehát a rezsiszámlájuk brutális mértékben megnövekedett, ami miatt kétségessé vált az, hogy ki tudják-e fizetni azokat télen. Nyíregyházán is nyilván azért dönthettek a bölcsőde bezárása mellett, mert egyszerűen nem tudták kigazdálkodni a rezsiszámlákat. Egyébként a gyermekeiket idejárató szülők felajánlották, hogy állnák a költségek egy részét, de a város vezetése mostanig erre nem reagált.

Nem tudom, hogy van-e köze a politikának a döntéshez, noha a cikket kommentelők többsége szerint erre szavazott Nyíregyháza, amikor újra megválasztották a fideszes polgármestert. Az tény, hogy aki 12 év rombolás után is képes volt bizalmat szavazni Orbánéknak, az nem nagyon van tisztában a valósággal, de a gyermekek erről nem tehetnek. Az szomorú, ha esetleg a szüleik ezekre a tolvajokra szavaztak, hiszen ezzel lényegében ők maguk asszisztáltak ahhoz, hogy ezeknek a gyermekeknek ellopják a jövőjét, de nem tudni, hogy ebben az esetben is igaz-e ez az állítás. A tény az, hogy egy bölcsődét kénytelen bezárni a városvezetés azért, mert a kormány képtelen akkor segítséget nyújtani az önkormányzatoknak, amikor azoknak arra a legnagyobb szükségük lenne.

Posták, kórházi osztályok, bölcsődék, sportlétesítmények, könyvtárak, múzeumok és még ki tudja, milyen más közintézmények lesznek kénytelenek bezárni abban az országban, amely Orbán szerint Európa egyik legélhetőbbje. Érdekes módon én az omladozó Nyugaton nem tapasztalok hasonlót. Itt nem nagyon zárnak be állami fenntartású intézményeket, inkább arról van szó, hogy egyes üzletek kénytelenek voltak bezárni, de helyüket átvették mások. Még ha ez egyébként egyes családok számára valóban tragédia is, a kapitalizmus így működik, aki tehetősebb, az könnyebben el tud boldogulni ebben a világban. De olyanról nem hallottam még az egyébként szegénynek tekinthető andalúziai Granadában sem, hogy a fentiekhez hasonló intézményeket lett volna kénytelen bezárni a helyi kormányzat.

Nehéz lenne tehát nem arról beszélni, hogy valamit csak a magyar kormány rontott el, hiszen Magyarországról érkeznek hírek arról, hogy éppen mit kellett bezárni. Az igazság az, hogy Orbán az elmúlt 12 évben inkább azzal volt elfoglalva, hogy hogyan építheti le a demokráciát Magyarországon, semmint azzal, hogy miként is tehetné jobbá az országot. A nyugati életszínvonalat nem közelítettük meg, hanem még jobban lemaradtunk attól, miközben már a régió országai is messze megelőztek bennünket. A korábban lenézett Romániában vagy Szlovákiában sem hallani ilyen hírekről, noha nem állítom, hogy egyébként ne történhettek volna ilyen esetek. De az ottani fizetések már meghaladják a magyart, ami sokkal fontosabb, mint az, hogy a kormány milyen üzletet kötött Putyinnal. Hiszen minél többet keres az ember, annál kevésbé szorul rá az állam segítségére, de mivel a magyar fizetések még csak az energiaárak emelkedését sem voltak képesek követni, ezért nem beszélhetünk arról, hogy a magyarok többsége képes lehet kigazdálkodni a rezsiszámláit. Lehet, hogy más országokban is lesznek gondok, ezt nem tagadom, de nem hiszem, hogy olyan súlyos hónapok elé néznek, mint a magyarok.

Tehát aki amiatt siránkozik, mert a karácsonyi fények fel nem szerelésével spórolnak egyes helyeken, az gondoljon bele abba, hogy van, ahol konkrétan közintézményeket kell bezárni a spórolás jegyében. És tudom, megoldja majd az állampolgár, hogy máshova írassa be a gyermekét, vagy egy kicsit többet sétáljon a legközelebbi postáig, de valóban el kellene fogadni azt, hogy a fejlődés helyett inkább visszafejlődik Magyarország? Itt az uniós pénzekből nem fejlődés történt, hanem egyes emberek szépen meggazdagodtak, a köz számára pedig nem maradt szinte semmi. Ha már a legalapvetőbb intézmények működtetésére sincs pénz, akkor talán ki lehet jelenteni, hogy az állam csődöt mondott. Na nem most, hanem már jó ideje, de talán egyszer eljön az az idő, amikor ezzel a többség is szembesül.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.